Nogomet

Talijani se s novim izbornikom spremaju vratiti dug Sjevernoj Makedoniji

Krešimir Milić • subota, 09.09.2023.
Talijani se s novim izbornikom spremaju vratiti dug Sjevernoj Makedoniji
Foto: EPA

Još je bolna tema u Italiji gol Trajkovskog sudačkoj nadoknadi koji ih je zaustavio na putu za Katar. Priliku za uzvratiti dobili su već u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo…

Šok i nevjerica nastupili su prošle godine u Palermu u sudačkoj nadoknadi utakmice dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Aleksandar Trajkovski dohvatio je jedan odbijanac na 20-ak metara i raspalio prema golu, a lopta je prošla pored Gianluigija Donnarumme koji se ispružio, ali je nije uspio uhvatiti.

Igraj na Sjeverna Makedonija - Italija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bio je to trenutak koji je zaustavio europske prvake na putu prema svjetskoj smotri. Sjeverna Makedonija u finalu dodatnih kvalifikacija naletjela je na Portugal, a protiv njih nisu bili iste sreće kao i s Talijanima.

No, Talijani pamte i čekali su priliku da naplate dug koji je ostao neodlaskom na Svjetsko prvenstvo. Uspjeli su nakon toga osigurati završni turnir Lige nacije na kojem su u polufinalu ispali od Španjolaca koji su kasnije osvojili boljim izvođenjem jedanaesteraca protiv Hrvatske. Talijani su na kraju osvojili treće mjesto u utakmici protiv Nizozemaca.

No i s tim, uvjetno rečeno, uspjehom nisu pretjerano oduševili Talijani svojim nogometom, a sad su u kvalifikacije ušli s jednom promjenom. Roberto Mancini napustio je izborničko mjesto, a naslijedio ga je prošlogodišnji osvajač Scudetta s Napolijem Luciano Spaletti.

Nadaju se Talijani da će s njim okrenuti novu stranicu i odraditi ove kvalifikacije bolje od započetog. Trenutno imaju poraz od Engleza u skupini C i pobjedu protiv Malte.

Sjeverna Makedonija odigrala je dosad tri kvalifikacijske utakmice, a upisala je jednu pobjedu i dva poraza. Bila je tu i golijada Engleza koji su slavili sa 7:0, a barem približnoj otplati duga nadaju se danas i Talijani na gostovanju u Skoplju.

Što su rekli?

Blagoja Milevski, izbornik Sjeverne Makedonije: "Kad igrate protiv protivnika kao što je Italija, ne osjećate pritisak da postignete rezultat, ali želja za pobjedom je uvijek prisutna. Prethodne utakmice sada su prošlost i ne želimo se osvrtati na njih. Italija je u Skoplje stigla s novim izbornikom, kvalitetnim strategom koji je ostvario ogroman uspjeh osvojivši s Napolijem naslov u Serie A."

Luciano Spaletti, izbornik Italije:"Iza nas je vrlo važna povijest, koja je lijepa i ima nekoliko rana. Na nama je da zaliječimo ove rane. Sutra želim momčad koja se trudi igrati, a ono što sam vidio na treninzima oduševilo me."

Mjesto, vrijeme, sudac

Arena Toše Proeski, Skoplje, 20:45 sati

Sudac: Felix Zwayer (Njemačka)

Nedostaju

Sjeverna Makedonija: -

Italija: Chiesa, Pellegrini (istegnuće mišića)

Prethodni međusobni dvoboj

Posljednji je bio onaj u kojem je Italija ostala bez prilike za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Prognoza

Italija je favorit danas, a to će i vjerojatno opravdati na ovom gostovanju.

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!