Košarka

Najavljivali su međusobno finale, ali nisu računali na kvalitetu europskih reprezentacija

Branimir Korać • nedjelja, 10.09.2023.
Najavljivali su međusobno finale, ali nisu računali na kvalitetu europskih reprezentacija
Foto: EPA

U susretu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u košarci sastaju se SAD i Kanada. Dvije reprezentacije koje su se željele boriti za zlato, ali sada će se morati zadovoljiti i broncom...

Prije nekih mjesec dana u jednoj analizi na ESPN-u pisalo je kako će sve osim završnog dvoboja između SAD-a i Kanade biti iznenađenje. SAD i Kanada sastaju se u završnom dvoboju, ali tek za utješnu nagradu, brončano odličje.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon viđenog tijekom ovog turnira, ne može se reći kako je to iznenađenje. Nitko ne može oduzeti Srbiji i Njemačkoj zasluženost prolaska u finale, SAD i Kanada krcatog rostera NBA igračima i to važnih uloga u svojim klubovima, ipak nisu bili dovoljno momčad i igrali dovoljno dobru košarku.

Amerikanci su imali veliki problem što unatoč silnoj individualnoj kvaliteti, nisu dobro reagirali kada bi "stvari postajale ozbiljne" i protivnik im puhao za vratom ili vodio. Izgubili su od Litve i Njemačke u susretima u kojima su primali puno koševa i nisu znali zaustaviti napad protivnika.

Nedostajalo je kod Amerikanaca više "krvi" u fazi obrane, dojam ej da svi ti igrači u NBA doigravanju igraju puno žešću i bolju obranu nego što je to bio slučaj na ovom turniru. Oslanjanje na klasu u napadu ovaj put nije prošlo. Steve Kerr doveo je individualno kvalitetnu momčad, ai ipak oni najbolji ostali su kod kuće.

Kanada je pak doputovala na Svjetsko prvenstvo s najjačim rosterom u svojoj povijesti. Međutim za neki veći rezultat ipak je nedostajalo malo više širine. Plan B nije uvijek funkcionirao i poraz od Srbije u polufinalu nije bio nikakvo iznenađenje.

S druge strane Amerikanci su imali širinu, ali Nijemci su ih fanatizmom, sjajnim napadom i odličnim šutom ostavili bez finala. Uslijedit će analize, pitanja što bi bilo da su došli sa svima najboljima, ali na kraju dana opet se pokazalo, ako SAD ne dođe u najjačem sastavu, ima velikih problema s Europljanima.

Što su rekli

Jalen Brunson, igrač SAD-a: "Poraz od Njemačke nas je pogodio, ali svjesni smo da se moramo oporaviti jer sutra je novi dan. Okrećemo se susretu za treće mjesto i nema dvojbe da ćemo biti potpuno spremni za njega. Ovo je težak poraz, ali iskoristit ćemo ga kao motivaciju za susret za broncu."

Jordi Fernandez Torres, izbornik Kanade: "Sljedeća utakmica je ona u kojoj možemo uzeti medalju. Znam da je svim teško pao poraz u polufinalu, ali isto tako znam da će ovi dečki dati baš sve od sebe da dođu do bronce."

Mjesto, vrijeme, suci

Manila, Mall of Asia Arena, 10:30

Suci: Antonio Conde (Španjolska), Julio Anaya (Panama), Takaki Kato (Japan)

Prošli međusobni dvoboj

Prošle godine u susretu za treće mjesto na Americupu SAD je slavio protiv Kanade 84:80. I jedni i drugi su tada nastupili bez NBA zvijezda, a Gary Clark predvodio je SAD s 18 poena.

Prognoza

SAD zbog širine i kvalitete. Razočarani su i jedni i drugi i nisu se nadali bronci.

FOTO: EPA, ROLEX DELA PENA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!