Košarka

Europljani na vrhu svjetske košarke, Srbija i Njemačka odlučuju o prvaku svijeta

Branimir Korać • nedjelja, 10.09.2023.
Europljani na vrhu svjetske košarke, Srbija i Njemačka odlučuju o prvaku svijeta
Foto: EPA

U finalu Svjetskog prvenstva u košarci sastaju se Srbija i Njemačka. Dvije su to reprezentacije koje su pokazale najviše i zasluženo su u finalu...

Iako je većina vidjela u finalu Svjetskog prvenstva Amerikance, neki Kanađane, uoči početka visoko su kotirali i Francuzi, međutim Srbija i Njemačka su reprezentacije koje će odlučiti o prvaku svijeta.

Igraj na Njemačka - Srbija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Mora se priznati kako je ovo finale i pravedno i posve zasluženo, ove dvije reprezentacije pokazale su najviše i ne boi bilo zasluženo da nisu došle ovako daleko.

Njemačka je jedina reprezentacija koja je upisala sve pobjede u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva dok je Srbija upisala jedan poraz protiv Italije i to u utakmici u kojoj se sama pobijedila. Imala je ogromnu crnu rupu, tu je Italija napravila preokret i na kraju izdržala te tijesno slavila.

Osim tog susreta, Srbi su u ostalim dvobojima dominirali, pobjeđivali dvoznamenkastom razlikom u svim susretima osim protiv Kanade u polufinalu kada su uzeli pobjedu 95:86.

Posebno impresivno odigrali su protiv Litve u četvrtfinalu, tu su potpuno nadigrali sjajnog protivnika koji nije imao nikakvo rješenje. Ako je netko dotad i sumnjao, tada je mogao otkloniti svaku sumnju da ova reprezentacija i bez Nikole Jokića može do zlata.

S druge strane Njemačka je imala tri vrlo tijesna susreta i iz sva tri je izašla kao pobjednik. Slavila je protiv Australija 85:82, Latviju je svladala 81:79, a SAD 113:111. Susret protiv Latvije je također bio pokazatelj snage Njemačke, unatoč užasnoj večeri Dennisa Schrödera koji je šutirao 4/26, Njemačka je stigla do pobjede.

Što su rekli

Svetislav Pešić, izbornik Srbije: "Bit će ovo jako zanimljiva utakmica, još uvijek osjećam da sam dio i njemačke košarke. Uvijek mi je drago zbog njemačkih uspjeha, tamo i dalje živim i imam samo pozitivna sjećanja. Drago mi je da ćemo igrati upravo protiv ovog protivnika."

Gordie Herbert, izbornik Njemačke: "I nakon pobjede protiv SAD-a u svlačionici smo razgovarali kako je to sjajna pobjeda, ali da još nismo ništa napravili. Ova skupina igrača želi zlato i pred nama je samo još ta jedna utakmica. Trener Pešić moj je veliki prijatelj i jedan od najboljih trenera ikada, bit će teško."

Mjesto, vrijeme, suci

Manila, Mall of Asia Arena, 14:40

Suci: Roberto Vazquez (Portoriko), Omar Bermudez (Meksiko), Gatis Salins (Latvija)

Prošli međusobni susret

Prošli međusobni dvoboj bio je prijateljski susret na DBB Superkupu, a Srbija je visoko svladala Njemačku s 83:56 uz 22 poena Nikole Jokića za samo 16 minuta i to bez ijednog skoka ili asistencije.

Prognoza

Očekuje se sjajno finale, dvije najbolje reprezentacije ovog Svjetskog prvenstva,. Srbiji blaga prednost zbog iskustva koje ima.

FOTO: EPA/ROLEX DELA PENA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!