Nogomet

Leko: 'Tih 100 tisuća zaslužilo je 100 tisuća pobjeda, prva sljedeća je Dinamo'

Petar Jenjić • petak, 29.09.2023.
Leko: 'Tih 100 tisuća zaslužilo je 100 tisuća pobjeda, prva sljedeća je Dinamo'
Foto: Pixsell

Trener Hajduka Ivan Leko održao je press konferenciju uoči utakmice protiv Dinama na Poljudu. Osvrnuo se na proteklih nekoliko tjedana, sto tisuća članova te na protivnika koji ipak nije naviknuo biti iza Bijelih na ljestvici...

Pred Hajdukom je domaća utakmica protiv Dinama. Najveći hrvatski derbi igra se u nedjelju od 18 sati, a najavio ga je trener Bijelih Ivan Leko.

Igraj na Hajduk - Dinamo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Lijepo je imati 100 tisuća članova, to je velik ponos i velika brojka. Ne znam puno takvih klubova. Idemo dalje, probijati granice. Tih 100 tisuća zaslužilo je 100 tisuća pobjeda, prva sljedeća je Dinamo. Dat ćemo sve od sebe, ljudi će doći, nema karata. Nadam se da ćemo biti pravi."

U kadru nema Luke Vuškovića koji je otišao s juniorima, kao ni Pukštasa ni Ferra zbog ozljeda.

Taktika za Dinamo?

"Oni imaju svoje kvalitete, znamo svi kako igraju. Dajemo im poštovanje, ali vjerujem u svoju ekipu. Ovaj tjedan odlično treniramo, motivirano i jako. Dobra je konkurencija, imamo 16-17 momaka koji jedva čekaju igrati. Trener voli kad zna tko će krenuti, čekat ću zadnji trenutak po osjećaju odrediti tko će igrati. Protivnik je takav da zahtijeva da odigramo dobro od prve do zadnje minute."

Dinamo je promijenio trenera i doveo još neke igrače.

"Kad gledam Superkup i prvenstvo, već smo tada bili dobri. Sada imamo bolju ekipu. Na nama je da nakon sjajnog starta i velike depresije poslije dva poraza nastavimo rasti. Protivnik je dobar, imaju promjena, ali kada vidim kako treniramo, to mi daje i vjeru da će ekipa biti prava."

"Ovo naše iskustvo zadnjih par tjedana kaže da je možda bolje da se ne odvojimo. Imali smo prednost pa smo je prosuli u tjedan dana. Na kraju je najbitnije kakav ćeš biti u četvrtom, petom mjesecu. Ništa se ne osvaja ni dobiva sada, nego tada", nastavio je Leko.

Hoće li igrati 3-5-2?

"Ja se tome jako veselim, na nekom drugom poslu hoću sigurno."

O Trajkovskom.

"Mi smo ga uzeli jer je polivalentan, ima dovoljno brzine i talenta za par pozicija. Šteta je što je došao s dva mjeseca individualnih treninga i teško je očekivati da će u deset dana moći doći do nekog nivoa. Svaki mu je trening bitan, kao što je i nama svaki igrač."

Hajduk je trenutno vodeći na ljestvici.

"Nije baš često Hajduk 1.10. bio ovdje, mi smo uvijek radili kalkulacije, bili na minus tri, pet, sedam... Ovdje sad u derbiju je drugačije, ali na kraju su bodovi protiv Istre i Gorice isti protiv Osijeka i Rijeke. Pokušat ćemo odigrati dobro, imam baš dobar osjećaj, a nakon utakmice ćemo vidjeti."

Slabija Dinamova obrana?

"Teško je tu nešto reći. Činjenica je da mu protivnik stvara malo šansi. Oni su nešto promijenili, kao i mi. Svaka će pozicija biti bitna, svaka linija, ali najbitnija je momčad - koliko je jaka momčad. Niti će se jedna ekipa braniti s dva stopera ili četiri, nego svih deset igrača. Isto tako i za napad."

Nekadašnji trener Hajduka Ivan Katalinić znao je reći da Dinamo uvijek treba napasti.

"Apsolutno se slažem, Katalinić je bio i moj trener, on je isto imao jako puno uspjeha. On je trener koji zna nogomet, vidi ga drugačije. Volio je napasti i ući u rizik. Mi ćemo pokušati napasti, to nije upitno, to je naša ideja, ali nešto će se pitati i protivnika."

Hajduk je dosta šutirao izvana protiv Lokomotive.

"Ako ne šutneš, nećeš zabiti. Nastojimo imati što veći broj udaraca iz šesnaesterca, ali ako ti dođe na 16-18 metara, onda da. Volimo vertikalno, dosadno mi je igrati u širinu, za brojeve i postotke. Naravno, više voliš iz kaznenog prostora, ali zašto ne i izvana."

S klupe su protiv Lokomotive krenuli Moufi i Odjidja-Ofoe.

"Bio je miks nečega, kada izgubite dvije, onda morate nešto mijenjati. Falilo mi je energije, ludosti, jedna pozicija traži jedno, druga drugo. Često je jako bitno s kojim igračima s kojima završimo utakmicu. Tražili smo energičniju i vertikalniju ekipu."

Sergej Jakirović bio je ove sezone gost na Poljudu s Rijekom kada je izgubio, a s Dinamom je upisao poraz kod Sparte u Pragu.

"Gledali smo sve, on je došao ovdje s Rijekom. Krenuo je s pet igrača u obrani, ovdje ne očekujem da će biti tako. U Prag su otišli s dobrim rezultatom, tako da ne očekujem prevelike poveznice, ali tražiš nešto što možda možeš iskopirati. Nema neke velike povezanosti, po meni."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!