Ostali sportovi

Legendarni Peter Sagan odradio svoju posljednju cestovnu utrku

Branimir Korać, HINA • utorak, 03.10.2023.
Legendarni Peter Sagan odradio svoju posljednju cestovnu utrku
Foto: EPA

Trostruki svjetski prvak u biciklizmu Slovak Peter Sagan (33) odradio je svoju posljednju cestovnu utrku na Tour de Vendeeu, međutim to neće biti njegov definitivni oproštaj od biciklizma jer planira nastupiti u brdskom biciklizmu na OI u Parizu iduće godine.

Nedjeljna vožnja na francuskom Tour de Vendee označila je kraj jedne sjajne karijere u cestovnom biciklizmu, a Sagan će se sada vratiti brdskom biciklizmu u kojem je i započeo karijeru kako bi se pokušao kvalificirati za olimpijske igre.

Sagan je tijekom karijere osvojio tri svjetska naslova u cestovnom biciklizmu (2015, 2016, 2017), a u svojoj 14-godišnjoj karijeri u WorldTouru upisao je 121 pobjedu, uključujući 12 etapnih slavlja na najprestižnijoj biciklističkoj utrci Tour de France.

Talijan Alfredo Binda, Belgijci Rik van Steenbergen i Eddy Merckx, te Španjolac Oscar Freire bili su također trostruki svjetski prvaci, ali nitko od njih nije osvojio naslov tri puta zaredom.

"Poglavlje se zatvara, a novo poglavlje počinje", kazao je Sagan za Cyclingnews prije starta svoje posljednje profesionalne cestovne utrke.

Na vrhuncu svoje moći, Sagan je bio jedna od najvećih zvijezda biciklizma. Karijeru je započeo u brdskom biciklizmu, da bi se tek kasnije odlučio prebaciti na cestovni.

Vozio je za ekipe Dukla Trencin-Merida Continental, Liquigas/Cannondale, Tinkoff-Saxo, Bora-Hansgrohe prije njegove posljednje dvije sezone u TotalEnergiesu. U siječnju, kada je najavio povlačenje iz cestovnih utrka, rekao je da je odluka o povlačenju bila osobni izbor i želja da završi svoju karijeru na dva kotača na Olimpijskim igrama 2024. godine.

"Kada sam imao 20 godina, rekao sam da želim završiti karijeru u 30-ima, a sada imam 33 godine. Također, uvijek sam govorio da želim završiti karijeru s brdskim biciklom. Karijeru sam započeo na brdskom biciklu, a želio bih završiti s brdskim biciklom," kazao je tada.

Slovak je već dva puta nastupio na Olimpijskim igrama. Na cestovnoj utrci u Londonu 2012. zauzeo je 24. mjesto, dok je četiri godine kasnije u Rio de Janeiru au MTB krosu završio je na 35. mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!