Nogomet

Direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2030. dobivaju i Argentina, Urugvaj i Paragvaj?

HINA, Krešimir Milić • četvrtak, 05.10.2023.
Direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2030. dobivaju i Argentina, Urugvaj i Paragvaj?
Foto: EPA

Bili su uz Čile prvotno kandidati za organizaciju natjecanja, a na kraju su odustali u zamjenu organizaciju prve tri utakmice povodom stote obljetnice Svjetskog prvenstva. Trebali bi ostvariti i izravan plasman na SP 2030. prema prvim informacijama, ali nije pojašnjeno što to znači za južnoameričke kvalifikacije…

Argentina, Urugvaj i Paragvaj, koji će biti domaćini tri od ukupno 104 utakmice Svjetskog prvenstva 2030., također će imati izravan plasman kao i glavni domaćini Maroko, Španjolska i Portugal.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ako interkontinentalna formula predstavljena u srijedu potvrdi sve tehničke kriterije do konačnog usvajanja krajem 2024., turnir će stoga započeti sa šest automatski kvalificiranih reprezentacija od 48 koliko ih sudjeluje na SP-u. FIFA je jučer navela da su samo tri službena kandidata za domaćina natjecanja - Maroko, Španjolska i Portugal - izravno kvalificirani, ali je za France Presse u četvrtak naznačila da bi i tri južnoameričke reprezentacije također mogle iskoristiti tu povlasticu.

Povećanjem broja sudionika sa 32 na 48 reprezentacija, počevši od Svjetskog prvenstva 2026. koje zajednički organiziraju SAD, Kanada i Meksiko, 'tri od šest mjesta' dodijeljenih južnoameričkoj zoni su već zauzeta. Bit će dodana još jedna 'ulaznica' čiji će dobitnik biti određen kroz interkontinentalni play-off, objasnio je glasnogovornik FIFA-e.

Jučer je Robert Harrison, predsjednik Paragvajskog nogometnog saveza, rekao je da će se Argentina, Urugvaj i Paragvaj automatski kvalificirati na SP 2030., ali nije pojasnio što bi to značilo za južnoameričko kvalifikacijsko natjecanje. Trostruki svjetski prvak Argentina je igrala na svakom finalnom turniru od 1974., dok je Urugvaj na svakom od 2010. Paragvaj je, s druge strane, propustio posljednja tri Svjetska prvenstva, a zadnji put je sudjelovao na SP-u 2010. kada je stigao do četvrt finala.

Argentina, Urugvaj i Paragvaj - prvotno kandidati uz Čile za domaćinstvo turnira - na kraju su odustali u zamjenu za organizaciju prve tri utakmice i svečanosti povodom stote obljetnice Svjetskog prvenstva, čije je prvo izdanje odigrano u Montevideu 1930. godine.

FOTO: EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!