Ostali sportovi

Srbićev trener: 'Ako uđe onako miran kako je ušao u kvalifikacije, onda će to biti dobra vježba'

Sportnet, Branimir Korać • petak, 06.10.2023.
Srbićev trener: 'Ako uđe onako miran kako je ušao u kvalifikacije, onda će to biti dobra vježba'
Foto: Slobodan Kadić/HGS

Tin Srbić i njegov trener Lucijan Krce odrađuju posljednje treninge u Antwerpenu prije nedjelje i njihovog četvrtog finala Svjetskog prvenstva...

Iako obojica djeluju poprilično mirno i fokusiramo, tjedan dana iščekivanja nastupa u kojima će loviti ne samo svjetsku medalju nego i Olimpijske igre u Parizu, sve su samo ne lagani.

Mnogi ih ovih dana ispituju kakav im je plan za finale. Na stolu je ponuđeno niz kalkulacija - napadati svjetsku medalju ili ipak loviti Brazilca Arthura Mariana koji mu je jedini protivnik za Pariz? Koji start ići? Pitanja ne prestaju već sedam dana…

"Plan je da nema plana. Radimo ono što smo trenirali pa ćemo vidjeti kako će na kraju ispasti. Nekada se dogode neke nepredvidive situacije kao primjerice ove godine na Svjetskom kupu u Osijeku, kada mu se odlijepio čičak na kožici na rukama, a to su situacije na koje ne možete utjecati. Generalno, u dobroj je formi, ne očekujem neke velike probleme za vrijeme nastupa. Ako uđe onako miran kako je ušao u kvalifikacije, onda će to biti jedna dobra vježba", kaže Tinov trener Lucijan Krce.

Ovaj tandem zajedno je osvojio medalje na svim velikim gimnastičkim prvenstvima. U svojoj bogatoj riznici uz olimpijsko srebro iz Tokija 2021. imaju i svjetsko zlato iz 2017., svjetsko srebro 2019., europski naslov ove godine u Antalyji, pa europsko srebro iz Szczecina 2019. i Mersina 2020., 23 medalje u 31 finalu Svjetskog kupa…

U pet nastupa na Svjetskim prvenstvima na čak četiri bili su u finalu i nikada manje od četvrtog mjesta.

"Koliko god možda smiješno zvuči, ja ne razmišljam o rezultatu. Znam da kvalitetu ima. Zato samo razmišljam kako ću ga dobiti da bude najbolji što može biti u tom trenutku. To mi je uvijek jedini cilj."

Je li to najteži dio trenerskog posla?

"To je uvijek najteži dio. Pogotovo kad se nađete u nekim izazovnim situacijama. Prošla godina je primjerice bila izrazito teška. Imali smo i ozljede, promjene pravilnika, stvarali novu vježbu, palo mu je samopouzdanje i teško je bilo vratiti se. Sada je i njemu i meni ovo finale kao da je već osvojio medalju. Stvarno je bila velika borba."

Sve su to ostavili iza sebe i sada spremno čekaju nedjeljnu borbu najbolje osmorice na preči.

"Ovdje nema niti jedan sportaš u svjetskom finalu koji može reći da nije u formi, jer nema takvog koji može ući u svjetsko finale, a da nije krvavo trenirao prije toga. Tko će biti najmirniji u glavi tog trena, taj će iskočiti. Mi ćemo ići vježbu koju smo trenirali. Start 6.3. Za 6.6 nije spreman, makar je radi. Nema smisla to ići. Nema smisla ići na taj rizik. To da je recimo finale Olimpijskih igara i da nemamo što izgubiti, onda da. Čak i da se već kvalificirao na OI ovdje, ne bi išao u finalu 6.6. Pričali smo i o toj opciji, ali ja ne bih bio za tu opciju zato što nije još dovoljno utrenirao tu vježbu. Očekujem da će ta vježba biti spremna sljedeće godine i da ćemo je imati prilike i pokazati", najavio je trener Krce.

Danas je u Antwerpenu na programu žensko višebojsko finale (od 18:30), dok su u subotu i nedjelju na rasporedu pojedinačna finala (prijenos od 14:00 na HRT 2). Ono nama najbitnije, finale Tina Srbića na preči, zatvorit će u nedjelju ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Antwerpenu (17:20-18:00).

FOTO: Slobodan Kadić/HGS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!