Nogomet

Izuzetno važan dvoboj u Cardiffu, krivi korak ne smije doći u obzir

Petar Jenjić • nedjelja, 15.10.2023.
Izuzetno važan dvoboj u Cardiffu, krivi korak ne smije doći u obzir
Foto: Damir Senčar/HINA

Večeras je na rasporedu utakmica osmog kola kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo u skupini D. Hrvatska gostuje kod Wales protiv kojeg nikada ranije nije izgubila, te pobjedom praktički osigurala jednu od prve dvije pozicije...

Druga utakmica u ovom kvalifikacijskom ciklusu za plasman na Europsko prvenstvo u Njemačkoj je pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Izabranici Zlatka Dalića večeras od 20:45 sati gostuju u Cardiffu kod Walesa, a dvoboj će suditi Talijan Davide Massa.

Igraj na Wales - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi nastup u Osijeku neće Hrvatskoj ostati u dobrom sjećanju. Dosta loš i bezidejan nastup i zaslužen poraz od Turske 0:1. Od početka susreta Vatreni nisu izgledali dobro. Bilo je jako puno krivih dodavanja, bezidejnosti, premalo se kretalo u fazi napada, a neke od pogrešaka izravno su donijele čiste situacije Turcima koji su iskoristili jedan poklon Dominika Livakovića.

Do kraja kvalifikacija Hrvatsku očekuje gostovanje u Latviji, a u zadnjem kolu u goste stiže Armenija. Situacija je i dalje vrlo povoljna po pitanju plasmana. S tri pobjede Vatreni bi osigurali ne samo plasman na Europsko prvenstvo, već i prvo mjesto u skupini zbog boljeg međusobnog skora s Turskom. Podsjetimo, u Bursi slavili s 2:0.

Hrvatska bi već pobjedom večeras praktički osigurala jednu od prve dvije pozicije. Dva kola prije kraja imala bi šest bodova više od današnjeg protivnika, protiv kojeg bi imala i bolji međusobni skor, ali i šest bodova više od Armenije koja dolazi u Zagreb u zadnjem kolu, a prije toga igra i upravo s Velšanima.

Što se tiče izostanaka, situacija je praktički ista kao i protiv Turske, uz dodatak da je Dalić ostavio Brunu Petkovića kod kuće. Na pressici uoči večerašnjeg dvoboja posebno je istaknuo da je "njegova želja jedno, a spremnost nešto drugo". U napadu su preostali Petar Musa i Dion Drena Beljo pa ćemo vidjeti kako će to funkcionirati samo tri dana nakon Turske.

Bit će im ovo drugi dvoboj u ovim kvalifikacijama. U prvoj međusobnoj utakmici u skupini Hrvatska je bila puno bolja na prepunom Poljudu. Imala je vodstvo zahvaljujući Andreju Kramariću, no u 93. minuti bod Velšanima donio je Nathan Broadhead. U sedam međusobnih utakmica Wales nikada ranije nije pobijedio Hrvatsku, a Vatreni su slavili četiri puta.

Što se tiče Velšana, oni jednostavno moraju večeras doći do pobjede ako žele do jedne od prve dvije pozicije. Trenutno su na sedam osvojenih bodova, a u ovom ciklusu odigrali su prijateljski dvoboj protiv Gibraltara koji su u Wrexhamu okončali pobjedom od 4:0. Strijelci su bili Ben Davies, Nathan Broadhead i dva puta Kieffer Moore. Sva četiri gola postigli su u prvom dijelu.

Na Hrvatsku idu bez kapetana Aarona Ramseyja koji je zaradio ozljedu desnog koljena na treningu Cardiff Cityja. Dvoboj će propustiti i Brennan Johnson, a prve pozive u reprezentaciju zaradili su Owen Beck i Charlie Savage. Charlie je prošao kroz mlađe kategorije Manchester Uniteda, a sin je nekadašnjeg veznjaka Robbieja Savagea, dok je Beck na posudbi u Dundeeju iz Liverpoola.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Prvo moramo popraviti agresiju, dugo nije bilo tako loše kao u prošlom susretu. Stajali smo daleko od igrača, preširoko i preduboko. Najvažnije je da ta agresija bude veća i da imamo bolju formaciju, raspored, da smo kompaktni. Trčali smo, ali u prazno i svatko za sebe. Nismo bili učinkoviti. Prvo moramo popraviti agresiju, dugo nije bilo tako loše kao u prošlom susretu. Stajali smo daleko od igrača, preširoko i preduboko. Najvažnije je da ta agresija bude veća i da imamo bolju formaciju, raspored, da smo kompaktni. Trčali smo, ali u prazno i svatko za sebe. Nismo bili učinkoviti."

"Ben Davies, igrač Walesa: "Tada smo na kraju imali dvije utakmice u kojima smo trebali isključivo pobjedu i ostvarili smo je. Ljudi ne pamte kako ste došli na završnicu, najvažnije je da ste tamo. Bit će teško, znamo da nismo u situaciji koju smo željeli, ali još imamo šanse. To su velike utakmice, moramo biti spremni za veliku borbu i pobjedu."

Mjesto, vrijeme, suci

Cardiff City stadion, Cardiff, 20:45

Suci: Davide Massa, Filippo Meli, Stefano Alassio; 4. sudac: Matteo Marcenaro; VAR: Marco Di Bello, Luca Pairetto (svi Italija)

Nedostaju

Wales: Ramsey, Johnson (ozljede)

Hrvatska: Perišić, Kramarić, Ivanušec, Oršić, Petković (ozljeda)

Zadnji susret

Hrvatska je na Poljudu imala vodstvo i bolju igru, no Wales je u zadnjim trenucima susreta stigao do boda. Završilo je 1:1.

Prognoza

Bez obzira na izostanke te rezultat i igru protiv Turske, naše će prognoze završavati pozitivnim ishodom za Hrvatsku. Večeras, kao i uvijek, igra samo pobjeda.

FOTO: HINA/Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Wales2:1Hrvatska
Turska4:0Latvija
1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!