Košarka

Šarin za Sportnet: 'Alpe Adria ove sezone za nas je puno bolja opcija nego ABA 2 liga'

Branimir Korać • utorak, 17.10.2023.
Šarin za Sportnet: 'Alpe Adria ove sezone za nas je puno bolja opcija nego ABA 2 liga'
Foto: FaH

Dubrava je u sezonu ušla polovičnim učinkom, upisala je po dvije pobjede i dva poraza, a sada je čeka početak još jednog natjecanja. Paralelnu uz hrvatsko prvenstvo, igrat će Alpe-Adria Cup i kojem je u vrlo teškoj skupini...

Trener Dubrave Jeronimo Šarin nije oduševljen ulaskom u sezonu. U prva dva kola Dubrava je poražena od Alkara i Škrljeva da bi nakon toga ipak povezala pobjede protiv Zaboka i Bosca.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nisam baš najzadovoljniji, mislim da smo trebali biti puno bolji i igrački i rezultatski, ali smo kiksali u te prve dvije utakmice. Ponudili smo dosta tih mladenačkih gluposti protivniku, oni su to iskoristili i krenuli smo u sezonu s 0-2. Sada smo zaredali dvije pobjede, ali i dalje to nije na razini na kakvoj može biti. Nadam se da ćemo je što prije dostići. S obzirom da je ekipa mlada, bilo je to i za očekivati. Idemo dalje, znamo naš put, možemo biti samo bolji", kaže Šarin za Sportnet.

Napad funkcionira dobro, Dubrava je nakon Zadra najefikasnija momčad lige, ali isto tako prima previše poena, samo je Bosco primio više. Nije problem toliko obrana koliko pogreške koje se događaju.

"Primamo previše poena, mislim čak 93 po utakmici, doduše i ubacujemo 97.5 uz katastrofalan šut što je paradoks, ali nametnuli smo neki drugačiji ritam košarke nego što se igra ovdje u Hrvatskoj. Igramo s dosta posjeda, u svakoj utakmici smo na 75-80 posjeda. Ta obrana čak i nije toliko loša koliko radimo glupe greške, u svakoj utakmici poklonimo praktički 30 poena protivniku. Teško ga je zadržati ispod 90 kada 30 poena pokloniš. Nadam se da ćemo te greške, posebno u tranzicijskoj obrani i izgubljenim loptama riješiti. Ako to riješimo, onda ćemo sigurno spuštati protivnika ispod 70-75 poena, a ako nastavimo igrati s ovakvom brzinom, mislim da ćemo iznenaditi i puno jače ekipe."

Već sutra će Dubrava biti na vrlo ozbiljnom ispitu, u prvom kolu Akpe Adria Cupa gostuje kod vrlo dobre momčadi Timisoare.

"To je sigurno najjača ekipa protiv koje smo dosad igrali ove sezone. Imaju četiri Srbina, dva Amerikanca, sve iskusni igrači od 28 do 32 godine, imaju i previše sezona na visokoj internacionalnoj razini, ali to mora biti izazov za naše igrače i da izvučemo maksimum. Ako želimo nametnuti, a želimo, našu brzu igru, onda se možemo nečemu nadati. Ako uđemo u njihov mlin, onda ćemo sigurno imati problema."

U skupini s Dubravom i Timisoarom su još i Olomoucko, Kolin, Vienna i Ilirija, redom ozbiljni protivnici.

"Teško je sada uopće govoriti kakvi smo mi u odnosu na ostale ekipe. Sve ekipe u ovoj skupini su puno jače nego one s kojima smo bili prošle sezone, skoro svi su na razini Pardubica od prošle sezone. Međutim i ja mislim da smo mi malo drugačiji i bolji tako da je sve moguće. Želimo ići utakmicu po utakmicu pa ako se ukaže prilika da uđemo na Final Four, to bi bilo super. Sada je to malo preoptimistično govoriti s obzirom da ne znamo još gdje smo u odnosu na druge ekipe."

Dubrava je mogla igrati i ABA 2 ligu, ali Alpe Adria Cup pokazao se kao bolji izbor.

"Mislim da je Alpe Adria ove sezone pun pogodak jer imamo zagarantirano deset jakih utakmica. Ove sezone za nas je to puno bolja opcija nego neka ABA 2 liga koju smo isto mogli igrati. No putovanja i sve je puno bolje organizirano, a i protivnici su po meni jači nego u ABA 2 ligi. Izazovno je, ali to treba ovoj ekipi koja ima šest mladih reprezentativaca, uz još po jednog iz Švicarske i s Kosova, talenta ima, nedostaje nam iskustvo, ali to ćemo dobiti kroz ove utakmice."

Šarinova momčad je u ritmu od jedne utakmice svaka tri dana, a trener Dubrave smatra kako je to idealan ritam za svakog igrača.

"Meni je ovaj raspored najbolji mogući za bilo kakvu profesionalnu ekipu. Sve profesionalne ekipe koje žele biti ozbiljne, moraju imati dvije utakmice tjedno i mislim da je ovo idealno, ovim mladim igračima može samo koristiti, nikako štetiti. Te nekakve priče o previše utakmica i zgusnutom rasporedu, svima u Europi je zgusnut raspored, a jedino mi plačemo zbog toga. Mislim da je to glupost, ja uživam u tome. Bolje tako nego trening po trening i čekati sedam ili 15 dana na jednu utakmicu. Mislim da to ne treba košarci, cijeli svijet ide u jednom smjeru, ne znam zašto se mi tome protivimo."

Susret protiv Timisoare na rasporedu je u srijedu s početkom u 18 sati.

FOTO: HINA/ Tomislav Pavlek

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!