Nogomet

Dvoboj velikog uloga u Beogradu, Crna Gora ima povijesnu priliku približiti se Europskom prvenstvu

Branimir Korać • utorak, 17.10.2023.
Dvoboj velikog uloga u Beogradu, Crna Gora ima povijesnu priliku približiti se Europskom prvenstvu
Foto: EPA

U skupini G Mađarska je vrlo blizu osiguravanju nastupa na Europskom prvenstvu, a drugi putnik traži se između Srbije i Crne Gore koji se danas sastaju međusobno u Beogradu...

Nakon poraza Srbije u Budimpešti, situacija u skupini G jasnija je što se tiče jednog putnika na Europsko prvenstvo, ali se zakomplicirala u borbi za drugo mjesto. Drugu poziciju trenutno drži Srbija i to s dva boda više od Crne Gore koja ima utakmicu manje.

Igraj na Srbija - Crna Gora na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pobjeda i jednim i drugim u ovom susretu puno znači, a poraz bi ih vjerojatno znatno udaljio od jedne od prve dvije pozicije na kraju grupne faze kvalifikacija.

Srbija je propustila veliku priliku u Budimpešti gdje je upisala poraz 2:1, ali je puno toga promašila, ispogađala okvir gola, lopta jednostavno nije htjela u gol. Taj poraz Srbije otvorio je priliku Crnoj Gori koja će danas pokušati iznenaditi u Beogradu.

Pobjeda bi Srbiju odvela na pet bodova prednosti ispred Crne Gore koja bi u tom slučaju vrlo teško došla do druge pozicije bez obzira na utakmicu manje. Crna Gora bi treba nakon toga doći do pobjeda protiv Litve kod kuće i Mađarske u gostima, a Srbija bi morala izgubiti kod kuće od Bugarske.

No situacija bi se značajno promijenila kada bi Crna Gora ovdje došla do pobjede. Bilo bi joj dovoljno svladati Litvu u Podgorici i imala bi sigurno drugo mjesto bez obzira na ishod dvoboja između Srbije i Bugarske.

Remi više odgovara Srbiji koja bi zadržala dva boda prednosti i uz pretpostavku da će slaviti protiv Bugarske, Crna Gora bi morala svladati i Litvu i Mađarsku.

Što su rekli

Dragan Stojković, izbornik Srbije: "Strah kao strah mora postojati iz jednog razloga, pokazuje poštovanje prema konkurenciji. Pretjerani strah ne, ali oprez da. Protiv Mađara smo uživali u igri, ona je sastavni dio jedne momčadi, u fizičkom i tehničko-taktičkom smislu. Na kraju iste mogli hodati po terenu, potrošnja je postojala, ali to se neće osjetiti u sljedećoj utakmici. Imamo dovoljno vremena za regeneraciju, igrači danas igraju svaka tri dana, tako da ćemo biti spremni u tom segmentu."

Miodrag Radulović, izbornik Crne Gore: "Ne bih bio iskren kada bih rekao da ovo poslije dvomeča s Češkom u baražu za EP 2012. nije najvažnija utakmica. Zaslužili su to ovi momci, vidjelo se protiv Bugarske koliko im znači što su došli u ovu situaciju, ali ne namećemo im pritisak. Obaveza je samo da se da maksimum. Ovo je prava prilika da se predstavimo u dobrom izdanju. Da smo na dobrom putu pokazuje i ovo što smo blizu velikog natjecanja. Možemo igrati protiv Srbije, kontrolirali smo utakmicu u Podgorici 70 minuta, sada možemo 90 i plus ako treba."

Mjesto, vrijeme, sudac

Beograd, Rajko Mitić, 20:45

Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)

Prošli međusobni dvoboj

U Podgorici je Srbija slavila s 2:0 golovima Dušana Vlahovića.

Prognoza

Srbija je domaćin, ima veliku kvalitetu i ovdje je favorit. No ta individualna kvaliteta nije uvijek pretočena u rezultat i borbeni Crnogorci probat će iznenaditi.

FOTO: EPA/ROBERT GHEMENT

EP 2024., skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Litva2:2Mađarska
Srbija3:1Crna Gora
1Mađarska 816:7+918
2Srbija 815:9+614
3Crna Gora 89:11-211
4Litva 88:14-66
5Bugarska 87:14-74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!