Nogomet

Jakobušić: 'Nije se dogodio klik Leke i momčadi', Karoglan: 'Želim biti bolji ovaj put'

Petar Jenjić • utorak, 24.10.2023.
Jakobušić: 'Nije se dogodio klik Leke i momčadi', Karoglan: 'Želim biti bolji ovaj put'
Foto: FaH

Povodom otkaza treneru Ivanu Leku i dolaska Mislava Karoglana, Hajduk je održao press konferenciju. Povratnik na klupu Bijelih obratio se i novinarima...

Dan nakon odlaska Ivana Leke s klupe Hajduka, na Poljudu se održala press konferencija na kojoj je predstavljen povratnik na klupu Bijelih, Mislav Karoglan. Prvi je riječ uzeo predsjednik Lukša Jakobušić.

Igraj na Slaven Belupo - Hajduk na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nisam mislio da ću se ovdje opet naći, kad smo predstavljali Leku. Ivanu hvala na svemu, na dolasku i angažmanu i stvarno s puno zahvalnošću mu hvala za proteklo razdoblje. Ovo je jako teška odluka bila i meni osobno, ja to gledam kao svoj poraz, ali baš zbog toga mislim da je jedina ispravna odluka. To je suprotno od onoga što smo zagovarali, kontinuitet - koliko smo trenera promijenili. Možda smo i mi malo licemjerni, s jedne strane bismo kontinuitet, a s druge bismo mijenjali. Neki bi mijenjali i mene i sportskog direktora, što je i logično. Imamo kontinuitet procesa, promijenio se nadzorni odbor, ali najvažniji je onaj osvajanja. Ne žalim nijedne sekunde dolazak Leke, dobili smo legendu, kapetana i Hajduka, onako kako sam zamislio."

"Međutim, kao da od početka se nisu spojiti klub i on, ili igrači i on. U ovom trenutku, kao da smo negdje zapeli, jasno je koja su bila očekivanja, nije krenulo najbolje, klub je stao iza njega i nemojte misliti da nam je možda mogao donijeti lani titulu. Lani nismo bili zreli za to, iako je percepcija drugačija, jer su bila očekivanja da će donijeti. Ne mislim to, ali bio je proces i za njega i za nas. Dogovorili smo se da je ovo ta sezona, bio je i on toga svjestan, bez obzira na to što je dugo van Splita. Krenuli smo u sezonu, nismo osvojili Superkup, to je trofej i to održava klub velikim. Izvrsno smo krenuli u sezonu i da igramo Europu. U našem četverogodišnjem razdoblju upravo ova godina označena kao ta godina. Nismo ušli u Europu i tu smo ga podržali. Ne mislim da Leko ovo može preokrenuti, ali to je moja odgovornost, ali stali smo iza njega."

"Imali smo očekivanja ulaska u Europu, ovakav Hajduk to treba. To što nismo uspjeli dio je moje krivice jer su moja očekivanja bila da igramo Europu jer treba osigurati ta sredstva, zarađujemo od Europe i transfera. Igrat će se i nakon njega i nakon mene, ali nakon 19 godina neuspjeha mislimo da je ovo ta sezona u kojoj Hajduk treba osvojiti naslov, samo neki drugi ljudi. Mislimo da je to ta sezona. Ekipa je skuplja nego ranije, ali uz dužno poštovanje Istri i Gorici, ipak mislim da smo bolji. Već za četiri dana možemo biti prvi, ovo nije šok terapija pa nismo išli na takvo rješenje, nismo išli na zvučnija imena. Bilo bi mi najlakše ostalo da smo ostavili Ivana, priča se o nogometu. Skandiraju mu i plješću mu. Izabrati Mislava Karoglana je sve osim izbjegavanja odgovornosti. Prava mjera gledat će se u šestom mjesecu je li Uprava i klub uspješan ili ne. Mislav je bio jedini kandidat, jedino smo s njim razgovarali, treba nam kontinuitet. Nije se uspio spojiti s ekipom, treba nam netko tko odmah može uskočiti, tko poznaje svlačionicu. Bio je u dva stožera prije toga, imali smo drugačiji put."

Jakobušić je dodao da je i zbog svojih zdravstvenih problema dobio savjet da se ne bavi trenerskim poslom nakon odlaska s klupe Hajduka protekle sezone. Smatrao je da ne bi mogao odrađivati posao kako treba.

"Bez obzira na to što je bilo lakše ostaviti Leku i vaditi se, donijeli smo odluku o smjeni Ivana. Mislav nije najbolji trener na svijetu, ali mislimo da je najbolje rješenje za Hajduk. Ne samo da imam odgovornost, nego ovaj klub i model je savršen za ovakve stvari. Ovo je promjena trenera, nije nestabilnost. Skupština je u 12. mjesecu, vezano za ostavke, dok god preuzimam odgovornost, nema potrebe, još mi i ugovor istječe dogodine u šestom mjesecu pa svakako neću tu biti. Mislim da imamo dovoljno kapaciteta, da smo zreli da budemo prvi, a hoćemo li, vidjet ćemo. Pokraj nas je tu Dinamo, veće su šanse da budu prvi, a i Rijeka ima ambicije. Tu je i Osijek, ali mi želimo biti prvi. Najvažnija je Europa, a tu ćemo lakše ući ako budemo prvaci. Ovo je samo jedan korak, šesti mjesec će doći brzo. Vrijeme će pokazati jesmo li bili u pravu."

Riječ je dobio sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

"Isto bih zahvalio treneru Leku i njegovom stožeru na suradnji. U ovom trenutku Mislav je bio jedini kandidat i jako dobro ga poznajem. Bio sam taj koji ga je promovirao u prvu momčad u stožer s drugim trenerima. Vjerujem da može povesti momčad, socijalno inteligentan i želim mu svu sreću, i nama, do kraja sezone."

Nakon toga riječ je dobio i novi trener.

"Zahvalan sam prije svega Bogu, a onda Upravi po drugi put, biti trener najvećeg kluba na svijetu. S velikim guštom i nestrpljenjem veselim se vidjeti s momčadi, da nastavim taj put. Siguran sam da možemo biti jako dobri."

"Sve što je dobro za Hajduk meni odgovara. Kad budem mislio da je u meni problem, ja ću otići", nastavio je Jakobušić na pitanje o mogućem odlasku.

"Stojim iza ekipe, to je momčad koja je selektirana skupa s trenerom, ali mogu reći da vjerujem u nju i s ovim momcima bi išao svugdje. Ako pobijedimo, bit ćemo prvi na tablici. Vaše mišljenje da nisu dobri, nadam se i znam da ćemo, u petom mjesecu će vam dokazati sve najbolje.", rekao je Nikoličius.

"Kad vjerujem u nešto, ne trebaju mi konzultacije. Nisam razgovarao s igračima o tome", rekao je Jakobušić o eventualnim konzultacijama sa starijim igračima.

"Ovdje je najvažnije što je na terenu, ali prvi dan sam rekao, da ako trener i igrač nisu najbolji, ne znači da i svi ostali moraju biti takvi. To što su oni najbolji, samo stvara razliku jednog i drugog. Najvažnije je što na terenu, lani su nas izvukli juniori i Akademija. U ovom trenutku, ova sezona je ta i ona ovisi isključivo o prvoj ekipi. Tada je sve dobro. Kad smo dobili Dinamo, rekao je Leko da će svi ovaj tjedan više voljeti žene. To je takav klub. Očekivanja su bila smo trebali biti prvi, ali pošto je klub dobar na svim razinama, ne znači da ostali ne mogu biti dobri. Cijeli naš fokus je na prvoj ekipi, volio bih da ste malo više u klubu da se bavim samo time. Najvažnije je da se pobjeđuje, a nakon toga da se dobro igra, a nakon toga i da igraju naša djeca. Ako sve to funkcionira, onda će se naći nešto peto."

"Nisam navikao na smjene i to sam htio prenijeti ovdje. Ja sam vjerovao u Ivana, rekao sam da sam baš sretan kad je došao i da se neću više vraćati na pressice. Ideja nije bila da bude zadnji meni, nego i prvi nekom sljedećem. Ako bude za prvaka trebalo raditi još neke rezove, budite sigurno da će se napraviti", dodao je Jakobušić.

Pet utakmica u 16 dana za Karoglana.

"Evidentno je da ima određenih problema u kreiranju šansi. Imamo gust raspored, ali nikad neću više reći čega nema. Imamo najbolju ekipu i zanimaju me samo oni koji su najbolji, to treba pokazivati svaki dan na treningu. Imamo 25 igrača, svi prvotimci se imaju pravo pokazati, postoji dio igrača koje ne poznajem, ali kad sam bio trener, to je funkcioniralo savršeno, na bazi iskrenosti jer sve drugo vodi u propast", rekao je Karoglan.

"Preuzeo sam odgovornost, vjerujem u ekipu. Bit ću do kraja ugovora i ako sam problem, mogu pronaći novo rješenje za to. Ovo je i moj projekt i moja ekipa, tri ekipe radim na tome. Stvarno vjerujem da možemo biti prvaci. To je jedini cilj", nastavio je Nikoličius.

"Nakon ovih deset mjeseci imamo iskustvo. Kad nešto radite, onda morate biti uvjereni u to. Ne radim ništa u što nisam uvjeren, ali ideja je da priznaš pogrešku i ideš dalje. Ja ih najviše radim, jedini sam potpisnik odluka. Dovođenje Leke bila je opravdana odluka sa svih strana. Po svim parametrima, kako je to zazvonilo na kraju godine. Ušli smo u to otvorena srca, u nekom trenutku ne uspiju ostvariti taj kontakt. I dalje imamo iskren, otvoren odnos. Mi smo komunicirali kroz cijeli ovaj period, ali nije se dogodio klik momčadi i njega kao trenera. On se korigirao više nego što bi neki drugi. Očekivanja svih su velika, svi bi htjeli da je Hajduk s Lekom bio prvak, ali morate donijeti odluku koja je suprotna onako kako je vidim. Međutim, sada više ne ide. U konačnici ostvario se kao kapetan i igrač, nije on neuspješan jer ovdje nije uspio i zato mi je žao. Lani nismo bili zreli. Ako već radimo gradaciju, očekivalo se nekoga tko će ga zamijeniti na višoj razini. Ovo je nešto potpuno drugo. Mi svi dajemo i davali smo sto posto, ali ne treba forsirati", rekao je Jakobušić.

"Predsjednik uprave odgovoran je za sve. Bilo je važno da stvorimo Hajduk da je moćan, da se ne rugaju. Kad kažem da se bavim prvom ekipom, onda je ova godina ta da klub bude jak u svakom smislu. Ne kažem tko bi trebao igrati, mislim da sam jednom ušao u svlačionicu, kad je bilo protiv Slaven Belupa. Ne idem na treninge i ne želim biti blizu njih. Svi ostali bi htjeli, teže mi je ne biti s njima. Baviti se prvom ekipom znači dati sve što je najbolje za klub. Moj je fokus rada na tome."

O Nikoli Kaliniću.

"To je netko za koga sam se osobno vezao, u smislu dolaska, i nisam bio dolazak kako je završilo. Nije mi odgovarala na svim stranama, ali sam prihvatio. I trener i Nikola rekli su svoje stavove i obojica su bili pošteni jedan prema drugome i prema klubu. Njemu su vrata uvijek otvorena. Ako dođe inicijativa trenera i sportskog direktora, mi i klub ćemo to prihvatiti", rekao je predsjednik Hajduka.

"S njim ću imati razgovor, trebam vidjeti s njim. Jutros sam potpisao, nisam ni pogledao ugovor. Razgovarat ćemo, ali što se mene tiče, uvijek je dobro došao", dodao je Karoglan.

"Imamo stavke u ugovoru s klauzulama, ali danas ćemo se dogovoriti."

O Marku Livaji.

"Prije svega mi je važno u kakvom je stanju jer je vukao ozljede. Ne sumnjam da će forma doći brzo. Želimo ga dovesti u situacije da bude opasan. Cilj je da zabija lakše golove."

"Meni je bitno da je svlačionica ta koja me slijedi, da pobjeđujemo. Ja sam sam sebi najveća kritika, nisam ni zadnji put bio zadovoljan te očekujem da budem bolji ovaj put. Vjerojatno će biti nekih promjena, ne bih se bavio analizom, nije kolegijalno. Treba prvenstveno poboljšati fazu napada, to je očito. U ovom trenutku ne zabijamo dovoljno golova. Već imamo određeni plan i da ćemo u petak imati dobar impuls."

O prodaji Jan Mlakar.

"Ne smatramo prodaju pogrešnom, on je nekoliko puta izrazio želju ići i kad je stigla dobra ponuda, prodali smo ga", rekao je Nikoličius.

Karoglan u boravku u Istri 1961.

"Izgubio sam od Dinama i Rijeke, posebno Rijeke. Istra ima jednu pobjedu u 11 utakmica, ja im želim da u sljedećih 11 utakmica imaju deset pobjeda i jedan poraz. Smatram to definitivno porazom."

Hoće li Luka Vušković konkurirati za nastup?

"Najveći transfer, ostaje do prvog mjeseca, konkurira za nastup. U dogovoru sa sportskim direktorom, igra i za juniore. Nema obaveze da igra ijednu minutu, išao je u Osijek, igrao je dvije utakmice za juniore. U siječnju ćemo dogovoriti gdje će na posudbu. Zbog dolaska i vize treba odraditi neku posudbu. Ideja je bila da vratimo Prpića u Radomlju, on konkurira. Trener ga može koristiti."

"Ona je bila najbolja, a ova je još bolja", dodao je Karoglan o usporedbi s momčadi koju je vodio lani. Stožer će biti kompletiran do utakmice sa Slaven Belupom. Bit će nekih promjena.

"Hajduku treba deset milijuna eura dodatnih prihoda. Ako uđete u Konferencijsku, to je dva i pol plus još nešto. Ostatak bi otpao na transfere. Trebali smo nadoknaditi taj novac, navijačima ne odgovara da je mir, ali dovođenje igrača koje smo doveli, govori da smo se pojačavali."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!