Zimski sportovi

Osvajač malog slalomskog globusa zaključio karijeru s 23 godine

HINA, Petar Jenjić • petak, 27.10.2023.
Osvajač malog slalomskog globusa zaključio karijeru s 23 godine
Foto: EPA

Norveški skijaš Lucas Braathen objavio je da završava skijašku karijeru sa samo 23 godine. Vrhunac je to njegove svađe s Norveškim skijaškim savezom...

Mladi norveški talent u alpskom skijanju Lucas Braathen, osvajač malog globusa u slalomu prošle zime, objavio je u petak da završava karijeru sa samo 23 godine, nakon sukoba s Norveškim skijaškim savezom.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Spuštam slušalicu, za mene je gotovo", rekao je Braathen na konferenciji za novinare u Söldenu u Austriji, gdje je osvojio svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu 2020. godine i gdje se trebao natjecati u nedjelju.

"Prvi put u najmanje šest mjeseci sretan sam nakon ove odluke, prvi put nakon niza godina osjećam se slobodno. Da bih nastavio skijati u ovom sustavu, ne samo da moram ostaviti svoje snove po strani, već i svoju sreću i radost. Nisam spreman za to", dodao je ćudljivi norveški skijaš.

"Ne možeš to učiniti. Tipovi poput tebe su tako važni u našem sportu", odmah je reagirao Francuz Johan Clarey koji se umirovio prošlog ožujka u 42. godini.

Braathen i njegov savez nisu se slagali nekoliko godina oko prava na imidž sportaša, a sukob se pojačao ove jeseni kada je mladi prvak sudjelovao u reklamnoj kampanji za marku odjeće koja se natječe s onom koja sponzorira federaciju.

Norveški skijaški savez najavio je da će ga novčano kazniti i kontaktirao Norveški sportski savez koji djeluje kao nacionalni olimpijski odbor.

Od 2020. Lucas Braathen osvojio je pet utrka Svjetskog kupa. Prošle godine osvojio je svoj prvi trofej, mali slalomski globus, nakon sjajne sezone u kojoj je sedam puta bio na postolju Svjetskog kupa, uključujući tri puta na najvišoj stepenici, dva u slalomu, jedan u veleslalomu.

Njegova šokantna najava dolazi u trenutku kada se Svjetski kup u alpskom skijanju nastavlja ovog vikenda u Söldenu, s veleslalom za žene u subotu i veleslalom za muškarce u nedjelju.

FOTO: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!