Nogomet

Čabraja: 'Klubovi koji krenu mijenjati trenere vrlo rano, obično ne završavaju sezonu na dva trenera'

Mihaela Bradovski • petak, 03.11.2023.
Čabraja: 'Klubovi koji krenu mijenjati trenere vrlo rano, obično ne završavaju sezonu na dva trenera'
Foto: Pixsell

YSilvijo Čabraja radi vrlo dobar posao u Lokomotivi i jedini je uz Marija Kovačevića koji je u klubu od početka sezone. Čak osam klubova već je promijenilo trenera...

U prošlom kolu Lokomotiva je igrala protiv Dinama i upisala je poraz 2:1. Silvijo Čabraja ostavio je taj susret iza sebe i okrenut je prema Rijeci.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Dinamo smo pospremili, prošlo je. Po nas nepovoljno, naravno da je bilo doza nezadovoljstva. U sudačkoj nadoknadi smo primili dva gola. Praktički, 90 minuta, Žilinski je imao šansu za 2:0 i teško da bi se Dinamo vratio nakon toga. Ništa, glavni fokus nam je sada na Rijeku. Trenutno su prvi u ligi. Jako dobra ekipa, mlada, brza ekipa. Rade vrlo dobre tranzicije, protok lopte im je vrlo brz, ali uglavnom ovisimo o nama. Fokus treba staviti na nas i probati što bolje utakmicu odigrati i završiti sada što boljim i pozitivnim rezultatom", rekao je Čabraja za HRT.

Željko Sopić je na klupi Rijeke, a s Čabrajom se već puno puta susretao.

"Dok je bio u Gorici susretali smo se, čak i dok je vodio Rudeš u drugoj ligi, ja sam u to vrijeme bio u Lučkom. Naravno, 90 posto stvari ovisi o igračima kako će ući u utakmicu."

Lokomotiva je trenutno na sedmom mjestu, a dojam je da je mogla imati koji bod više.

"Moglo je biti i više bodova, ali to je nogomet. Nadamo se da će nam se sreća ili nekakve stvari okrenuti na našu stranu. Praktički 2-3 utakmice primali smo golove u sudačkoj nadoknadi. Vjerojatno će se nama osmjehnuti da ćemo i mi u datom trenutku zabiti golove u sudačkoj nadoknadi."

Lokomotiva je klub koji rijetko mijenja trenere, odlučuje se radije za kontinuitet pa je Čabraja ovdje već duže vrijeme, dvije i pol godine.

"Naravno da ovisi o rukovodstvu kluba koliko će dugo trener ostati. Mislim da je rukovodstvo vrlo realno što se toga tiče. Svi klubovi imaju ambicije, samo jesu li to realne ambicije, imate li fond igrača koji mogu ostvariti te ambicije. Naravno, trener uvijek je kriv za sve. Ja mogu reći, na početku kad sam preuzeo seniore, kolega i ja smo se šalili i govorili da nam je dočekati zimske jakne. Evo, prošlo je skoro već dvije i pol godine, još uvijek sam tu, ali u nogometu sve se događa u dva, tri tjedna. Dva, tri poraza, smijenjeni ste, dva, tri dobra rezultata, kralj ste i nažalost to je tako", kaže Čabraja i dodaje:

"Nije ni smjena trenera najbolje rješenje. Znači, treba nekad biti objektivan i pogledati kakav imaš roster igrača, kakav imaš fond igrača, mogu li oni ostvariti željene ambicije. Nije uvijek greška u treneru. Klubovi koji krenu mijenjati vrlo rano, obično ne završavaju na dva trenera. Tijekom godine mijenjaju i tri, četiri trenera. Pa sada da baš nijedan trener od tri ili četiri trenera nije kvalitetan, nije dobar, ne bih se s tim složio. Ali nažalost, to je hrvatska stvarnost i to je tako."

Ono što Lokomotivu također odlikuje je to da daje priliku svojim mladim igračima.

"Dobro, mi čupamo igrače iz naše nogometne škole i sada u rosteru od 25 igrača 60-70 posto igrača je poniklo u nogometnim školama Lokomotive. Jesu li oni došli kao izlazna godina juniora, jesu li neki od mlađih pionira, recimo Stojković koji je otišao u Dinamo, on je tu od mlađih pionira. Kačavenda je došao kao pionir, imamo Žilinskog, kadet, Šotiček, mlađi pionir, tako da u konačnici vučemo igrače iz našeg kadra, dajemo im šansu. Morate svakom mladom igraču dati šansu, morate mu dati određen broj utakmica da biste dobili kontinuitet i da biste u budućnosti mogli računati na njega. Mislim da s tim poslom radimo i jako dobar posao za HNS, za A selekcije i selekciju U-21. Ovog trenutka su nam pozvana tri igrača za U-21 reprezentaciju. Jedan smo od klubova koji daje najviše igrača za mladu reprezentaciju. Nedavno smo imali Stojkovića, Kačavendu i Čavlinu, sada su Čavlina, Šotiček i Živković. U konačnici tu hrvatski nogomet dobiva igrače za A selekciju."

To stvaranje igrača je primarni cilj Lokosa.

"Krećemo od najmlađih dobnih kategorija, stvaramo ih dugi niz godina. Ovo što sam rekao, mora dobiti šansu da igra najkvalitetnije lige, da dođe do prve Hrvatske nogometne lige. Je li to iskorak u perspektivi Dinamo ili nekakva vodeća četvorka u hrvatskom nogometu, pa ode u te klubove da bi mogao odigrati na određen način i nekakve europske utakmice. Nakon toga slijede naravno kvalitetnije lige u Europi. I to je onda iskorak da ćemo sigurno u nekakvoj perspektivni dobiti jednog dobrog A reprezentativca."

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!