Nogomet

Utakmice odluke u skupini E, Poljska dočekuje Češku

Petar Jenjić • petak, 17.11.2023.
Utakmice odluke u skupini E, Poljska dočekuje Češku
Foto: EPA

Pred nama je utakmica pretposljednjeg, sedmog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Skupina E nosi puno uzbuđenja, a večeras će snage odmjeriti Poljska i Češka...

Jako zanimljivo je u skupini E gdje nas večeras od 20:45 sati čeka dvoboj Poljske i Češke, dvije od četiri ekipe koje se trenutno bore za dvije pozicije za plasman u Njemačku.

Igraj na Poljska - Češka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Trenutna situacija kaže da je Albanija na vrhu s 13 bodova iz šest utakmica, dok Češka ima dva boda manje. Poljska je treća s deset bodova i sedam odigranih utakmica, Moldavija četvrta s devet bodova, a Farski Otoci s jednim bodom isto iz sedam kola.

Upravo će Moldavija i Albanija igrati već od 18 sati i do početka ove utakmice u Varšavi biti puno toga jasnije. U zadnjem kolu Češka će biti domaćin Moldaviji, a Albanija domaćin Farskim Otocima. Tko će na Euro, preostaje nam saznati, a ako Moldavija večeras dobije, Poljaci gube sve nade.

Poljska je igrala dosta toplo-hladno kroz ove kvalifikacije, a od lipnja su odigrali pet natjecateljskih utakmica. Izgubili su u gostima kod Moldavije s 3:2 pa su svladali kod kuće Farske Otoke (2:0). Uslijedio je 2:0 poraz kod Albanije i 2:0 pobjeda u gostima kod Farana, da bi u zadnjem odigranom kolu kod kuće remizirali s Moldavijom 1:1.

Današnji gosti su od lipnja odigrali četiri natjecateljska susreta. Slavili su u gostima kod Farskih Otoka 3:0, remizirali s Albanijom kod kuće (1:1), izgubili kod Albanije 3:0 te svladali Farske Otoke 1:0. Nije im bilo lako, s obzirom na to da je jedini pogodak stigao iz penala u 76. minuti.

Jako puno promjena napravio je izbornik Jaroslav Silhavy u posljednjih godinu dana, a otada je u kadar reprezentacije ušlo čak 11 igrača. Momčad će predvoditi Tomaš Souček koji s 56 nastupa ima najviše iskustva, dok će s druge strane glavnu ulogu imati Robert Lewandowski. Odlaskom Fernanda Santosa s izborničke klupe, na njegovu poziciju stigao je Michal Probierz.

Česi su od svoje nezavisnosti igrali na svim Europskim prvenstvima, dok su se u međuvremenu samo jednom plasirali na Svjetsko prvenstvo. Jednom su igrali finale i polufinale te dva puta četvrtfinale. S druge strane, Poljaci su nastupili na posljednje četiri europske smotre, a jednom su prošli grupnu fazu i igrali četvrtfinale.

Što su rekli

Michal Probierz, izbornik Poljske: "Izgradnja momčadi za utakmicu započinje promatranjem igrača u klubovima i njihovom selekcijom. To ovisi i o novom suparniku, u ovom slučaju Češkoj. Znamo da je bilo nekoliko naknadnih poziva i spremni smo na to da će se i njihova postava promijeniti. Mogu igrati s tri ili četiri braniča, spremni smo na sve."

Jaroslav Šilhavy, izbornik Češke: "Smatram Poljsku jakim protivnikom koji samo nije pobijedio neke utakmice u ovim kvalifikacijama, zbog čega je došlo do promjena. I dalje imaju sjajne nogometaše i ovo će im biti zadnja domaća utakmica, ali stvarno vjerujem da smo se dobro pripremili i da ćemo izdržati ovaj dvoboj."

Mjesto, vrijeme, suci

PGE Narodowy, Varšava, 20:45

Suci: Daniele Orsato (Italija)

Nedostaju

Poljska: Cash, Walukiewicz, Dziczek, Benedyczak (ozljede)

Češka: Pavlenka, Krejči (ozljede)

Zadnji susret

U susretu prvog kola kvalifikacija Češka je na domaćem terenu slavila bez većih poteškoća s 3:1.

Prognoza

Ako već prognoziramo, rekli bismo da ćemo večeras vidjeti upravo podjelu bodova. Poljskoj treba pobjeda, ali s druge strane je nimalo bezazlen protivnik koji se već dokazao u ovim kvalifkacijama.

FOTO: EPA/Leszek Szymanski

EP 2024., skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Moldavija1:1Albanija
Poljska1:1Češka
1Albanija 812:4+815
2Češka 812:6+615
3Poljska 810:10011
4Moldavija 87:10-310
5Farski Otoci 82:13-112

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!