Nogomet

Škoti već osigurali Europsko prvenstvo, ali žele pobjedu protiv Norvežana

Branimir Korać • nedjelja, 19.11.2023.
Škoti već osigurali Europsko prvenstvo, ali žele pobjedu protiv Norvežana
Foto: EPA

U posljednjem kolu skupine A kvalifikacija za Europsko prvenstvo Škotska dočekuje Norvešku. Bit će to ujednoi i odluka za jedne i druge na kojem će mjestu završiti kvalifikacije.

Što se tiče putnika na Europsko prvenstvo iz skupine A, tu je stvar potpuno jasna. Španjolska i Škotska već su osigurali nastup na Europskom prvenstvu i sada je pitanje samo tko će na kojem mjestu završiti u skupini.

Igraj na Škotska - Norveška na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Škoti su osigurali prolaz iako su u zadnja dva susreta osvojili tek bod, no prije toga bili su savršeni. U prvih pet kola imali su isto toliko pobjeda, a onda ih je zaustavila Španjolska koja je slavila s 2:0 da bi nakon toga upisali i remi protiv Gruzije 2:2 u gostima.

U ovom susretu tražit će tri boda kako bi završili s nastupom u skupini pobjedom, ali i ne žele pred svojim navijačima nastaviti lošiji rezultatski niz. U ovim kvalifikacijama kod kuće su izgledali vrlo dobro.

Nakon ždrijeba Španjolci su odmah proglašeni apsolutnim favoritima skupine, a da moraju imati ozbiljan pristup bez obzira na status favorita, podsjetila ih je Škotska odmah u prvom kolu svladavši ih u Glasgowu. Nakon toga Španjolska je izgledala bolje i izborila je bez problema prolaz, to prizemljenje joj je dobro došlo.

Škoti su pak bili u drugom redu kandidata uz bok Norveškoj kod koje se puno toga temeljilo na Erlingu Haalandu i Martinu Odegaardu, ali Norveškoj treba više od Haalanda. U konačnici u ovaj susret ulazi već sa šest bodova zaostatka za drugoplasiranim Škotima.

Danas čak niti neće imati Haalanda na raspolaganju, zaradio je lakšu ozljedu protiv Španjolske i propustit će Škotsku.

Što su rekli

Steve Clarke, izbornik Škotske: "U kontekstu ove utakmice, naravno da bih volio da Haaland igra. Bilo bi sjajno za škotske navijače da ga vide na travnjaku Hampdena. Šteta što je ozlijeđen, naravno, da je odlučujuća utakmica, moj odgovor bi bio drugačiji."

Stale Solbakken, izbornik Norveške: "Škotska nam treba biti primjer. Slične smo veličine, a Škotska je izborila nastup na Europskom prvenstvu. Moramo i mi pokušati nešto slično. Šteta što nema Haalanda, ali njegova ozljeda je lakše prirode. Ne znam bismo li ga koristili da je ovo odlučujuća utakmica, moguće je."

Mjesto, vrijeme, sudac

Glasgow, Hampden Park, 20:45

Sudac: Fesnic (Rumunjska)

Prošli dvoboj

Škoti su u Oslu slavili s 2:1 i to je bila pobjeda koja im je dala veliki zamah u borbi za plasman na Euro. Norvežani su vodili golom Haalanda do 87. minute, ali nakon toga Dykes i McLean zabijaju za preokret.

Prognoza

Ovaj dvoboj nema veliki značaj, ali Škoti pred svojim navijačima protiv Norveške bez Haalanda su veći favoriti.

FOTO: EPA/Julio Munoz

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!