Nogomet

Kek vodi Sloveniju na Europsko prvenstvo, Kazahstan igra za povijesni rezultat

Branimir Korać • ponedjeljak, 20.11.2023.
Kek vodi Sloveniju na Europsko prvenstvo, Kazahstan igra za povijesni rezultat
Foto: EPA

Danas pada odluka u skupini H kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Danska je osigurala nastup na Euru, a tamo će joj se pridružiti i Slovenija ili Kazahstan...

Danci su svoj dio posla odradili i čeka se drugi putnik na Europsko prvenstvo iz skupine H. Slovenija i Kazahstan, kao što je i najpravednije, u međusobnom dvoboju odlučit će o tome tko uz Dansku ide na Euro.

Igraj na Slovenija - Kazahstan na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kratkih rukava u cijeloj priči ostali su Finci koji su bili sudionici prošlog Europskog prvenstva, Sjeverna Irska koja je potpuno razočarala te San Marino koji je tu ionako kako bi sudjelovao, a ne osvajao bodove.

U toj priči Slovenci su skupili 19 bodova u devet odigranih utakmica dok je Kazahstan odmah iza Slovenije i ima bod manje. Situacija je jasna, Slovencima je dovoljan i remi za drugo mjesto, a Kazahstanu treba pobjeda.

Kazahstanci su ih dosad upisali šest, oba puta svladali su San Marino i Sjevernu Irsku, šokirali su Dansku na početku kvalifikacija, a bili su bolji i od Finske.

Taj meč protiv Danske i povijesna pobjeda 3:2 skrenuli su pozornost na Kazahstan. Reprezentacija koja je ušla u kvalifikacije kao autsajder, koju su svi vidjeli tek iznad San Marina, svladala je jaku Dansku i to je bila ogromna stvar. Dalo je to i Kazahstancima samopouzdanja da zaigraju još bolje u nastavku kvalifikacija i to ih je dovelo u ovu situaciju.

Slovenci su odmah nakon ždrijeba bili svjesni kako imaju veliku priliku, Danska je odmah stavljena u ulogu favorita, ali je zato Slovenija vidjela dobre šanse za prolaz i dobro je to iskoristila.

Što su rekli

Matjaž Kek, izbornik Slovenije: "U utakmicu idemo s jednim ciljem, odlazak na Europsko prvenstvo. Svjesni smo da s druge strane imamo suparnika koji ima isti cilj, iste želje i također ga zanima Euro. Ako išta možemo uzeti iz poraza u Danskoj, to je svijest o energiji koju daju domaći navijači. Za ovakve utakmice se živi i trenira, ovo moramo shvatiti kao vrhunac nečega. "

Magomed Adiev, izbornik Kazahstana: "Moramo se fokusirati na bodove, a ne na protivnika. Kvalifikacije ćemo završiti utakmicom protiv Slovenije, to znači da je ovo za nas najvažniji susret u kvalifikacijama. Nije bitno koga ćemo pobijediti prije utakmice, bitno je što ćemo napraviti protiv Slovenije. Slovenija je uložila sve svoje žetone na ogled protiv Kazahstana. To je bilo vidljivo iz njihove početne postave protiv Danske. Samouvjereni su, protivnici nas često podcjenjuju. Neću tražiti veći respekt, to ćemo pokazati u utakmici."

Mjesto, vrijeme, sudac

Ljubljana, Stožice, 20:45

Sudac: Simon Marciniak (Poljska)

Prošli dvoboj

U prvom dvoboju Slovenija je slavila u gostima s 2:1. Kazahstan je poveo golom Samorodova, ali Brekalo i Vipotnik napravili su preokret.

Prognoza

Slovenija je domaćin i favorit u ovom dvoboju, ali ne treba otpisati Kazahstan koji ima povijesnu priliku.

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

EP 2024., skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

San Marino1:2Finska
Slovenija2:1Kazahstan
Sjeverna Irska2:0Danska
1Slovenija 1020:9+1122
2Danska 1019:10+922
3Finska 1018:10+818
4Kazahstan 1016:12+418
5Sjeverna Irska 109:13-49
6San Marino 103:31-280

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!