Nogomet

Važno je zvati se Benjamin: Kek sa Slovencima ponovno na velikom natjecanju

Petar Jenjić • ponedjeljak, 20.11.2023.
Važno je zvati se Benjamin: Kek sa Slovencima ponovno na velikom natjecanju
Foto: EPA

Završene su utakmice skupine H. Nakon što je u prošlom kolu plasman na Euro potvrdila Danska, večeras je to pošlo na rukom Sloveniji koja je kod kuće slavila protiv Kazahstana...

Reprezentacija Slovenije plasirala se na svoje drugo Europsko prvenstvo u povijesti, prvo od 2000. godine. Protiv Kazahstana u Ljubljani im je trebao samo bod, ali Slovenci su pobjedom otklonili sve sumnje.

Igraj na kvalifikacije za EP na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tako je Matjaž Kek po drugi puta odveo Sloveniju na veliko natjecanje, a vodio je i na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Jako malo toga vidjelo se u prvom dijelu, a u 40. minuti Slovenci su dobili veliku priliku za vodstvo iz kaznenog udarca. Simon Marciniak nakon pregleda snimke dosudio je najstrožu kaznu, a Benjamin Šeško bio je siguran s 11 metara.

Odmah na ulasku u drugo poluvrijeme Kazahstan je sve vratio na početak, a najbolje je na ubačaj Maksima Samorodova reagirao Ramazan Orazov kojem je to prvi pogodak za reprezentaciju. Ujedno je i jedini Kazahstanac koji igra u slovenskoj ligi.

Sjajnu šansu imali su Slovenci nakon kornera, ali Islambek Kuat otklonio je loptu s gol linije. Rezultat se nije mijenjao sve do 86. minute kada se ukazao Benjamin Verbič i sjajno poentirao za 2:1.

Finska je povela protiv San Marina u 50. minuti pogotkom Pyryja Soirija, a isti igrač povisio je rezultat osam minuta kasnije. Nešto kasnije, u 61. minuti poništen je gol Teemu Pukkiju, a do kraja se rezultat promijenio još jednom. San Marino je za kraj kvalifikacija zabio iz penala preko Filippa Berardija.

Sjeverni Irci poveli su protiv Danske nakon točno sat vremena igre, a tada je poentirao Isaac Price kojem je ovo drugi gol za reprezentaciju u posljednja dva mjeseca. Pobjedu domaćina potvrdio je Dion Charles u 81. minuti.

Bio je to još jedan dvoboj bez rezultatskog imperativa. Na koncu Danska i Slovenija imaju po 22 boda, Kazahstan i Finska na 18 bodova, Sjeverna Irska na devet, dok je San Marino posljednji bez bodova.

Kvalifikacije za EP, skupina H:
San Marino - Finska 1:2
Slovenija - Kazahstan 2:1
Sjeverna Irska - Danska 2:0

FOTO: EPA/ANTONIO BAT

EP 2024., skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

San Marino1:2Finska
Slovenija2:1Kazahstan
Sjeverna Irska2:0Danska
1Slovenija 1020:9+1122
2Danska 1019:10+922
3Finska 1018:10+818
4Kazahstan 1016:12+418
5Sjeverna Irska 109:13-49
6San Marino 103:31-280

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!