Zimski sportovi

Klizačice i klizači iz 33 zemlje svijeta naći će se na 55. Zlatnoj pirueti

Sportnet, Branimir Korać • petak, 01.12.2023.
Klizačice i klizači iz 33 zemlje svijeta naći će se na 55. Zlatnoj pirueti

Zagrebačko klizalište Velesajam domaćin je 55. Zlatnoj pirueti koja će se održati od 6. do 9. prosinca. Ove godine očekuje nas prošireni program, pa će tako ljubitelji klizanja uživati u izvedbama na ledu čak četiri dana.

I ove godine u Zagreb dolaze sudionici Zimskih olimpijskih igara te svjetskih i europskih prvenstava. Klizačice i klizači iz 33 zemlje svijeta (22 klizača, 23 klizačice, 12 sportskih i 22 plesna para), od čega čak 25 sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Saitami te šest s Igara u Pekingu 2022. godine predstavit će se zagrebačkoj publici. Klizalište Velesajam u Zagrebu spremno dočekuje velike svjetske zvijezde, čime se Zlatna pirueta u svom 55. izdanju iz Siska ponovno vratila u Zagreb.

Hrvatsku će ove godine u konkurenciji klizača predstavljati Jari Kessler, rođen u Clessu u Italiji 29. 11. 1996. Jari je do 2019. godine klizao pod talijanskom zastavom, a od tada kao član Klizačkog kluba Leda predstavlja Hrvatsku. Osvajač je zlata 2020. godine na NRW Trophyju, srebra 2022. na Jegvirag Cupu, i bronce 2022. godine na Merano Ice Trophyju.

Prošle sezone Jari se kvalificirao u finale Europskog prvenstva koje se održalo u siječnju u finskom gradu Espoou i osvojio izvrsno 19. mjesto. Uz to, postigao je minimum tehničkih bodova i izborio pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu. Sada nastavlja s pripremama za kvalifikacije na Olimpijske igre koje su sljedeće godine.

Jari je uz sportsku karijeru i redovni student te pomaže roditeljima u obiteljskom hotelu u ljetnim mjesecima kad je pripremni dio sezone bez natjecanja. Trenira pod vodstvom Gabriele Minchio, a bivši treneri su mu treneri Lorenzo Magri, Eva Martinek i Angelina Turenko.

Uz Kesslera, Kinez Boyang Jin privući će ponajviše pažnje kako publike tako i sudaca budući da se radi o klizaču koji je na ZOI u Pekingu osvojio deveto mjesto. Uz njega, tu je i aktualni europski doprvak Talijan Matteo Rizzo, osvajač devetog mjesta na Svjetskom prvenstvu održanom u Saitami. Prošlogodišnji osvajač srebrne medalje na Zlatnoj pirueti održanoj u Sisku pokušat će ove godine stati stepenicu više.

Od prošlogodišnjih klizača koji su osvojili Siščane izdvajamo i dva najbolja klizača Estonije braću Mikhaila i Aleksandera Selevka, osvajače trećeg i petog mjesta na 54. Zlatnoj pirueti.

U konkurenciji klizačica, tu su osvajačica 14. mjesta na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu Austrijanka Olga Mikutina, prvakinja Estonije Niina Petrokina koja je ove godine pokazala sjajnu formu. Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu bila je šesta, dok je na svjetskoj smotri u Saitami zauzela deveto mjesto. Prvakinja Italije Lara Naki Gutmann ponovno dolazi na Zlatnu piruetu uz nadu da će nakon prošlogodišnjeg četvrtog mjesta sada stati i na postolje. Prošlogodišnja pobjednica Zlatne piruete Lindsay Thorngren stigla je u Zagreb kao zamjena dvjema Amerikankama, pa je malo vjerojatno da će imati priliku braniti naslov.

U konkurenciji sportskih parova dolaze nam prvaci Češke Federica Simioli i Alessandro Zarbo, 11. s ovogodišnjeg Europskog prvenstva, te brat i sestra blizanci Greta i John Crafoord, prvaci Švedske i 13. sportski par Europe.

Kod plesnih parova dolaze nam olimpijci Paulina Ramanauskaite i Deiridas Kizala, koje čeka izuzetno jaka konkurencija. Tu su prošlogodišnji srebrni par Piruete, osvajači četvrtog mjesta na ovogodišnjem Europskom prvenstvu i sedmi par svijeta Litavci Alison Reed i Saulius Ambrulevicius te doprvaci Francuske Loicia Demougeot i Theo Le Mercier čije osvajanje sedmog mjesta na europskoj odnosno 14. mjesta na svjetskoj smotri također dovoljno govori.

55. Zlatna pirueta, dio ISU Challenger serije, održat će se od 6. do 9. prosinca 2023. na klizalištu Velesajam u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

"Hrvatski klizački savez kao organizator ponosan je na to što smo sve ove godine, usprkos nedaćama, uspjeli očuvati tradiciju jednog od najstarijih natjecanja u svijetu. Bez obzira na to što već 3 godine Dom sportova zbog potresa nije u funkciji i što ne možemo koristiti Ledenu dvoranu, nakon izrazito velikih organizacijskih izazova koje smo imali organizirajući posljednjih godina Zlatnu piruetu u Sisku sretni smo da se ove godine vraća u Zagreb. Klizalište Velesajam svojim kapacitetom nije niti približno kvalitetno kao Dom sporta, no vjerujemo u naš organizacijski tim, sve smo izvrsno pripremili sigurni smo da će svi sudionici natjecanja biti i više nego zadovoljni ponovno jednim novim uvjetima u kojima se održava Pirueta. Dolaze nam klizačice i klizači iz 33 zemlje svijeta, a Hrvatsku će predstavljati naš seniorski prvak Jari Kessler. Nakon ozljede koju je imao na početku sezone vratio se u punome svjetlu, osvojio je već i bodove za nastupe na predstojećem Europskom i Svjetskom prvenstvu te s veseljem čekamo njegov nastup za koji vjerujem da će biti izvrstan. Nadamo se da će i dvorana klizališta na Velesajmu biti puna i da će gledatelji moći uživati u ljepotama umjetničkih klizačica i klizača", rekla je direktorica 55. Zlatne piruete i glavna tajnica Hrvatskog klizačkog saveza Melita Juratek.

Kako bismo s našim navijačima i vjernom publikom obilježili najveću sportsku tradiciju koju hrvatsko klizanje ima, odlučili smo za 55. Zlatnu piruetu osigurati svim gledateljima slobodan ulaz.

FOTO: Renato Branđolica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!