Zimski sportovi

Sofia Goggia suvereno do pobjede u superveleslalomu

HINA, Petar Jenjić • petak, 08.12.2023.
Sofia Goggia suvereno do pobjede u superveleslalomu
Foto: EPA

Održan je superveleslalom u švicarskom St. Moritzu, a do pobjede je stigla Sofia Goggia. To joj je prva pobjeda u Super G-ju nakon dvije godine...

Talijanka Sofia Goggia uvjerljiva je pobjednica prvog superveleslaloma u novoj sezoni Svjetskog kupa u alpskom skijanju, koji je u petak održan u švicarskom St. Moritzu.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Za Goggiju je ovo ukupno 23. pobjeda u Svjetskom kupu, a šesta u superveleslalomu u kojem je posljednji put najbolja bila prije dvije godine u francuskom Val d'Isereu. Preostalih 17 pobjeda 31-godišnja Talijanka je ostvarila u spustu, disciplini u kojoj je osvajala Mali kristalni globus u posljednje tri sezone, a najbolja je bila i 2018.

U zahtjevnim uvjetima na stazi Corviglia nadmašila je gotovo sve konkurentice za više od sekunde svladavši gotovo dva kilometra za jednu minutu i 16.63 sekundi. Jedina koja se Talijanki uspjela približiti na manje od jedne sekunde bila je vlasnica bronce u superveleslalomu s posljednjeg Svjetskog prvenstva, Austrijanka Cornelia Huetter, koja je za pobjednicom zaostala za 95 stotinki.

Na pobjedničkom postolju im se pridružila aktualna olimpijska pobjednica u superveleslalomu i vlasnica Malog kristalnog globusa u toj disciplini, domaća miljenica Lara Gut-Behrami, koja je za Goggiom zaostala za 1.02 sekundi.

Najbolja svjetska skijašica, Amerikanka Mikaela Shiffrin je mjesto na postolju "promašila" za šest stotinki te je utrku završila na četvrtom mjestu sa zaostatkom od 1.08 sekundi za pobjednicom.

No, i to joj je donijelo povećanje prednosti u redoslijedu za Veliki kristalni globus, jer se Slovakinja Petra Vlhova nije odlučila za dolazak u St. Moritz. Shiffrin nakon osam utrka u novoj sezoni ima 520 bodova, dok ih je Vlhova u prvih sedam nastupa sakupila 391. Treća je Gut-Behrami s 385 bodova.

Hrvatske predstavnice nisu u St. Moritzu pa je Zrinka Ljutić ostala na osmom mjestu u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa sa 173 boda, dok je Leona Popović 17. sa 107 bodova.

U St. Moritzu su na rasporedu još dvije utrke: u subotu će se skijašice boriti za prve bodove u spustu, a u nedjelju će još jednom voziti superveleslalom. Start obje utrke je predviđen za 10.30 sati.

FOTO: EPA/Geir Olsen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!