Nogomet

Ferenčina: 'Manji klubovi moraju prodavati igrače da bi egzistirali'

Filip Mihoković • petak, 08.12.2023.
Ferenčina: 'Manji klubovi moraju prodavati igrače da bi egzistirali'
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U susretu 18. kola SuperSport HNL-a Slaven Belupo gostuje na Rujevici kod Rijeke. Ivan Lepinjica vraća se na Rujevicu otkud je i stigao u Koprivnicu, ali svejedno, kao i Roy Ferenčina, vjeruje u dobar nastup...

Težak dvoboj je pred Slaven Belupom, nastavlja se neugodan raspored s obzirtom da nakon domaćeg dvoboja porotiv Dinama, ide u goste kod Rijeke. Bez obzira na to, ne dolazi na Rujevicu s bijelkom zastavom.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Teško gostovanje, zna se što Rijeka predstavlja ove godine u hrvatskom nogometu, bore se za vrh, imaju odličnog trenera, mog velikog prijatelja Sopića, koji odlično vodi ekipu. Imaju dobru ekipu, idemo tamo u goste, ali opet ne idemo izgubiti, idemo po pozitivni rezultat. Nadam se da ćemo to ostvariti, vraćaju nam se neki igrači koji nisu igrali u zadnjoj utakmici i s optimizmom idemo u Rijeku", rekao je u uvodnoj izjavi Roy Ferenčina.

Na pitanje stvara li mu susret protiv bivšeg kluba dodatnu motivaciju, Ivan Lepinjica imao je za reći: "Mislim da za svaku utakmicu treba biti motiviran. Sad je li neki dodatni motiv, rekao bih da nesvjesno možda malo je, ali kao što je i trener rekao, teška, zahtjevna utakmica. Idemo izvući maksimum, koliko možemo i nadam se da će biti pozitivan rezultat, a za mene bi to bila pobjeda."

Slaven Belupo još uvijek nema kompletiran kadar, neki igrač ne konkuriraju za nastup.

"Radni tjedan je prošao dobro, dobro smo trenirali. Imamo malo problema što se tiče terena i vremenskih uvjeta, tu je pao snijeg pa ne možemo trenirati na prirodnoj travi. Što se tiče ozljeda vratili su se Lepinjica, Kajmakov, Hlevnjak i Štefulj. Nadam se da će neki od njih igrati u prvoj postavi i da ćemo biti jači nego u prošloj utakmici. Van kadra ostaju Božić i Martinaga koji imaju po tri žuta kartona" odgovorio je trener Belupa.

U posljednjih nekoliko tjedana Slavenovog igrača Arbera Hoxhu povezuje se s odlaskom na zimu u druge klubove. "Hoxha je veliki profesionalac, trenira i sada isto kao što je i prije tih velikih najava da bi trebao ići u druge klubove. Dečko je stvarno okej i maksimalno je sto posto usredotočen na to što želimo u sljedećoj utakmici. On je dio ekipe i nadam se da će nam pomoći da ostvarimo dobar rezultat", ističe Ferenčina i dodaje:

"Vjerojatno će otići, to je normalno kod manjih klubova. Svi ti manji klubovi moraju prodavati igrače da bi egzistirali i 99 posto sam siguran da otići i zaslužuje otići, jer stvarno se radi o odličnom igraču. Nadam se isto da ćemo se na zimu presložiti, da ćemo dovesti dva, tri dobra igrača s kojima ćemo biti još jači i da možemo očekivati još bolje rezultate", nastavio je Ferenčina.

Tijekom oskudice bodova trener Belupa ostaje pozitivan s nadom u bolji drugi dio sezone: "Ja uživam u svakoj utakmici, u svakom treningu, ali opet čekam da se presložimo, da dovedemo nekoga ko nam može pomoći. Da budemo jači i da na proljeće uživamo u našim utakmicama gdje ćemo sigurno imati više bodova."

U prošloj utakmici protiv Rijeke, Belupo je poražen solo prodorom preko cijelog terena Nike Galešića. Ferenčina se ovog puta nada boljem ishodu: "Mi smo u prošlom susretu s Rijekom zaslužili bod, ali nismo zabili gol, a oni su ga zabili. Svi znamo da su nam zabili gol solo prodorom Galešića. Na svim portalima na svijetu se vrtio taj gol, u stilu Maradone, Messija ili Ronalda. To je bio početak mog dolaska ovdje, još neki igrači nisu uhvatili linije kretanja i ono što želim od njih. Nadam se da smo sada pametniji i da nećemo raditi takve greške i sigurno očekujem bolju igru nego što je bila na prošloj utakmici."

"Nadam se da ćemo početi zabijati golove i da možemo očekivati bodove. Jučer sam odradio dobar sastanak sa špicama i polušpicama, igračima koji su zaduženi za zabijanje golova. Nadam se da su uhvatili što zahtjevam od njih, oni moraju riješavati utakmicu. Moraju imati i pomoć veznih igrača, bekova i stopera, osobito u prekidima, ali u većini situacija špice i polušpice riješavaju utakmice. Nadam se da će se konačno probuditi i da ćemo početi zabijati golove", nadodao je trener o nedostatku golova u protivničkoj mreži.

Samog protivnika nije želio dodatno komentirati: "Ne bih se puno osvrtao na njihovu ekipu. Rekao sam u uvodu da je to vrlo dobra ekipa, ali ja bih se osvrtao više na našu ekipu. Očekujem maksimalan angažman da ćemo se pokazati u najboljem svijetlu, uživati u nogometu i da uzmemo poneki bod."

Ferenčina je završio izjavu istaknuvši izostanak kapetana Božića i njegov značaj za momčad: "Nama je Božić stup, vođa ekipe. Kapetan koji ima ogromno iskustvo i normalno da će nam faliti. Što se tiče igrača koji će ga zamijeniti, nisam još odlučio. Imamo još današnji i sutrašnji trening, pa ćemo kroz to vidjeti tko će ga nadomjestiti."

Lepinjica je zatim izjavio kako se priprema za susret protiv bivšeg kluba: "Sigurno je lakše kad znaš protiv koga igraš, puno sam puta trenirao s njima, igrao s njima na prijateljskim i ligaškim utakmicama i igrao protiv njih na treninzima. Sigurno je olakšan posao, ali mi smo ekipa, ne može samo meni biti lakše igrati protiv njih, tako treba biti za cijelu ekipu. Mislim da je Rijeka pokazala da je timska ekipa koja igra jako dobar nogomet i neće biti lako, ali očekujem pozitivan rezulat."

Nadodao je i da mu ovaj susret ne predstavlja dodatni pritisak: "To je iza mene, okrenuo sam se novom klubu i pokušavam uvijek za njega dati maksimum na svakom treningu i utakmici. Protiv koga igram je stvarno nebitno. Za svakog igrača je dodatni motiv doći na stadion koji će biti ispunjen do zadnjeg mjesta, jer se oni bore za vrh. To za nas treba biti dodatni motiv i idemo tamo pokazati da smo prava ekipa i možemo napraviti puno dobrih stvari."

Izjavu je završio opisujući provedeno vrijeme u Koprivnici: "Dobro je za sada, još uvijek se upoznajemo. Mislim da dobro funkcioniramo, uvijek može bolje, ali vrijeme će pokazati. Mislim da će biti još bolje. Došao sam tu da pomognem klubu i da klub pomogne meni. Za sada sve funkcionira na način koji smo planirali."

Ostaje vidjeti hoće li Slaven Belupo prekinuti svoju sušu zabijanja na teškom gostovanju ili će Rijeka osigurati važna tri boda u utrci za prvaka. Ako je suditi po njihovom prijašnjem susretu, gledatelje očekuje zanimljiva utakmica.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!