Rukomet

Ponovno buđenje rukometa u Čakovcu, titula jesenskog prvaka u džepu

Mario Borko • srijeda, 13.12.2023.
Ponovno buđenje rukometa u Čakovcu, titula jesenskog prvaka u džepu
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

MRK Čakovec je prošlog petka pobjedom protiv Bjelovara, na domaćem terenu pred punom dvoranom, osigurao naslov jesenskog prvaka 1. Hrvatske rukometne lige Sjever i najavio povratak rukometa u Čakovec na velika vrata…

Dok se hrvatska rukometna javnost još uvijek oporavlja od šokantnog poraza rukometašica na Europskom prvenstvu na samom sjeveru Hrvatske ponovno se stvara lijepa rukometna priča koja je čini se tek na početku. Ovog je vikenda odigrano posljednje kolo prvog dijela sezone 1.HRL Sjever, a titulu jesenskog prvaka osigurali su rukometaši Čakovca uvjerljivom pobjedom protiv prvih pratitelja na ljestvici Bjelovara 38:22.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Partizan iz Bjelovara bio je prvak Europe u rukometu, a tog se podatka, osim velikih rukometnih fanatika, danas najčešće sjećaju samo igrači sportskih kvizova jer primat je od osamostaljenja Hrvatske apsolutno preuzeo Zagreb koji je, moglo bi se reći, 'vječiti prvak'. Najbliže Zagrebu je došao Metković kasnih 90-ih prošlog stoljeća i ranih 2000.-ih godina, a otkako najviši rang rukometne lige u Hrvatskoj nosi ime Premijer liga titulu 'vječitog drugog' preuzeo je našički Nexe. U periodu između Metkovića i Nexea, titulu drugog kluba u državi nosio je RK Perutnina Pipo IPC iz Čakovca koji je u sezoni 2005./2006. i 2007./2008. bio prvi pratitelj 'Bijelo plavih'.

Čakovec je 2020. godine proglašen Europskim gradom sporta, ali najuspješniji sportski period u tom gradu je onaj od 2000. do 2010. kada je osim srebrenog olimpijca Čakovec dao dva nogometna prvoligaša i drugi najuspješniji rukometni klub u Hrvatskoj. Popularni Pipo IPC u tom je razdoblju dva puta bio drugi iza Zagreba i još tri puta među najbolje četiri ekipe, a shodno tome igrao je relativno uspješno i u europskim natjecanjima. Nakon toga slijedi pad i odlazak kluba u stečaj, a 2013. se osniva današnji MRK Čakovec.

Čakovec je jubilarnu desetu godinu postojanja proslavio na najbolji mogući način, osvajanjem naslova jesenskog prvaka 1. HRL Sjever. Puna dvorana Graditeljske škole u Čakovcu prošlog je petka svjedočila uvjerljivoj pobjedi nad prvim pratiteljem, u borbi za naslov i promociju u najviši rang, Bjelovarom. Čakovčani su u 13 utakmica ove jeseni ostali neporaženi, ubilježili su 12 pobjeda i jedan remi u gostima kod trećeplasiranog Metalca, uz impresivnu gol razliku od plus 125. Uz rezultat gradila se i pozitivna atmosfera oko kluba, aktivnošću na društvenim mrežama, modernim sadržajima na utakmici i ponovnim jačanjem škole rukometa ljudi su se vratili na tribine, a rukomet je u Čakovcu, čini se, opet sport broj jedan.

Prvenstvo se nastavlja u veljači, a prvoplasirana ekipa će osigurati ulazak u Premijer ligu. Drugi rang natjecanja u Hrvatskoj podijeljen je na sjever i jug, a u 1.HRL Jug naslov jesenskog prvaka osigurala je momčad Zameta iz Rijeke s tri boda prednosti ispred drugoplasiranog Umaga, te nas nakon stanke i siječanjskog reprezentativnog ludila očekuje uzbudljivi nastavak sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!