Košarka

Šarunas Jasikevičius potvrđen za novog trenera Fenerbahčea

Filip Mihoković • petak, 15.12.2023.
Šarunas Jasikevičius potvrđen za novog trenera Fenerbahčea
Foto: EPA

Nije dugo Fenerbahče bio bez trenera. Nakon raskida suradnje s Dimitrisom Itoudisom, klupu turskog velikana preuzet će Šarunas Jasikevičius, bivši trener Žalgirisa i Barcelone.

Šarunas Jasikevičius dolazi u klub kao provjereno trenersko rješenje u turbulentnom razdoblju. Fenerbahče je u Euroligi na 12. mjestu na ljestvici s omjerom 6-7, a u domaćem prvenstvu zaostaje jedino za Anadolu Efesom nakon 11 odigranih kola. Klub se nada da će smjena trenera protresti momčad.

Igraj na utakmice Eurolige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Četrdesetsedmogodišnji Litavac potpisao je suradnju s klubom do 2026. godine. Nakon izvrsne igračke karijere, loptu u rukama zamijenio je tablom za crtanje akcija na klupi, a uspjehe je doživio i u Žalgirisu i u Barceloni.

Jasikevičius se kao trener prvotno istaknuo tijekom nevjerojatnog niza na klupi litavskog velikana. Vodio je Žalgiris do prvog doigravanja Eurolige u 15 godina, te do povijesne kvalifikacije na Final Four u 2017./2018. sezoni.

Klupu Žalgirisa zatim je zamijenio s onom u Barceloni, koju je vodio do prvog mjesta na kraju regularne sezone Eurolige, te osigurao dvije uzastopne kvalifikacije u Final Four. O njegovim trenerskim kvalifikacijama, dovoljno je još istaknuti omjer klubova koje je vodio u Euroligi.

Sa Žalgirisom je odigrao 140 utakmica u Euroligi ostvarivši pritom 66 pobjeda, a u 118 utakmica na klupi Barcelone rekord mu je 82-36. Ova statistika stavlja Jasikevičiusa među najboljim trenerima Eurolige ovog stoljeća.

Trener Jasikevičius svoj će debi na klupi Fenerbahčea ostvariti u 14. kolu Eurolige protiv četvrtoplasiranog Monaca.

FOTO: Dušan Milenković/ATAImages /PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!