Nogomet

HNL stadioni posjećeniji nego ikad, Hajduk ruši rekorde, Dinamo gledaniji nego godinama unatrag!

Mario Borko • utorak, 19.12.2023.
HNL stadioni posjećeniji nego ikad, Hajduk ruši rekorde, Dinamo gledaniji nego godinama unatrag!
Foto: Miroslav Lelas/HINA

Prvi dio Supersport HNL-a je iza nas, a zanimljiva borba za prvo mjesto očito je pojačala interes za domaćom ligom jer osim prvih Panini sličica svjedočimo i rekordnoj gledanosti na tribinama...

Ove nedjelje odigran je najveći hrvatski derbi, između Dinama i Hajduka, kojem je prema službenoj brojci svjedočilo 18 313 gledatelja. Iako smo duboko zagazili u prosinac i temperature noću padaju ispod ništice, utakmica se prenosila na javnoj televiziji, a Dinamo je omogućio prodaju samo članovima, stadion je bio gotovo rasprodan. Iako će neki reći da je to slučajnost i domaća liga ne zanima nikog, osim navijača Hajduka, brojke govore potpuno suprotno. Prema dostupnim podacima od sezone 2006./07. stadioni u HNL-u nikada nisu bili posjećeniji.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Najčešća navijačka poštapalica u ovo doba godine je ona da 'miriše na fritulu', a ove godine navijači Hajduka su ti koji nakon više od 15 godina, s prvog mjesta u ovo doba godine, mogu likovati. Hajduk je u posljednje tri sezone u ogromnom naletu, najprije je prije dvije sezone, nakon deset godina ponovno osvojio drugo mjesto i Kup, da bi prošle ponovo ponovio taj uspjeh.

To što se događa sve vjernije prate navijači, a da je miris titule sve jači pokazuju i brojke koje djeluju nestvarno. Hajduk ove sezone na Poljudu u prosjeku prati 21 827 gledatelja. Prošle je ta brojka iznosila 15 345, a pretprošle 12 667. Prema dostupnim podacima Hajduk takvu gledanost nije imao ni u doba Jugo lige, prošlo desetljeće ta se brojka kretala između šest i dvanaest tisuća, a u pretprošlom između četiri i devet.

Ovim nevjerojatnim brojkama Hajduk dakako vuče naprijed i cijelu ligu koja također ruši rekord posjećenosti od 5356 gledatelja po utakmici. Usporedimo li ovu s prošlom sezonom koja je također bila rekordna s 4084 gledatelja bilježimo porast od 31 % gledatelja više nego lani. Kako bi tu brojku učinili još impresivnijom porast u odnosu na otprije dvije sezone iznosi 88 %. Uzmemo li u obzir da je broj gledatelja u Hrvatskoj konstanto bio između dvije i tri tisuće gledatelja ovaj rast je vrlo indikativan.

Floskula da bez Hajduka nema ni jakog Dinama može se obrnuto upotrijebiti za odaziv navijača jer, iako po broju gledatelja Dinamo nije ni blizu Hajduku, na dobrom je putu da sruši svoj rekord gledanosti jer, od nama dostupnih podataka u SuperSport HNL-u, Maksimir nije bio posjećeniji nego ove sezone. 7404 gledatelja u prosjeku gleda Dinamo na domaćim utakmicama, usporedbe radi u Konferencijskoj ligi u prosjeku ga je pratilo 8153 gledatelja.

Treba istaknuti da su ove sezone već odigrana dva derbija i da će Purgeri morati ustati malo češće kako bi brojka do kraja sezone ostala na toj razini, a bolji mamac od uzbudljivog prvenstva ne postoji. Trend je počeo već prošle sezone kad je Dinamo je sa 6061 gledateljem imao najveću posjetu od sezone 2007./08. To je ujedno i posljednja kad je zagrebačke Modre, kod kuće, pratilo više navijača nego Splićane.

Da novi stadion itekako utječe na gledanost, potvrđuju Osijek i Opus Arena gdje je gledanost također rekordna. Treba istaknuti da su Osječani kroz godine bili poprilično konstantni u bodrenju svojeg kluba, ali već je prošle sezone, na oproštaju od Gradskog vrta, s 4044 gledatelja postavljen rekord posjećenosti, a isti se ove, izgradnjom novog zdanja, povećao na 7311.

Efekt novog stadiona posljednja je doživjela Istra, koja je u svojoj prvoj sezoni na Aldo Drosini po posjećenosti bila na trećem mjestu. Efekt se osjećao u prve četiri sezone nakon čega je prosječni broj gledatelja pao na razinu starog stadiona. Ipak dokaz da i kod Puljana raste interes za HNL je taj da je prosjek ove sezone na razini rekordne godine otvaranja.

Rijeka je gotovo deset godina bila na drugom mjestu po posjećenosti, a iako je i Rujevica na putu da ove sezone zabilježi rekordnu posjetu, u SuperSport HNL-u je tek četvrta. Čak 5879 gledatelja bodri ekipu Željka Sopića u borbi za naslov, što je u prosjeku gotovo tisuću više nego prošle sezone. Tu brojku Rijeka nije dosegla ni na Kantridi.

SuperSport HNL je od lige koja u prosjeku bilježi između dvije do tri tisuće gledatelja u posljednje vrijeme eksplodirao i postoje naznake da će i dalje ići uzlaznom putanjom. Infrastruktura, dakako izuzev Osijeka, ne utječe na gledanost što je dokaz da liga posjeduje velik potencijal kojeg savez i ljudi koji vode klubove u ovom trenutku moraju prepoznati. Izgradnja stadiona je idući veliki korak koji je trenutno u fazi planiranja (obećanja), ali on što prije mora postati stvarnost.

Usporedbe radi Mađarska koja je gotovo tri puta veća od Hrvatske i koja je u posljednjih deset godina uložila ogroman novac na nogometnu infrastrukturu, prošle je sezone u prosjeku bilježila posjećenost od 3541 gledatelja po utakmici. SuperSport HNL je na putu da ove sezone dostigne brojku norveške, češke i rumunjske lige.

Krajnje je vrijeme da riječi postanu dijela i da na valu svjetskih medalja i očitog interesa za domaćim nogometom krenemo sa stvaranjem kulture sporta i zadržimo ovaj trend kao konstantu, a ne anomaliju koje ćemo se samo povremeno sa sjetom sjetiti.

FOTO: HINA/ Miroslav LELAS

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!