Ostali sportovi

Tin Venos prvak Hrvatske u snookeru, Reskušić u finalu ostao bez snage

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 19.12.2023.
Tin Venos prvak Hrvatske u snookeru, Reskušić u finalu ostao bez snage

Zagrebački Snooker klub Nugget ugostio je najbolje hrvatske igrače na 8. završnom turniru Prvenstva Hrvatske u snookeru, najvažnijem ovosezonskom natjecanju koje se boduje za državnu rang listu.

Za razliku od svih ostalih turnira, ovaj se tradicionalno igra po sistemu dvostruke eliminacije te svaki igrač do četvrtfinalne faze natjecanja može i uz poraz ostati u igri za konačnu pobjedu. Također, za pobjedu u svakom meču do finala je potrebno dobiti tri framea, a u finalu četiri.

Igraj na mečeve snookera na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Već su prva dva kola donijela nekoliko iznimno zanimljivih i do samog kraja neizvjesnih dvoboja. Tako su Alexander Sabljak i aktualni državni prvak Imran Ayaz nakon brojnih peripetija u deciderima uspjeli svladati klupske kolege Antu Lozančića i Aleksandra Vučetića (svi Nugget). Glavni favoriti i jedini osvajači ovosezonskih turnira, Filip Bermanec (Metropolis) i Tin Venos (Zlatar) uz vrlo dobru prezentaciju svojim protivnicima Ninu Reskušiću i Marinku Gojiću (oba Nugget) nisu ostavili previše prostora za iznenađenje te su ih s maksimalnih 3:0 poslali u repasaž.

U mečevima koji su navedenom dvojcu značili 'biti ili ne biti', bolje se snašao Reskušić koji je s 3:0 pobijedio klupskog kolegu Marka Rkmana, dočim je Gojića iz natjecanja izbacio Lozančić, koji je time pokazao da je brzo prebolio nes(p)retan poraz u prethodnom meču protiv Sabljaka. Nedjeljni, finalni dan turnira, na kojem su zaigrala sva četvorica najbolje rangiranih hrvatskih igrača, pobjedom je najbrže započeo Tin Venos koji je tek u trećem frameu naišao na nešto ozbiljniji otpor Alexandera Sabljaka, no niti to nije bilo dovoljno za ublažavanje poraza.

Za razliku od Venosa, Imran Ayaz se od starta meča protiv Lozančića borio i s vrlo inspiriranim protivnikom i sa svojom nesigurnom igrom te je mogao biti više no sretan što je na pauzu nakon dva framea otišao pri izjednačenom rezultatu, budući da je po onome što je prikazao na stolu vrlo lako mogao biti u velikom rezultatskom zaostatku. Meč je ipak uspio preokrenuti u svoju korist te pobijediti 3:1, no, Lozančić je svojom prvom pravom povratničkom sezonom još jednom pokazao da se i u budućnosti ozbiljno mora računati na njega, posebno ako dodatno poradi na nekim tehničkim i taktičkim nedostacima koji su ga spriječili da na svom kontu prikupi još više bodova.

Nino Reskušić, 'snooker ubojica' ili 'ubojica snookera', kako ga od milja zovu kolege igrači, od prve kugle nametnuo je svoj prepoznatljivi konzervativni stil igre te je bolje rangirani Davor Antičić (Zlatar), unatoč odličnoj igri u prethodnom kolu, u ovom susretu morao rudariti za svaki poen. U toj igri se, kao uostalom i njegovi prethodnici, nije najbolje snašao te je Reskušić i prvi i drugi frame u maniri hladnokrvnog egzekutora dobio na posljednjoj crnoj kugli i na pauzu otišao s ogromnih 2:0. No, Antičić je također poznat po smirenosti i čvrstim živcima te se nakon pauze vratio još odlučniji da preokrene tijek susreta, što mu je u trećem frameu i pošlo za rukom te se svima činilo da se meč polako (jer protiv Reskušića drugačije niti nije moguće) okreće na njegovu stranu. No, peti frame ipak nismo dočekali, jer je Reskušić svoje najbolje kombinacije i ubačaje ostavio za sam kraj četvrtog te je svog protivnika nakon više od četiri i po sata igre poslao u gledalište, a sebi priskrbio prvo polufinale na Završnom PH turniru.

Meč koji nije ostao bez decidera bio je onaj između Filipa Bermanca i Aleksandra Vučetića, iako je njegov početak ukazivao na sasvim suprotan epilog. Naime, u prvom frameu Bermanec je napravio najveći break cijele sezone, 'total clearance' od čak 108 poena, čime je ostvario jedan od najvećih breakova u povijesti PH (najveći je također u njegovom vlasništvu i iznosi 131 poen), tijekom kojeg je imao nekoliko ubačaja kojih se ne bi postidjeli niti profesionalci.

No, snooker je takav sport u kojem jednako vrijedi i frame koji se dobije sa stotinu poena razlike i onaj na posljednjoj kugli. A, takve je u ovom meču dobijao njegov protivnik. Najprije je izjednačio na 1:1, potom u iznimno uzbudljivoj završnici četvrtog framea na 2:2, a decider je bio jedan od najnapetijih kojima smo mogli svjedočiti u posljednje vrijeme. Očigledno je i breme velikog favorita koje je na sebi imao Bermanec učinilo svoje te je Vučetić bio u konstantnom, iako ne i nedostižnom vodstvu. U samoj završnici Bermanec je uspio nadoknaditi snooker zaostatka, no drugi nije te je nakon jedne pogreške čestitao boljem i oprostio se od obrane naslova pobjednika Završnog turnira iz 2022. godine. Slabije upućeni promatrač bi nakon ove sjajne Vučetićeve pobjede protiv ponajboljeg hrvatskog igrača očekivao da će se prošetati do finala protiv objektivno slabijeg Nina Reskušića, no, potonji je po tko zna koji put pokazao da je za mnoge igrače (pre)tvrd orah te je još jednom primijenio svoju nadaleko poznatu taktiku koja bi se, ako parafraziramo onu čuvenu maksimu vezanu uz teniskog asa Novaka Đokovića, mogla najbolje opisati kao – najprije ti oduzme ruke, a onda i dušu! Krajnjih 3:1 za Reskušića odvelo ga je u finale, a 'bezdušnog' Vučetića ostavilo u nevjerici još dugo nakon završetka susreta. U drugom polufinalnom meču, Tin Venos je bez većih turbulencija svladao prošlogodišnjeg prvaka Hrvatske, Imrana Ayaza rezultatom 3:1 te je ušao u svoje peto ovosezonsko finale zaredom, pri čemu treba nlaglasiti da je iz prethodna četiri izašao kao pobjednik.

Spreman na sve taktičke smicalice svog protivnika, Venos je od prve kugle nametnuo svoj izrazito otvoren i napadački stil igre te je u meču 'bolji iz 7 odigranih frameova' poveo 1:0. No, Reskušić se nije predavao te je uz nekoliko sjajnih dalekometnih ubačaja i majstorski složenih snookera uspio izjednačiti. U trenucima kad se meč definitivno prelamao, Venos je pokazao više koncentracije, objektivna kvaliteta je bila na njegovoj strani, a bio je i neosporno svježiji od svog protivnika koji je gotovo bez prestanka igrao punih 10 sati!

Nakon što je Venos poveo 3:1, Reskušić je glasno prokomentirao 'Ne mogu više, umoran sam!' te je odstupio od svoje prokušane taktike i pokušao promijeniti tijek susreta s nekoliko, za njega, nekarakteristično brzih i nerezonskih pokušaja. Nakon što oni (očekivano) nisu urodili plodom, nije mu preostalo ništa drugo doli čestitati svom protivniku na osvajanju turnira.

Nije previše žalio jer je ostvario svoj daleko najveći uspjeh u karijeri te se zahvaljujući tome vinuo do četvrtog mjesta, svog najvišeg renkinga otkad se natječe, a Tin Venos se petim trijumfom zaredom (što nijedan igrač dosad nije ostvario) vratio na vrh, kojeg je godinama suvereno držao te time zaključio sezonu na najljepši mogući način - kao prvak Hrvatske.

Slijedi dvomjesečna pauza, a nova sezona Prvenstva Hrvatske počinje u veljači 2024. godine. Europsko prvenstvo na rasporedu je u ožujku u Sarajevu, a na njemu će vjerojatno nastupiti čak pet najboljeplasiranih hrvatskih igrača te se nadamo dobrim vijestima i s tog natjecanja.

Rezultati:
četvrtfinale: Bermanec (Metropolis) – Vučetić (Nugget) 2:3, Antičić (Zlatar) – Reskušić (Nugget) 1:3, Venos (Zlatar) – Sabljak (Nugget) 3:0, Ayaz (Nugget) – Lozančić (Nugget) 3:1
polufinale: Vučetić (Nugget) – Reskušić (Nugget) 1:3, Ayaz (Nugget) – Venos (Zlatar) 1:3
Finale: Venos (Zlatar) – Reskušić (Nugget) 4:1

Završna rang lista sezone 2023.:
1. Tin Venos (Zlatar) 5900, 2. Filip Bermanec (Metropolis) 5640, 3. Imran Ayaz (Nugget) 4736, 4. Nino Reskušić (Nugget) 4280, 5. Davor Antičić (Zlatar) 4260, 6. Alexander Sabljak (Nugget) 4240, 7. Marinko Gojić (Nugget) 4092, 8. Anto Lozančić (Nugget) 3980, 9. Marko Rkman (Nugget) 3572, 10. Aleksandar Vučetić (Nugget) 3436.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!