Nogomet

Wenger o Svjetskom klupskom prvenstvu: 'Pozitivni utjecaj na klubove bit će ogroman'

Filip Mihoković • srijeda, 20.12.2023.
Wenger o Svjetskom klupskom prvenstvu: 'Pozitivni utjecaj na klubove bit će ogroman'
Foto: EPA

Vijeće FIF-e potvrdilo je novi format Svjetskog klupskog prvenstva koji bi trebao biti uređen po uzoru na Svjetsko prvenstvo između nacija. Arsene Wenger smatra da klubovi mogu jedino profitirati ovom odlukom.

Prvi takav turnir u novom formatu igrat će se od 15. lipnja do 13. srpnja 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Predsjednik Fifinog odjela za globalni razvoj nogometa Arsene Wenger argumentirao je prednosti ovog formata.

Igraj na utakmice SP-a klubova na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Vjerujem da su dvije glavne sile u svijetu nogometa klubovi i nacije pa je logika Fife i klubova bila organizirati natjecanje po uzoru na Svjetsko prvenstvo. Pozitivni utjecaj na klubove bit će ogroman jer će povećati sredstva klubovima diljem svijeta. Stvarno imamo sreće situacijom u Europi, no važno je učiniti nogomet uistinu globalnim sportom. Klubovi koji bi inače bili zapostavljeni sada će imati priliku da napreduju, što je pravi cilj ovog projekta."

Kritičari ove odluke, kao glavni problem ističu već prenatrpani raspored utakmica s nedovoljno vremena za odmor i oporavak igrača. Wenger je mišljenja da je potreba za novim velikim natjecanjem prevagnula.

"Prihvaćam da je nogometni raspored prenatrpan, ali ovo je natjecanje koje će se održavati svake četiri godine i naravno da će se pri tom ispoštovati vrijeme odmora tijekom i nakon natjecanja. Nogometu treba još jedno veliko natjecanje, a potpora je u ovom slučaju i više nego dovoljna."

Zahvaljujući napretku u medicini, tehnologiji, te poljima oporavka, prehrane i sprječavanja ozljeda, vijek trajanja karijere nogometaša produžen je drastično. U današnje vrijeme nije čudno za vidjeti igrača u kasnim tridesetima koji još uvijek igra na najvišoj razini. Implementacija VAR tehnologije također je pridonijela zaštiti od ozljeda jer su igrači svjesni da više ne mogu proći nekažnjeno s namjerom ozljede protivnika.

Wenger smatra da je upravo to dokaz da je FIFA na dobrom razvojnom putu:

"Svake godine vidimo igrače poput Messija, Ronalda i Benzeme koji osvajaju najprestižnije nagrade u sportu unatoč godinama. Više nije neobično vidjeti igrača s internacionalnom karijerom u trajanju od 20 godina, prije je to bilo nezamislivo. Sve u svemu, dostigli smo velike napretke za dobrobit igrača i želimo nastaviti u tom smjeru."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!