Nogomet

Nastavak europske dominacije? Manchester City i Fluminense odlučuju o svjetskom klupskom prvaku

Mihaela Bradovski • petak, 22.12.2023.
Nastavak europske dominacije? Manchester City i Fluminense odlučuju o svjetskom klupskom prvaku
Foto: EPA

Svakako najvažnija utakmica današnjeg programa bit će ona u Jeddahu gdje se sastaju osvajač Lige prvaka Manchester City i Copa Libertadoresa Fluminense u finalu Svjetskog klupskog prvenstva...

Nakon što je godinama imao stalni koncept od sedam klubova sudionika, ovo je posljednje izdanje Svjetskog klupskog prvenstva u tom konceptu. Već sljedeće izdanje bit će posve drugačije, igrat će se u novom terminu i s čak 32 kluba.

Igraj na utakmice SP-a klubova na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon što je FIFA donijela odluku o promjeni sustava natjecanja, bilo je vrlo malo onih koji su pružili podršku novoj ideji, nogometni svijet bio je ujedinjen u kritikama kako je riječ o novom pritisku na igrače kojima se tako dodatno smanjuje vrijeme za odmor.

Kako bilo, ovo je posljednje izdanje ovog natjecanja u formatu koji poznajemo. Sve će biti drugačije od ljeta 2025., godine kada će se u SAD-u održati novo izdanje Svjetskog klupskog prvenstva u posve novom ruhu.

Manchester City i Fluminense došli su do završnog dvoboja, a kao što je to i bio dosad običaj, za to im je bila potrebna tek jedna pobjeda s obzirom da se europski i južnoamerički predstavnik uključuju tek u polufinalu.

Manchester City je u polufinalu igrao protiv Urawe Red Diamondsa i upisao je uvjerljivu pobjedu 3:0. Bio je to očekivano lagan posao za Guardiolinu momčad iako je City oslabljen neigranjem Erlinga Haalanda i Kevina de Bruynea prije svih. Svoj prvi pogodak zabio je Mateo Kovačić koji je odradio vrlo kvalitetnu utakmicu.

Fluminense je pak u polufinalu igrao protiv egipatskog Al Ahlyja, svladao ga je s 2:0 i izborio prolaz u finale. Brazilci su u zanimljivom susretu do pobjede došli u završnici susreta, u posljednjih 20 minuta postigli su oba pogotka i izborili finale.

Inače, ovo je 13. put da se u finalu sastaju prvaci Europe i Južne Amerike. Europljani su tu dominantni i samo tri puta su poraženi. Sva tri puta bilo je 1:0, Sao Paulo je 2005. godine svladao Liverpool, Internacional je 2006. godine svladao Barcelonu, a Corinthians 21012. godine Chelsea.

Što su rekli

Pep Guardiola, trener Manchester Cityja: "Moramo biti čvrsti zbog načina na koji oni igraju, zahtijevat će puno od nas, moramo biti vrlo oprezni i precizni s loptom. Nikada ranije nismo igrali protiv momčadi sličnog stila igre, morat ćemo nametnuti svoj ritam i pružiti dobru predstavu jer ćemo samo tako moći do pobjede. Igraju tipičan brazilski stil igre iz ranijih desetljeća do 1994. godine kada su osvojili titulu na SP-u u SAD-u."

Fernando Diniz, trener Fluminensea: "Kada god izađeš na teren, moraš imati samopouzdanje da ćeš doći do pobjede. U svaku utakmicu ulazim s tim razmišljanjem i Fluminense će napraviti sve da slavi u tom susretu. Igrat ćemo protiv najbolje momčadi svijeta, ali to nam neće oduzeti san da možemo do pozitivnog ishoda. Ono što možemo napraviti je izaći van i pružiti sve od sebe."

Mjesto, vrijeme, suci

Jeddah, King Abdullah Sports City, 19:00

Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)

Prošli dvoboj

Ovo je prvi put da se sastaju ovi protivnici.

Prognoza

Manchester City je kvalitetniji i favorit u ovom susretu.

FOTO: EPA/ALI HAIDER

FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 2023.

finale

Manchester City4:0Fluminense

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 2023.

finale

Manchester City4:0Fluminense

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!