Ostali sportovi

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije neće se natjecati u konjičkom sportu na Olimpijskim igrama u Parizu

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 25.12.2023.
Sportaši iz Rusije i Bjelorusije neće se natjecati u konjičkom sportu na Olimpijskim igrama u Parizu
Foto: EPA

Iako je krovna olimpijska organizacija MOO nedavno dopustila sportašima iz Rusije i Bjelorusije da kao neutralni natjecatelji nastupe na Olimpijskim igrama u Parizu, među njima neće biti predstavnika u konjičkom sportu...

Krovna federacija FEI objavila je da nisu zadovoljili kvalifikacijske kriterije, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Među uvjetima za nastup u Parizu - osim najvažnijeg, da ne smiju aktivno podržavati rat i ne smiju nastupati s nacionalnim obilježjima ili pod zastavom svoje zemlje - jest i onaj da potencijalni kandidati za nastup iz ove dvije zemlje moraju ispuniti kriterije koje postavljaju industrijska udruženja.

FEI je danas objasnio da je natjecatelje iz tih zemalja isključio iz svojih natjecanja još u ožujku 2022. nakon vojnog napada Rusije na Ukrajinu.

"Sustav olimpijskih kvalifikacija predviđa da se u konjičkom sportu natjecatelji kao pojedinci mogu kvalificirati za Igre kroz kvalifikacijska natjecanja koja se održavaju između 1. siječnja i 31. prosinca ove godine. Budući da se sportaši iz ovih zemalja nisu natjecali od ožujka 2022., neće moći za natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu", priopćio je FEI.

MOO-va odluka o mogućnosti nastupa Rusa i Bjelorusa u Parizu uz ograničenja odnosi se samo na pojedince, a neće moći nastupiti u ekipnim natjecanjima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!