Vodeni sportovi

Po jakom nevremenu startala tradicionalna regata Sydney - Hobart

Branimir Korać, HINA • utorak, 26.12.2023.
Po jakom nevremenu startala tradicionalna regata Sydney - Hobart
Foto: EPA

Više od 100 jedrilica krenulo je u utorak na novo izdanje legendarne jedriličarske utrke između Sydneya i Hobarta, ispraćene velikom olujom u Sydneyu.

Munje i velike oborine pogodile su luku Sydney nekoliko minuta prije isplovljavanja dok su 103 jedrilice krenule na putovanje dugo 628 nautičkih milja, nešto manje od 1200 kilometara, kroz zloglasni Bassov prolaz.

Ove godine obilježava se 25. obljetnica izdanja 1998., koje je oplakano nestankom šestero sudionika nakon ogromen oluje, po čemu je postala najsmrtonosnija regata ikad. Potonulo je pet brodova, a iz mora i iz havariranih jedrilica spašeno je u zadnji trenutak 55 mornara.

Tijekom ovogodišnjeg izdanja očekuju se jake grmljavinske oluje, tuča i nepredvidivi udari vjetra, te valovi do pet metara na ruti do Tasmanije, upozorila je Gabrielle Woodhouse iz Australske meteorološke službe u posljednjem brifingu prije starta.

Među favoritima je i branitelj naslova supermaxi Andoo Comanche, koji drži aktualni rekord u napornom prelasku do Hobarta, na južnoj obali australskog otoka Tasmanije, u vremenu od jednog dana, 9 sati, 15 minuta i 24 sekunde, postavljen u 2017. godini. Brod, dug više od 30 metara, odmah je preuzeo vodstvo u utrci s prednošću manjom od jedne nautičke milje. Comanche prati LawConnect, koji je u posljednja tri izdanja završio na drugom mjestu, te još dva supermaxija - SHK Scallywag, koji ima viši jarbol nakon značajnih izmjena, i debitant Wild Thing 100.

Očekuje se da će utrka trajati nekoliko dana za desetke manjih jedrilica koje se također natječu, čiji poredak ovisi o hendikepu vezanom uz veličinu jedrilice.

FOTO: EPA/MICK TSIKAS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!