Nogomet

Klub potvrdio: Ivan Leko vraća se u Belgiju i preuzima najdugovječnijeg prvoligaša

Mario Borko • četvrtak, 04.01.2024.
Klub potvrdio: Ivan Leko vraća se u Belgiju i preuzima najdugovječnijeg prvoligaša
Foto: Pixsell

Bivši trener Hajduka Ivan Leko nije dugo čekao na novi angažman. Vraća se u svoj "drugu domovinu" i preuzima belgijskog velikana Standard Liege. Bit će mu ovo peti klub u Belgiji, a posljednjeg je prije Kine i Hajduka vodio Royal Antwerp...

On o čemu se prethodnih dana šuškalo sada je dobilo i službenu potvrdu. Ivan Leko vraća se u belgijski nogomet i preuzima klupu Standard Liegea. Bit će mu ovo osmi klub u karijeri, a peti koji će voditi u Belgiji.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Splićanin je do sad u karijeri vodio četiri belgijska kluba, s Club Bruggeom je osvojio Superkup i prvenstvo u sezoni 2017./2018. Iste je godine proglašen za najboljeg trenera u Belgiji. S Royal Antwerpom je osvojio Belgijski kup, a sada preuzima klupu još jednog velikana koji se posljednjih sezona rezultatski muči.

Standard je najdugovječniji belgijski prvoligaš i posljednjih je dvadeset godina redovito igrao europska natjecanja, ali u zadnje tri sezone nisu uspjeli izboriti Europu. U prvenstvo su Crveni ušli katastrofalno i na prvu su pobjedu čekali do sedmog kola. Nakon toga uspjeli su povezati nekoliko dobrih rezultata, ali u posljednjih devet utakmica ostvarili su samo jednu pobjedu i ispali iz Kupa.

Leko momčad preuzima na devetom mjestu ljestvice s 23 osvojena boda. S obzirom na sistem natjecanja u Belgiji bivši trener Hajduka sigurno će stremiti tome da Standard nakon tri godine vrati u Europu. U klubu ga čeka još jedan Hrvat, napadač Stipe Perica. Zadranin je u klub stigao u ljeto 2022. godine, a u ovoj sezoni je odigrao tek 17 minuta u prvenstvu i 71 minutu u kupu gdje je uspio zabiti dva pogotka.

Ivan Leko ugazit će u cipele splitskih velikana koji su prošlosti vodili Standard. Bili su to devedesetih godina prošlog stoljeća Luka Peruzović, Željko Mijač i Tomislav Ivić u dva navrata. Još jedan Hrvat koji je vodio klub iz Liegea bio je Vlatko Marković 1973. godine. Leko nasljeđuje Carla Hoefkensa koji je prije Standarda vodio od početka sezone.

FOTO: RAFAIL GEORGIADES / EUROKINISS/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!