Košarka

Gilgeous-Alexander i Antetokounmpo proglašeni za najbolje igrače prosinca

Filip Mihoković • petak, 05.01.2024.
Gilgeous-Alexander i Antetokounmpo proglašeni za najbolje igrače prosinca
Foto: EPA

Stigli su laureati za najbolje NBA igrače, novake i trenere u prosincu, a u prvom planu našli su se Shai Gilgeous-Alexander i Giannis Antetokounmpo. Oba košarkaša vodili su svoje momčadi do sjajnih rezultata te zasluženo odnijeli nagrade za najbolje igrače u prosincu...

NBA je dodijelila nagrade najboljim pojedincima za prosinac prošle godine. U Zapadnoj konferenciji najbolji igrač i novak bili su Oklahomini Shai Gilgeous-Alexander i Chet Holmgren, dok je čast najboljeg trenera pripala Tyronneu Lueu iz Clippersa. U Istočnoj konferenciji najbolji igrač bio je Milwaukeejev Giannis Antetokounmpo, najbolji novak Miamijev Jaime Jaquez Jr., a trener Joe Mazzula, koji je predvodio Celticse do 11 pobjeda u prosincu.

Igraj na utakmice NBA lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Shai Gilgeous-Alexander bez sumnje je najbolji igrač i kapetan Oklahoma City Thundera. U prosincu je vodio svoju momčad do deset pobjeda u 13 utakmica, a pritom je ostvario prosječni učinak od 32 poena, 6.6 asistencija i tri ukradene lopte. Valja napomenuti da je Oklahoma u tom razdoblju pobijedila Minnesotu, prekinula niz od devet pobjeda Clippersa, u produžecima svladala Warriorse po treći put ove sezone te dva puta porazila aktualne prvake Nuggetse u njihovoj "kući".

Svaka od tih momčadi smatrana je ozbiljnim pretendentom za titulu ove sezone, a Oklahoma je porazila svaku od njih u istom mjesecu. Ovakve predstave Thundera nisu prošle nezamijećeno pa i ne čudi da je organizacija umalo odnijela sve nagrade za Zapadnu konferenciju u prosincu, budući da je treneru Marku Daigneaultu promakla nagrada ispred Luea koji je imao jednu pobjedu više.

Manje impresivan u prosincu nije bio niti dvostruki najkorisniji igrač NBA lige Giannis Antetokounmpo koji je vodio Milwaukee Buckse do 11 pobjeda u 13 utakmica s prosječnim učinkom od 32.5 poena, 11.5 skokova i 6.8 asistencija. Tijekom tog razdoblja 'Greek Freak' je imao i najbolju večer svoje karijere kada je ubacio 64 poena u pobjedi protiv Indiana Pacersa.

Oklahoma je trenutno druga momčad na ljestvici Zapadne konferencije s omjerom 23-10 te je najpozitivnije iznenađenje aktualne NBA sezone. Gilgeous-Alexander projiciran je kao drugi najbolji favorit za osvajanje MVP nagrade, dok Chet Holmgren predvodi ljestvicu za novaka godine ispred Victora Wembanyame.

Milwaukee Bucksi također se nalaze na drugom mjestu ljestvice s omjerom 25-10, a bolji omjer od njih u Istočnoj konferenciji imaju jedino Boston Celticsi.

Gilgeous-Alexanderu je ovo prva nagrada za igrača mjeseca u karijeri, za razliku od Antetokounmpa koji svake godine odnese nekoliko istih. Nema sumnje da će ovakva priznanja dodatno motivirati igrače za pružanje još boljih predstava na košarkaškim parketima, a Kanađanin i Grk će biti predvodnici za osvajanje MVP nagrade nastave li istim ritmom.

FOTO: EPA/ERIK S. LESSER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!