Zimski sportovi

Kakva je ovo bila vožnja, sretan ti rođendan Janice!

Branimir Korać, Petar Jenjić • petak, 05.01.2024.
Kakva je ovo bila vožnja, sretan ti rođendan Janice!
Foto: FaH

Na današnji dan prije 18 godina, Janica Kostelić odvezla je legendarnu vožnju bez štapa na Sljemenu. Tada je bila sedma nakon prve vožnje, a odmah na početku druge dogodila se nezgoda. Nije je to omelo, u cilj je ušla kao prva, a na koncu je osvojila treće mjesto...

Nakon problema s vremenom i hodanja po rubu hoće li se utrke uopće moći održati unazad nekoliko godina, Sljeme je ispalo iz kalendara Svjetskog kupa. Ako ćemo realno, dovoljno je pogledati kakva je situacija danas na Sljemenu i ustvrditi kako bi se i ove godine vodila bitka s vremenom, FIS-om, organizatorima kako bi se uopće stvorili minimalni uvjeti za održavanje utrke.

Igraj na skijanje na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nekada nije bilo tako. Sjećamo se temperatura ispod nule, savršenih uvjeta, sjajne atmosfere i iščekivanja hoće li hrvatski skijaši i skijašice proslaviti pobjedu na svom brdu.

Prije točno 18 godina Janica Kostelić odvezla je utrku koja je uz bok mnogima u kojima je pobijedila. Točno na svoj 24. rođendan, nakon nešto skromnije prve vožnje, u drugu je krenula na sve ili ništa, no vrlo brzo se dogodila nesreća. Već na prvom kolcu ostala je bez desnog štapa, ali jurila je prema podnožju i s velikom prednosti ušla u ciljnu ravninu.

Odmah je bilo jasno kakve je bolove trpila, tijekom vožnje spuštala je ruku u snijeg kako bi je hladila, mnogi bi odustali i ne bi se borili na ovaj način, ali ona nije mogla.

"Pokušavala sam okretati ruku da ne udaram po istom mjestu, 95 posto nije ništa slomljeno samo jako dobro natučeno. Teško funkcioniram sa samo dva prsta, ali ne vjerujem da će biti problema. Ako ne budem mogla držati štap u Mariboru zavezat ćemo ga, bar onda znam da neće ispasti", rekla je Janica nakon utrke.

Na kraju treća, pobijedila je Schild, druga je bila Zettel, ali mnogi su se osjećali kao de ja Kostelić bila na vrhu. Bila je to baš takva vožnja, hrabra, beskompromisna, baš prava Janičina.

Na 24. rođendan, tamo gdje se danas niti reakreativci ne mogu skijati. Sljeme je te večeri izgledalo svjetski, kao da ste došli na slalom u Schladmingu, danas je sve drugačije.

Sretan ti rođendan Janice! Sjećanja ostaju!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!