Nogomet

Porto i Braga hvataju priključak za vodećim pozicijama

Petar Jenjić • nedjelja, 14.01.2024.
Porto i Braga hvataju priključak za vodećim pozicijama
Foto: EPA

U susretu 17. kola portugalskog prvenstva, Porto će ugostiti Bragu u dvoboju treće i četvrte momčadi lige. Obje ekipe traže povratak prvenstvenim pobjedama...

Danas su na rasporedu četiri utakmice 17. kola portugalskog prvenstva, a najzanimljivija od njih odigrat će se na Dragau gdje će snage odmjeriti druga najbolja obrana i prvi napad lige. Od 21:30 sati igraju Porto i Braga, a dvoboj sudi Artur Soares Dias.

Igraj na Porto - Braga na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Porto je trenutno treća ekipa lige s 35 osvojenih bodova uz samo 12 primljenih pogodaka. Samo je Benfica primila manje, njih ukupno deset. Najveći rival trenutno mu bježi četiri boda, a vodeći Sporting Lisabon, koji je već odigrao svoju utakmicu u ovom kolu, čak osam bodova. Naravno, nije nedostižno, ali definitivno zabrinjavajuće.

U prošlom kolu Porto je razočarao svoje navijače na gostovanju Boaviste koja je kao 12. ekipa prvenstva uzela bod. Završilo je rezultatom 1:1, a momčad Sergio Conceicaa oporavila se prije pet dana pobjedom u Kupu protiv Estorila od 4:0. Sjajno je odigrao Evanilson koji je postigao hat-trick za Portovu čak 17. uzastopnu pobjedu u tom natjecanju.

S druge strane, Braga je trenutno na četvrtom mjestu s 33 osvojena boda i današnja eventualna pobjeda bila bi od jako važnog značaja. Trenutno je na 40 postignutih golova, koliko ima i vodeći Sporting, a nijedna druga ekipa nije im blizu. Prva sljedeća je Benfica s 31 golom, a upravo je taj klub izbacio Bragu u osmini finala Kupa prije samo četiri dana.

Odličan je otpor pružila ekipa Artura Jorgea, vodila je 1:0, kasnije poravnala na 2:2, ali je na kraju izgubila s 3:2. Kada na to nadovežemo i prvenstveni remi proteklog vikenda protiv Vitorije Guimaraes (1:1), jasno je da će momčad dati sve od sebe kako ne bi još više produžila niz bez pobjede.

Porto neće moći računati na Zaidua Sanusija i Mehdija Taremija koji nastupaju na Afričkom Kupu nacija, odnosno Azijskom kupu, kao ni na Ivana Marcana koji je ozlijeđen već duže vrijeme. Kod Brage zbog reprezentativnih obaveza nema Sikoua Niakate i Simona Banze, dok su van kadra zbog zdravstvenih problema Bruma i Al-Musrati.

U prošloj kalendarskoj godini odigrali su dvije međusobne utakmice. Prvo je u prvenstvu bilo bez pogodaka u Bragi, da bi zatim na kraju sezone u finalu Kupa bolji bio Porto s 2:0.

Što su rekli

Sergio Conceicao, trener Porta: "Protiv Estorila radili smo stvari bolje, ne samo u napadu, nego i u obrani i nismo mu dopustili previše. Prije te utakmice nije sve bilo loše, a sada nije sve dobro. Imamo puno posla i toga smo svjesni, ali igrači razumiju strategiju. Ovo je kritičan mjesec, tržište je otvoreno i to utječe na izvedbe igrača."

Artur Jorge, trener Brage: "Želimo odigrati kompetitivnu utakmicu na Dragau, želimo izvući ono najbolje iz utakmice na Luzu i to će biti od velike važnosti. Znamo teškoće koje su pred nama, radi se o dvije ekipe koje traže pobjedu. Prostudirali smo protivnika jako dobro, neće biti iznenađenja, znamo njegove prednosti i slabosti."

Mjesto, vrijeme, suci

Estadio do Dragao, Porto, 21:30

Sudac: Artur Soares Dias

Nedostaju

Porto: Sanusi, Taremi (reprezentacije), Marcano (ozljeda)

Braga: Niakate, Banza (reprezentacije), Al Musrati, Bruma (ozljede)

Zadnji susret

Odigrali su međusobno finale portugalskog Kupa, a kao pobjednik izašao je Porto koji je slavio s 2:0.

Prognoza

Porto je u ulozi favorita večeras i sve osim njegove pobjede bilo bi iznenađenje. Ipak, od Brage očekujemo isto barem jedan pogodak.

FOTO: EPA/JOSE COELHO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!