Vodeni sportovi

Tucak nakon ulaska u finale: 'Uvijek sam vjerovao i vjerovat ću do kraja'

Filip Mihoković • nedjelja, 14.01.2024.
Tucak nakon ulaska u finale: 'Uvijek sam vjerovao i vjerovat ću do kraja'
Foto: Damir Senčar/HINA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija izborila je finale Europskog prvenstva pobjedom protiv Mađarske 11:8. Za zlatnu medalju borit će se protiv favorita prvenstva Španjolske koje je u svojem polufinalnom susretu lakoćom svladala Italiju.

Hrvatski vaterpolisti sjajno su odigrali polufinalni dvoboj protiv Mađarske u kojem su 'Barakude' slavili 11:8. Sada ih u finalu Europskog prvenstva očekuje Španjolska, a izbornik Ivica Tucak nije ni sumnjao u pobjedu:

Igraj na utakmice EP u vaterpolu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Strašno sam sretan i ponosan u ovom trenutku, ali vjerujte mi, i prazan poslije ovako teške utakmice. Naravno, nisam nikada ni sumnjao da mi to možemo. Fantastičan rezultat hrvatskog vaterpola i hrvatskog sporta i ostaje nam pokušati napraviti taj zadnji korak koji uvijek bude najteži na turniru, a to je doći do zlata, obraniti titulu Europskog prvaka u našoj zemlji u ovakvom veličanstvenom ambijentu. Vrtjet ću si te slike do kraja života."

Mađarska vaterpolska reprezentacija bila je najugodnije iznenađenje ovog prvenstva budući da je dosegla polufinale unatoč odsustvu brojnih igrača. Mađarski vaterpolisti impresionirali su i hrvatskog izbornika koji nije podcijenio oslabljenog protivnika:

"Vidjeli ste koliko je Mađarska opasna ekipa. Znao sam da može biti opasno da u podsvijesti negdje imamo da igramo protiv rezervnog tima Mađarske, ali oni nemaju neki rezervni tim. To vam je kao Francuska u rukometu, zemlja koja silno ulaže u sport, u vaterpolo. Mene su Mađari impresionirali igrom danas, ali mislim da nisu mogli doći do pobjede. Curili smo malo u obrani s igračem manje, ali sve skupa gledano ovo je bilo baš lijepo."

Hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju krase sloga i jedinstvo od početka priprema za Europsko prvenstvo. To zajedništvo demonstrirali su i u pobjedi protiv Mađarske, a izbornik Tucak smatra da nije bitno koji od igrača će se istaknuti igrom u pojedinoj utakmici, sve dok je kolektiv svima na prvom mjestu:

"Ono što ja gajim od prvog trenutka s ovom ekipom je kolektiv i zajednička igra u kojoj će nekad iskočiti jedan, drugi ili treći, ali nikada nijedan igrač u ovoj reprezentaciji ne smije biti ispred kolektiva, svi smo mi jedna obitelj. Sad se treba dobro odmoriti, nemamo puno vremena. Trebamo pokušati napraviti taj zadnji korak protiv fantastične reprezentacije, ali ja vjerujem da imamo velike šanse."

Sada hrvatske vaterpoliste u finalu očekuje favorit prvenstva Španjolska, koju je Hrvatska svladala u grupnoj fazi natjecanja nakon izvođenja peteraca. Tucak smatra da je 'Furija' trenutno možda i najbolja reprezentacija na svijetu, ali i dalje vjeruje u pobjedu vlastite momčadi:

"Prije svega ćemo dobro izanalizirati prvu utakmicu do detalja s igračima. Sve ono što smo vidjeli, što sam danas malo bacio oko protiv Italije čekajući našu utakmicu, govori da je Španjolska sjajna reprezentacija, možda i najbolja reprezentacija na svijetu u ovom trenutku, moramo biti iskreni. Ja vjerujem da ih možemo pobijediti, uvijek sam vjerovao i vjerovat ću do kraja."

Ključno će biti za Hrvatsku ući u finale hladne glave bez prevelike euforije, a Tucak je uvjeren u mentalnu snagu momčadi i stožera:

"Nema nikakve euforije. Normalno da ćemo sada ući u autobus u kojem se neće čuti tišina kao što je bio slučaj i nakon Grčke. Ovo su predivni momci koji znaju što je sport i kad se gubi i kad se pobjeđuje. Nema plakanja kada se gubi, nema ni sada prevelike euforije. Povlačimo se u svoj bunker, u hotel, a onda slijedi analiza. Malo ćemo naravno uživati, nemojte me krivo razumjeti, ali nama u stožeru već od ovog trenutka, a igračima od sutra ujutro, kompletni fokus je na finalu. Igramo finale Europskog prvenstva."

Prednost za Hrvatsku protiv Španjolske bit će igrač više na tribinama u sjajnoj atmosferi u Zagrebu. Tucak je iznimno nahvalio hrvatske navijače kao i u prijašnjim izjavama nakon utakmica:

"Divna slika iz Zagreba kruži po cijeloj Europi i cijelome svijetu. Korektno navijanje bez incidenata, ljudi koji vole svoju reprezentaciju i državu i to me čini posebno sretnim što sam već i više puta rekao."

Hrvatska će za zlatnu medalju igrati protiv Španjolske u utorak s početkom u 20:15 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!