Rukomet

Norvežani se moraju iskupiti za remi s Farskim Otocima, Slovenci trebaju bodove za drugi krug

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 15.01.2024.
Norvežani se moraju iskupiti za remi s Farskim Otocima, Slovenci trebaju bodove za drugi krug
Foto: EPA

U skupini D Europskog prvenstva jedna reprezentacija već je osigurala prolaz u drugi krug. Riječ je o Sloveniji, a danas ćemo saznati tko će joj praviti društvo...

Tri skupine danas su na rasporedu na Europskom prvenstvu u rukometu. U dvije skupine znamo putnike u drugi krug i oni će danas međusobnim susretom odlučiti koliko će bodova prenositi. Jedina skupina u kojoj još nije sve poznato je skupina D.

Igraj na utakmice EP u rukometu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Slovenija je iz skupine D s dvije pobjede osigurala prolaz, a za drugo mjesto u drugom krugu bore se Norveška i Farski Otoci. Norveška je tu favorit, a Farski Otoci ne ovise samo o sebi.

Da bi Farski Otoci izborili prolaz, mora se dogoditi potpuna senzacija i pitanje je koliko je taj scenarij realan. Prvi uvjet koji se mora ispuniti je pobjeda Farskih Otoka protiv otpisane Poljske, a drugi je poraz Norveške od Slovenije. No to nije sve, tada bi se ove dvije reprezentacije izjednačile na ljestvici i gledala bi se ukupna gol razlika. Ona je potpuno na strani Norveške i Farski Otoci moraju nadoknaditi 14 golova razlike koji ih dijele.

Norvešku ne zanima samo bod s kojim bi izbjegli eventualno zatvaranje kruga s Farskim Otocima, oni ovdje žele pobjedu. Stvar je jednostavna, ako Norveška izbori prolaz, izborit će ga u društvu Slovenije te će se njihov međusobni dvoboj prenositi u drugi krug. To dodatne daje na značaju ovoj utakmici.

Jednako tako razmišljaju i Slovenci koji ne žele samo proći u sljedeću fazu natjecanja već žele to napraviti uz pobjedu i prenijeti u drugi krug dva boda. Onaj koji ne prenese bodove, teško će do polufinala s obzirom da u drugom krugu čekaju reprezentacije poput Danske, Švedske gdje bi bez prenesenih bodova morali sve pobijediti, a i tada bi bilo upitno je li to dovoljno.

U svakom slučaju Farski Otoci igraju prvi, ali Norvežane taj rezultat i neće previše zanimati jer oni žele i ovako i onako do pobjede protiv Slovenije.

Što su rekli

Uroš Zorman, izbornik Slovenije: "Već nakon prve utakmice bilo je dosta kritika na račun susreta s Farskim Otocima. U drugom kolu su dokazali da su ozbiljna momčad, ovaj remi s Norveškom nije slučajan. Za nas je utakmica protiv Poljske bila jako teška, ali smo pokazali karakter i pametniju i bolju igru. Sve nam se poklopilo, dečki su odigrali 50 vrhunskih minuta, ali moramo se malo popraviti u zadnjih deset."

Jonas Wille, izbornik Norveške: "Nadam se da ćemo pobijediti. Pod pritiskom smo i moramo pokazati i sebi i našim navijačima da se možemo nositi s pritiskom. Atmosfera u momčadi je dobra, puni smo samopouzdanja i vjerujemo u prolaz."

Mjesto, vrijeme, suci

Berlin, Mercedes-Benz Arena, 20:30

Suci: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (Francuska)

Prošli dvoboj

Na Europskom prvenstvu 2020. godine posljednji put su se susreli, a Norveška je glatko slavila s 28:20. Norvežani su u nizu od tri pobjede u međusobnim dvobojima.

Prognoza

Pobjedu trebaju i jedni i drugi, Norvežani su razočarali protiv Farskih Otoka, ostali su i bez ozlijeđenog Roda, ali individualno su ipak kvalitetniji i bliži su pobjedi.

FOTO: EPA/CLEMENS BILAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!