Rukomet

Potpuni debakl Bosne i Hercegovine, Farski Otoci nisu napravili senzaciju

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 15.01.2024.
Potpuni debakl Bosne i Hercegovine, Farski Otoci nisu napravili senzaciju
Foto: EPA

Odigrani su susreti trećeg kola u skupinama D, E i F i to u donjem dijelu među reprezentacijama koje uglavnom nisu imale šanse za prolaz. U tom društvu teoretsku šansu imali su samo Farski Otoci, ali i oni su poraženi...

Poljska - Farski Otoci 32:28

Farski Otoci sanjali su čudo, nadali se da mogu doći do pobjede i malo unijeti nervozu u norveške redove, ali nije išlo. Poljska je ipak slavila s 32:28 u susretu koji njoj nije bio bitan. Htjeli su Poljaci barem popraviti mdojam koji dosad nije bio dobar i barem su djelomično u tome uspjeli.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Simpatična reprezentacija Farskih Otoka potpuno je pala u završnici, osjetilo se da joj nedostaje širine i Poljska je to iskoristila te upisala svoju prvu pobjedu. Priliku za prolaz propustila je ranije, ali realno prolaz i nije bio nešto što su Poljaci u ovom društvu mogli očekivati. Slovenija i Norveška su u svakom slučaju kvalitetnije reprezentacije.

Ako je netko i pomislio da bi Poljaci mogli biti potpuno demotivirani i tako i odraditi ovaj dvoboj te pružiti Farskim Otocima priliku, prevario se. Poljaci su željeli pobjedu, Marcin Lijewski nije štedio igrače i poslao je najjaču postavu na teren te Farski Otoci nisu uspjeli stvoriti konkretniju razliku i na njenim krilima graditi prednost.

U 19. minuti Farani su imali vodstvo 11:9, ali ekspresno su Syprzak i Sićko osigurali preokret svojoj reprezentaciji. Od tog trenutka pa praktički do posljednjih minuta igralo se gol za gol, u jednom trenutku Poljska je došla na dva gola prednosti, ali tek u posljednjim minutama serijom 3:0 pobjegla je na najviših 32:28 koji su ujedno bili i konačan rezultat.

Poljske strijelce predvodili su Szymon Sićko s deset golova, Kamil Syprzak s devet i Piotr Jedraszczyk sa šest. Kod Farskih Otoka Hakun av Teigum postigao je deset golova, a Elias a Skipagotu dodao je devet.

BiH - Gruzija 19:22

Rukometaši Gruzije po prvi su put izborili nastup na europskoj završnici i u trećem kolu, u susretu s Bosnom i Hercegovinom, upisali su prvu, povijesnu pobjedu. Početak susreta nije dao naslutiti da će Smajlagićevi izabranici biti ti koji će skupinu završiti bez osvojenog boda.

U 18. minuti sastav BiH poveo je s 8:2, nanizao pet pogodaka i činilo se tada kako će imati lagan posao protiv Gruzijaca, bez obzira na izostanak Benjamina Burića na vratima. No oni odgovaraju vlastitom 5:0 serijom, a sa sirenom Kbilašvili postiže pogodak za 9:9 s kojima se odlazi na odmor.

Pet minuta prije kraja prvog dijela Adin Faljić je zaradio direktan crveni karton zbog kombinacije ruke oko vrata i povlačenja s leđa, i iako su bosanskohercegovački rukometaši u sedmoj minuti nastavka ponovno došli na +3, nervoza na parketu, ali i tijekom minuta odmora bila je sve primjetnija.

Gruzija preko Dikhaminjia u 42. minuti stiže do prve prednosti i sve do kraja susreta drži protivnika u egalu, odnosno na pogodak-dva zaostatka. U toj samoj završnici debitanti na europskim prvenstvima igrali su kao u transu, u jednom trenutku je i vratar Tsintsadze nakon obrane otrčao u napad i asistirao za novi zgoditak, a u konačnici su slavili s 22:19.

Najviše pogodaka u pobjedničkom sastavu postigao je upravo Giorgi Tskhovrebadze, njih sedam, koliko je na drugoj strani postigao i Marko Panić, ali uz čak osam promašaja. Proslavio se nije niti Mirko Herceg s učinkom 2/8.

Češka - Grčka 29:20

Češka je završila s nastupom na Europskom prvenstvu pobjedom protiv Grčke 29:20. Očekivano slavlje Čeha koji su i individualno i momčadski kvalitetniji od Grčke za koju je uspjeh već činjenica da je došla do Europskog prvenstva. Ovdje nije imala šanse, na kraju je bila zadovoljna što je izgubila jednoznamenkastom razlikom.

Grčka je držala priključak s Češkom u prvih 20 minuta, ali nakon toga došlo je do potpunog raspada. Kvalitetniji Česi stvorili su razliku i potpuno se odvojili.

U 19. minuti na semaforu je stajalo 7:6, a u 34. minuti Češka je već bila u zaostatku 17:8 da bi u 48. minuti na semaforu stajalo 25:11. To znači da su Česi napravili seriju čak 18:5 čime su potpuno ubili neizvjesnost. Do kraja su ipak malo podigli nogu s gasa i Grčka je uspjela smanjiti zaostatak za Češkom.

Češku su u ovoj pobjedi predvodili Jakub Šterba sa sedam golova i sjajni vratar Tomaš Mrkva s 18 obrana. Kod Grčke Christos Kederis upisao je pet golova.

FOTO: EPA/Anna Szilagyi

Europsko prvenstvo 2024., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Poljska32:28Farski Otoci
Norveška27:28Slovenija
1Slovenija 392:81+116
2Norveška 385:75+103
3Poljska 378:92-142
4Farski Otoci 383:90-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!