Rukomet

Stari znanci stižu na megdan, Hrvatska i Francuska ponovno će odmjeriti snage

Petar Jenjić • četvrtak, 18.01.2024.
Stari znanci stižu na megdan, Hrvatska i Francuska ponovno će odmjeriti snage
Foto: EPA

Danas kreće drugi krug Europskog prvenstva u rukometu i za Hrvatsku. O protivniku i ne treba trošiti previše riječi, radi se o Francuskoj koja je iz prvog dijela natjecanja prenijela dva boda...

Hrvatska rukometna reprezentacija danas će u prvom susretu druge faze natjecanja na Europskom prvenstvu igrati protiv starih znanaca, Francuza, s početkom u 18 sati. Novi krug donosi preseljenje u Köln, u Lanxess-Arenu, a dvoboj će suditi norveški sudački par: Lars Jorum i Havard Kleven.

Igraj na Francuska - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska je na ovom prvenstvu pokazala poprilično toplo-hladnu igru. Utakmica protiv Španjolske zaista je bila sjajna i tu praktički ni nema nikakvih zamjerki, no već se sljedeći protivnik, Austrija pokazao kao izuzetno tvrd orah. Imala je Hrvatska prilike prelomiti susret, ali i zadnji napad za pobjedu, no završilo je 28:28.

Zadnje kolo donijelo je gotovo pa glatku pobjedu protiv Rumunjske od 31:25, ali nije nam na ruku išao remi Austrijanaca i Španjolaca (33:33) pa tako u drugi krug prenose samo jedan bod koji bi mogao biti ključan u želji za plasmanom u polufinale. Četiri nove utakmice sada su pred izabranicima Gorana Perkovca, a prva je posebno teška.

Francuska je grupnu fazu otvorila pobjedom protiv Sjeverne Makedonije s 39:29 nakon čega je odigrala "samo" remi protiv Švicarske (26:26) kojoj je to bio ujedno i jedini bod na cijelom turniru. U utakmici za prvo mjesto svladala je domaćina Njemačku rezultatom 33:30 i tako u drugi krug prenijela ukupno dva boda.

Hrvatska i Francuska odigrale su 25 utakmica na velikim natjecanjima. Uspješniji su Francuzi koji imaju 15 pobjeda, a slavili su i u posljednjoj, onoj na prošlom Europskom prvenstvu (27:22). Hrvatska ima devet pobjeda, a jedna je utakmica završila neriješeno. Kada su u pitanju samo Europska prvenstva, Francuska ima devet pobjeda, a Hrvatska samo dvije.

Naši rukometaši posljednju su pobjedu protiv današnjeg protivnika upisali još 2019. na Svjetskom prvenstvu (23:20), a zanimljivo je da je ta utakmica igrana u istom gradu u kojem će se igrati večeras. Iako nije imala rezultatski značaj, jer su Francuzi ranije osigurali plasman u polufinale, definitivno je podatak koji treba imati na pameti.

Problem izborniku Perkovcu stvara visoka temperatura Domagoja Duvnjaka koji je upitan za nastup, dok se u konkurenciju vraća Veron Načinović. Hrvatski pivot bio je pošteđen dvoboja s Rumunjskom, a danas bi sigurno mogao biti od velike pomoći.

U odnosu na spomenutu utakmicu odigranu u Kölnu prije pet godina, Francuzi u kadru imaju čak istih devet igrača, kao i izbornika Guillaumea Gillea. S druge strane, u hrvatskom kadru bila su samo trojica igrača koja nastupaju i danas. Uz Duvnjaka to su Marin Šipić i Igor Karačić.

Što su rekli

Guillaume Gille, francuski izbornik: "Već smo imali priliku gledati Hrvatsku na videu i ova momčad je pokazala kako igra toplo-hladno. Odigrali su impresivno protiv Španjolske, ali ostatak nije bio toliko uvjerljiv. Očekujemo da će sutra biti dobri jer ove naše utakmice uvijek su važne. U prošlosti su to često bile utakmice u kojima bi se odlučivalo o medaljama.

Goran Perkovac, hrvatski izbornik: "Oni su izuzetno jaki jedan na jedan i pokušavaju te natjerati na tu igru. Mi to moramo pokušati izbjeći i pustiti loptu malo brže oko zone. Iza njih ostaje dosta prostora i moramo to koristiti, a ne se hrvati s njima. Ako se budemo hrvali, tu su oni sigurno bolji od nas."

Mjesto, vrijeme, suci

Lanxess-Arena, Köln, 18:00

Suci: Lars Jorum, Havard Kleven (Norveška)

Nedostaju

Francuska: (-)

Hrvatska: Duvnjak pod upitnikom

Zadnji susret

Posljednji međusobni dvoboj odigran je na prošlom Europskom prvenstvu kada je Francuska slavila u grupnoj fazi rezultatom 27:22.

Prognoza

Ne treba bježati od toga da je Francuska večeras u ulozi favorita, ali mi se uvijek nadamo pozitivnom ishodu, dok očekujemo veći broj pogodaka.

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!