Nogomet

Građani bez Haalanda ili Pijetlovi bez Sona: Veliki okršaj u šesnaestini finala FA kupa

Filip Mihoković • petak, 26.01.2024.
Građani bez Haalanda ili Pijetlovi bez Sona: Veliki okršaj u šesnaestini finala FA kupa
Foto: EPA

Četvrto kolo FA kupa donosi susret druge i pete momčadi Premier lige, Manchester Cityja i Tottenhama. Nije rijetkost da se jedni od favorita za osvajanje susretnu u ovako ranoj fazi natjecanja, a prolazak u osminu finala obje momčadi tražit će bez najboljih strijelaca...

U jednom od najiščekivanijih susreta četvrtfinala FA kupa, branitelj naslova, Manchester City, suočit će se na gostujućem terenu protiv Tottenhama. Iako će obje ekipe igrati bez svojih najboljih strijelaca, ova utakmica obećava pravu poslasticu s pregršt prilika i atraktivne igre, pružajući gledateljima uzbudljivu nogometnu predstavu.

Igraj na Tottenham - Manchester City na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Manchester City pobjedom protiv Tottenhama želi nastaviti put ka drugom trofeju ove sezone, osvojivši već Svjetsko klupsko prvenstvo u Rijadu, dok će Bijeli Ljiljani pokušati svladati trostruke prvake na putu ka okončanju suše bez trofeja duge 16 godina.

Nakon nedavnog remija 2:2 s Manchester Unitedom u Premier ligi, Bijeli Ljiljani imaju priliku nadmašiti prethodne izlazne rezultate u Kupu. Tottenhamu se u momčad vraća James Maddison koji nije bio u kadru još od studenog kada je pretrpio ozljedu gležnja. Nakon dva mjeseca vratio se treninzima i veseli se utakmicama. U trening su se vratili i Ben Davies i Dane Scarlett, dok Giovani Lo Celso, Manor Solomon i Alejo Veliz ostaju van momčadi. Sljedeći tjedan u trening bi se trebao vratiti i Ryan Sessegnon

S druge strane, momčad Pepa Guardiole pokušava održati korak u borbi za naslov prvaka u Premier ligi, gdje zaostaje pet bodova za vodećim Liverpoolom. Unatoč izazovima ozljeda ključnih igrača, Građani su u odličnoj formi, ostvarivši šest pobjeda zaredom. U posljednjem susretu protiv Newcastlea. Ipak, Tottenham Hotspur Stadium predstavlja izazov za Guardiolinu ekipu, koja je dosad upisala pet poraza bez postignutog pogotka na tom terenu.

Obje momčadi suočavaju se s ozljedama ključnih igrača. Tottenham će biti bez Heung-min Sona koji se s Južnom Korejom natječe za trofej Azijskog kupa te Pape Sarra i Yvesa Bissoume, dok će City osjetiti nedostatak Erlinga Haalanda, koji bi se trebao vratiti sljedeći tjedan protiv Burnleya. Usprkos izostancima očekuje se intenzivan dvoboj na terenu, a Građanima će najviše pomoći povratak Kevina De Bruynea koji je odmah po povratku na teren dao do znanja nogometnom svijetu da planira nastaviti sjajnu formu u kojoj je bio prije ozljede. Guardiola je nagovijestio mogućnost da večeras neće igrati i žuriti s njegovim povratkom.

Nakon 12-dnevnog odmora od posljednjeg susreta, Pijetlovi će pokušati očuvati pozitivan omjer na domaćem terenu protiv Građana, dok će City pokušati izbjeći prvo ispadanje u 1/16 finala od sezone 2014/15. Ova utakmica definitivno će privući pažnju ljubitelja nogometa, a navijači mogu očekivati dramu i neizvjesnost do posljednjeg sučevog zvižduka.

Očekuje se da će trener Pijetlova, Ante Postecoglou izabrati sljedeći sastav: Vicario na golu s defenzivnom linijom Porro, Romero, Van de Ven i mladim Udogijem. Srednji red trebao bi biti vođen iskusnim Hojbjergom i Bentancurom, dok bi se u napadu trebali naći Johnson, Kuluševski i Werner, s Richarlisonom kao prednjim napadačem.

S druge strane, Guardiola bi mogao izabrati sljedeći početni sastav: Ortega bi trebao zadržati mjesto među stativama, dok će obrambenu liniju činiti: Walker, Dias, Ake i Gvardiol. U sredini terena očekuju se Rodri i Kovačić, dok će: Silva, De Bruyne i Foden biti ključni igrači u kreativnom dijelu igre, podržavajući prednjeg napadača Alvareza.

Što su rekli

Pep Guardiola, trener Manchester Cityja: "Ovo je faza ispadanja, i da biste prošli dalje, morate postizati golove, inače nije moguće. Uvijek je to nova prilika da prekinemo niz bez pogodaka na Tottenhamovom terenu i osjećaj je da smo većinu vremena igrali iznimno. Iznimno nije pravi izraz jer nismo mogli pobijediti, ali igrali smo stvarno dobro. Vidite kako smo igrali i statistiku, ne vjerujem previše u statistiku, ali način na koji se ponašamo i način na koji igramo bio je dobar. No, stvarnost je takva da nismo zabili pogodak i upisali smo šest poraza."

Ante Postecoglou, trener Tottenhama: "U pristupu bilo kojoj kupskoj utakmici, bilo da je to protiv ekipe iz druge lige ili protiv najbolje momčadi na svijetu, ne bi trebao imati drugačiji stav jer ljepota kupova je u iznenađenjima koja donose. Meni nije važno tko nam je protivnik. Svaka utakmica je utakmica gdje znaš da postoji samo jedan rezultat koji će ti pomoći proći dalje, a to je pobjeda. Bez obzira na protivnika, to je ono što moraš napraviti."

Mjesto, vrijeme, suci

Tottenham Hotspur Stadium, London, 21:00

Sudac: Paul Tierney

Nedostaju

Tottenham: Heung-min Son, Pape Sarr, Yves Bissouma, Ryan Sessegnon

Manchester City: Erling Haaland

Zadnji susret

Posljednji put ove dvije momčadi susrele su se u 14. kolu Premier lige, 3. prosinca u Manchesteru. Susret koji je obilovao pogocima s obje strane, završio je remijem 3:3 nakon što su Građani ispustili vodstvo u završnici utakmice. Nakon izjednačujućeg pogotka Lo Celsa za 2:2 u 69. minuti, City je mislio da je izborio sva tri boda pogotkom Jacka Grealisha u 81. minuti. No, to se nije ostvarilo, a da Pijetlovi napuste Manchester s bodom, pobrinuo se Dejan Kuluševski postigavši izjednačujući gol u 90. minuti.

Prognoza

Manchester City će biti favorit posebice ako će igrati Kevin De Bruyne, ali i Tottenham će imati svoje prilike budući da su na sjajnom nizu protiv Građana na domaćem terenu. Možemo očekivati neizvjestan susret s nekoliko pogodaka s obje strane.

FOTO: EPA/ADAM VAUGHAN

FA kup

1/16 finala

Bristol City0:0Nottingham Forest
Chelsea0:0Aston Villa
Sheffield Wednesday1:1Coventry City
Tottenham0:1Manchester City
Ipswich1:2Maidstone
Everton1:2Luton Town
Leeds United1:1Plymouth Argyle
Leicester City3:0Birmingham City
Sheffield United2:5Brighton & Hove
Fulham0:2Newcastle

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!