Ostali sportovi

Ivor Ban i Hana Arapović osvojili zlato na Europskom prvenstvu

Sportnet, Petar Jenjić • subota, 27.01.2024.
Ivor Ban i Hana Arapović osvojili zlato na Europskom prvenstvu

Odličan rezultat za hrvatske mlađe seniore na Europskom prvenstvu. Do zlatne medalje stigli su Ivor Ban i Hana Arapović koji su u Skopju igrali u parovima...

Hrvatska ima nove europske prvake, a oni su Ivor Ban i Hana Arapović. Na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u Skoplju hrvatski par ostvario je fantastičan uspjeh, a kruna svega je bilo finale u kojem su s 3:2 (8-11, 11-9, 11-7, 11-13, 11-8) svladali Rumunje Movileanua i Zahariju. Kakva je to drama bila, činilo se kako će se naši stolnotenisači morati zadovoljiti srebrom, što bi također bio odličan uspjeh. No, priča se, na našu sreću, rasplela u drugom smjeru.

Igraj na utakmice Ligue 1 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U odlučujućem setu Arapović i Ban su gubili 8:3 i ako su Rumunji na trenutak pomislili kako je sve gotovo, grdo su se prevarili. Poen po poen i naši stolnotenisači su nanizali čak osam uzastopnih poena za titulu prvaka. Hana je dignula ruke u zrak, Ban je kleknuo, a izbornik Željan Gaćina preko reklama ušao u arenu nakon čega su se svi zagrlili.

Ovaj uspjeh je svakako kruna njihove suradnje koja traje već nekoliko godina. Prvu europsku medalju (broncu) osvojili su 2021. i to na omladinskom EP-u u Varaždinu. Sljedeće godine su opet bili brončani, ali ovog puta na EP-u u Beogradu. Dvije godine nakon Ban i Arapović konačno su i zlatni i to u konkurenciji mlađih seniora.

Subota je svakako bila dobar dan za hrvatski stolni tenis jer je potvrđeno da ćemo se iz Skoplja vratiti s četiri medalje. Sličan uspjeh Hrvatska je ostvarila 2021. kada su u glavnim ulogama također bili Ban i Arapović. Tada su na juniorskom Europskom prvenstvu također osvojene četiri medalje, ali tada su bile četiri bronce.

Trenutno dvije medalje su svakako brončane, u muškim i ženskim parovima, Ban i Arapović su dodali zlato u miksu, a posljednju medalju osigurala je Hana u pojedinačnoj konkurenciji. Zagrepčanka brani naslov na ovom Europskom prvenstvu, a u subotu je prošla u polufinale. Hrvatska stolnotenisačica opet ima odličan nastup na Euru s obzirom na to da je osvojila medalje u sve tri kategorije, pojedinačno, par i miks. Zasad zlato i broncu.

Za ulazak u četvrtfinale bez većih problema nadigrala Portugalku Pinto s 4:0, a potom je s 4:3 porazila i Njemicu Klee, s kojom je igrala u konkurenciji parova. Također, s Njemicom je igrala finale na prošlom EP-u Sarajevu, a tada je slavila s 4:1. Ovog puta bio je to meč pun uspona i padova, ali dojma smo da je cijelo vrijeme Hana imala sve u svojim rukama.

Odlično je otvorila, povela 2:0, no Njemica je izjednačila. Opet je naša predstavnica povela, u šestom setu je i vodila 7:4, no Klee se uspjela izvući. Ipak, Arapović je u odlučujućem setu krenula silovito, vrlo brzo se odvojila na 9:3 i pobjeda je bila pitanje trenutka. Za finale je čeka Rumunjka Zaharija (nedjelja, 10.00) s kojom je odigrala bezbroj mečeva tijekom karijere. I u pravilu uvijek su se sretale u završnicama velikih natjecanja.

Kako god, Hana je nastavila nizati medalje na europskim smotrama, od 2018. u pravilu ima neku medalju s omladinskih prvenstava, a sada isto ostvaruje i na prvenstvima za mlađe seniore.

U muškoj pojedinačnoj konkurenciji Ivor Ban je zaustavljen u osmini finala i to od Bertelsmeiera s 4:2 (11-9, 11-13, 8-11, 11-8, 11-9, 11-6). Nijemac je ranije ostvario zapažene rezultate, u prvoj fazi je u skupini iza sebe ostavio Portugalca Abioduna, koji je kasnije u skupini svladao Bana, a u drugoj fazi natjecanja u skupini je bio ispred petog nositelja Rumunja Movileanua (4:0).

U parovima Ivor Ban i Borna Petek su na kraju treći, u polufinalu su s 3:0 (11-9, 11-1, 11-8) svladani od odličnih mladih Rumunja Ionescua i Movileanua, koji su ujedno i treći nositelji Eura. Ban je nastavio niz medalja na mlađeseniorskim prvenstvima s obzirom na to da je 2021. bio srebrni, a 2022. zlatni. Tada je nastupao u paru s Mađarom Andrasem. Odličan uspjeh i za dvije godine mlađeg Peteka, kojem će ova medalja biti podstrijek za dalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!