Zimski sportovi

Ruska klizačka senzacija dobila četverogodišnju zabranu natjecanja zbog kršenja antidopinških pravila

Filip Mihoković • ponedjeljak, 29.01.2024.
Ruska klizačka senzacija dobila četverogodišnju zabranu natjecanja zbog kršenja antidopinških pravila
Foto: EPA

Kamila Valieva proglašena je krivom zbog kršenja antidopinških pravila te će propustiti četiri godine natjecanja...

Ruska klizačica Kamila Valieva proglašena je krivom za antidopinški prekršaj od strane Sportskog arbitražnog suda (CAS) te je dobila četverogodišnju zabranu natjecanja, prenosi CNN. Zabrana, koja označava kraj dugog sukoba između antidopinških tijela i sada 17-godišnje Valieve, retroaktivna je od 25. prosinca 2021. godine, kada je testiranjem otkriveno prisustvo zabranjenog sredstva.

Nakon ekipnog natjecanja u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, otkriveno je da je tada 15-godišnja Valieva bila pozitivna na trimetazidin, lijek za srce koji može poboljšati izdržljivost. Valievin tim zauzeo je prvo mjesto ispred SAD-a i Japana, ali im medalje nisu dodijeljene.

U prosincu 2022. godine, povjerenstvo Ruske antidopinške agencije (RUSADA) izjavilo je da Valieva nije bila "kriva ili nepažljiva" u vezi s prekršajem. Klizačica je također tvrdila da je lijek uzela nenamjerno. Međutim, odluka Rusade osporena je od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodne klizačke unije (ISU), a čak je i dio te odluke osporen od same Rusade.

RUSADA je promijenila svoj stav i zatražila kaznu koja "može uključivati ili biti ograničena na opomenu" za Valievu. Saslušanje pred CAS-om u Lausannei, prekinuto je u rujnu nakon što su arbitri zatražili dodatnu dokumentaciju, a konačna odluka objavljena je u ponedjeljak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!