Ostali sportovi

Zadar domaćin Europskog ekipnog prvenstva u stolnom tenisu 2025. godine

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 01.02.2024.
Zadar domaćin Europskog ekipnog prvenstva u stolnom tenisu 2025. godine
Foto: Damir Senčar/HINA

Europski stolni tenis vraća se u Zadar! U 2025. godini, točnije od 12. do 19. listopada, Zadar će ugostiti ekipno Europsko prvenstvo...

Europska stolnoteniska federacija (ETTU) je priopćila čelnicima Hrvatskog stolnoteniskog saveza kako je njihova kandidatura i prezentacija prihvaćena te će najbolji europski stolnotenisači i stolnotenisačice opet kročiti u grad koji ima dugu povijest u ovom sportu. I to 23 godine nakon posljednje EP-a u Hrvatskoj, koji je bio organiziran u Zagrebu.

Igraj na stolnoteniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Europska federacija je dala je povjerenje Savezu, odradili smo dobar odličan posao od Izvršnog odbora do ureda koji je sve to pripremio. Prepoznali su nas kao partnere, a prema njihovim riječima prezentacija kandidature je bila izvrsna", istaknuo je Zoran Primorac, predsjednik HSTS-a te dodao.

"Nama ovo jako mnogo znači, ovo je velik projekt. Pogotovo u vrijeme kada se boriš za medijski prostor, a to je bolna točka većine sportova u Hrvatskoj. Ovo EP dat će nam priliku da se prezentiramo europskoj i hrvatskoj javnosti. Pogotovo Zadru, koji ima dugu stolnotenisku tradiciju."

Stolnoteniska dvorana u Zadru bi mogla biti gotova do 2025.

Velika želja HSTS-a i STK Donat je da Zadar dobije svoj stolnoteniski centar. Postoje planovi, već se zna i izgled dvorane, sada se samo čeka kada će taj projekt biti finaliziran.

"Dvorana će biti u sklopu Višnjika i to je sve odobreno. Takav projekt je jedan od preduvjeta da se klub vrati na razinu na kojoj je bio prije. Zadar je uvijek bio rasadnik talenata. Uz dobru infrastrukturu i kvalitetne trenere dolaze i rezultati. Pokazalo se to i na mojoj generaciji kada smo dobili dvoranu na cjelodnevno korištenje. Nadam se da će dvorana biti gotovo do početka Europskog prvenstva. Kao i da će takav projekt probuditi interes Zadrana za stolni tenis, da klinci dobiju uvjete u kojima se mogu maksimalno razvijati" kazao je Primorac.

Naime, godina 1971. je zlatnim slovima upisana u povijest zadarskoga, hrvatskoga i europskoga stolnoga tenisa. Tada je krajem svibnja održan prvi turnir najboljih europskih stolnotenisačica i stolnotenisača pod nazivom Top 12. Prvi na kojemu se igralo (i) za – novac! Top 12 poslije je postao redovito, atraktivno i cijenjeno europsko stolnotenisko natjecanje, koje je kroz godine mijenjalo format, a danas je Top 16. Za prvi takav turnir u Zadru najviše je bio zaslužan barba Tomo Amižić (1930. – 2003.), pokretač zadarskoga stolnoga tenisa, trener, pedagog, mentor… Ukratko, jedan od zadarskih sportskih entuzijasta.

Nakon dugog niza godina opet će Zadar ugostiti veliki europski događaj. To je grad koji usto ima odlične uvjete za organizaciju najvažnijeg europskog natjecanja, predivnu dvoranu i cijeli kompleks Višnjik. Vrhunski spoj sporta i turizma. Imamo podršku grada Zadra, Ministarstva turizma i sporta, a direktor Višnjika je i moj prijatelj i bivši reprezentativac, Denis Karlović."

Zadar je kroz godine dao brojna velika imena ovom sportu, poput barba Tome, njegovih sinova Marija i Lea, Gorana Radanovića, Andreja Gaćine, braće Karlović, Denisa i Davora, i Zorana Primorca, koji je jedan od naših najboljih majstora male loptice, uz Antona Tovu Stipančića i Dragutina Šurbeka.

Bit će ovo idealna prilika da naše reprezentacije igraju pred domaćom publikom. Muška selekcija je proteklih godina imala jako dobrih uspjeha. Recimo, na posljednjem Europskom prvenstvu u Malmöu dečki su ostali korak do medalje, u četvrtfinalu su nas zaustavili Nijemci i to u odlučujućem petom meču.

"Nadamo se da će obje reprezentacije ostvariti, logično, što bolje rezultate pred našom publikom, ali ne treba stvarati pritisak. Sport je nepredvidiv, treba se dobro pripremiti, dati maksimum i nadati se."

Želja da se ovakav projekt iskoristi i na druge načine, ne samo po pitanju rezultata.

"Želimo promociju našeg sporta dugoročno, ne samo za vrijeme događaja i kada se osvajaju medalje. Ove godine organiziramo četiri velika događaja, tri WTT turnira i jedan Europe Youth Series. Na dva turnira će naši mladi dobivati priliku i igrati s najboljim svjetskim igračima, a na dva turnira naši seniori će skupljaju bodove za Olimpijske igre."

Ovo je druga odlična vijest za hrvatski stolni tenis u samo nekoliko dana. Naime, nedavno su mlađi seniori na Europskom prvenstvu u Skoplju osvojili četiri medalje (zlato i tri bronce), a s tim uspjehom je Hrvatska na ovom EP-u treća najuspješnija reprezentacija.

"Hana Arapović, Ivor Ban i Borna Petek su nas jako razveselili, ovo je izvrstan rezultat. Čestitam našim mladim nadama, kao i njihovim trenerima" istaknuo je Primorac.

Savez sada ima slatke brige, nešto manje od dvije godine pripreme za događaj koji će obilježiti hrvatski stolni tenis u 2025. Inače, te 1971. u Zadru su blistala i dva naša asa, Anton Tova Stipančić i Dragutin Šurbek, koji su osvojili drugo i treće mjesto. Sada će biti drugačije natjecanje, ali ne bi se bunili da Zadar opet bude sretno mjesto za hrvatske stolnotenisače...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!