Ostali sportovi

Šibenik će biti domaćin utakmice Europske lige američkog nogometa

HINA, Petar Jenjić • četvrtak, 01.02.2024.
Šibenik će biti domaćin utakmice Europske lige američkog nogometa
Foto: EPA

Krajem kolovoza će se na stadionu na Šubićevcu odigrati utakmica američkog nogometa između Hamburg Sea Sevilsa i Madrid Bravosa. Bit će to susret posljednjeg kola Zapadne konferencije Europske lige...

U Šibeniku će se 24. kolovoza ove godine prvi put ikad igrati utakmica američkog nogometa u okviru Europske lige u američkom nogometu (ELF), najavili su organizatori u srijedu na konferenciji za medije u Amadria parku u Šibeniku.

Igraj na Super Bowl na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Utakmica između Hamburg Sea Devilsa i Madrid Bravosa igrat će se na nogometnom stadionu na Šubićevcu. Američki nogomet u Šibenik dovodi vlasnik HNK Šibenik i izvršni direktor Europske lige u ovom sportu Željko Karajica.

Organizatori su najavili trodnevno događanje koje će, osim utakmice sve popularnijeg sporta u svijetu, uključiti i popratni program u trajanju od 23. do 25. kolovoza.

Predzadnjeg vikenda u kolovozu igrat će se utakmica zadnjeg kola Zapadne konferencije osnovnog dijela sezone ELF-a. U Šibenik stiže momčad Sea Devilsa, koja je u posljednje dvije sezone igrala u finalu, dok je španjolski Bravos novak u ligi. Organizatori na utakmici u Šibeniku očekuju nekoliko tisuća posjetitelja.

"U Njemačkoj smo lani imali finale i bili smo rasprodani. Ovo je u Europi najbrže rastući sport koji je sve više gledan. Na finalu ove godine očekujemo 55 tisuća ljudi, bit će to veliki spektakl i Šibenik i cijelo ovo područje bit će mali dio svega toga. Američki nogomet nije samo 90 minuta. Utakmica traje otprilike tri sata, ali organizirat ćemo to kako se radi u Americi, u Njemačkoj i ostalim državama. Bit će druženja, zabave, fan zone, glazbe, koncerata. Mislim da ćemo dati ljudima da uživaju, ali i turistima pravi 'happening. Organizirat ćemo vikend doživljaj kakva nikad nije bio viđen na ovom području", najavio je Karajica.

Na konferenciji je sudjelovao i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, koji je istaknuo kako je Vlada izabrala one niše po kojima je naša zemlja prepoznatljiva i konkurentna u svijetu u odnosu na zemlje koje su bogatije od Hrvatske. a jedan od tih brendova je i sport. Dodao je da je američki nogomet samo jedan u nizu sportova koji u zadnje vrijeme dolaze u Hrvatsku.

"Sport je prozor u svijet kroz koji se promoviramo, pokazujemo koliko smo sigurna zemlja i dobri domaćini i na kraju i dobri sportaši, jer genetika, ipak, jest na našoj strani", poručio je Družak.

Uz Karajicu i Družaka, medijima su se obratili i generalni menadžer ekipe Hamburg Sea Devils Mark WeitzJaime Martin Lostao. Wetiz je istaknuo kako im je čast što će upravo Sea Devilsi biti domaćini u Šibeniku.

"Drago nam je što ćemo doći igrati ovdje i vidjeti možemo li se širiti na nova tržišta na ovaj način", istaknuo je Weitz, dodajući da među ekipama nema suparništva.

Sličnog je razmišljanja bio i generalni menadžer Madrid Bravosa koji je kazao da itekako žele biti dio ovog projekta populariziranja američkog nogometa u ovom dijelu svijeta te da će dati sve od sebe u svom dijelu te priče.

"Premda je naše sjedište u Madridu, cilj nam je pomoći popularnosti američkog nogometa u Europi. Ovo se savršeno uklapa u naš cilj i privrženost ELF-u", rekao je Jaime Martin Lostao.

U ELF-u se natječe 17 klubova iz: Španjolske, Njemačke, Italije, Švicarske, Mađarske, Italije, Poljske, Francuske, Češke i Austrije.

FOTO: EPA/SHAWN THEW

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!