Nogomet

Može li domaćin do finala, Slonovi protiv Leoparda u polufinalu Afričkog kupa nacija?

Filip Mihoković • srijeda, 07.02.2024.
Može li domaćin do finala, Slonovi protiv Leoparda u polufinalu Afričkog kupa nacija?

Večeras će prvo polufinale Afričkog kupa nacija odigrati Nigerija i Južna Afrika, a s početkom u 21 sat domaćin Obala Bjelokosti put u finale tražit će protiv Demokratske Republike Kongo.

Drugog finalista Afričkog Kupa nacija saznat ćemo nakon susreta DR Konga i domaćina Obale Bjelokosti. Slonovi su nakon dva poraza u grupnoj fazi uspjeli ostvariti pobjede u osmini finala nakon izvođenja jedanaesteraca te u četvrtfinalu u produžecima. Večeras će na domaćem terenu tražiti put do finala, no tamo ih čeka Kongo koji je prošao skupinu ostvarivši tri remija te na putu do polufinala svladao Egipat i Gvineju.

Igraj na Obala Bjelokosti - DR Kongo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Obala Bjelokosti ulazi u ovu utakmicu nakon teškog poraza 4:0 protiv Ekvatorske Gvineje u grupnoj fazi, ali od tada su pod vodstvom Emersea Faea uspjeli ostvariti impresivne pobjede. Unatoč ozljedama i izazovima, Slonovi su eliminirali branitelja naslova Senegal te uspješno preokrenuli rezultat s igračem manje protiv Malija, postigavši pobjedonosni gol u posljednjoj minuti regularnog vremena i produžetaka.

Sada, pred svojom vjernom publikom u Abidjanu, Obala Bjelokosti ima priliku zadovoljiti svoje navijače i plasirati se u prvo finale od 2015. godine. Iako je pitanje koliko snage Elefanti imaju nakon dodatnih 30 minuta igre protiv Senegala i Malija, domaćini se nadaju crpiti inspiraciju iz podrške navijača kako bi ostvarili povijesni uspjeh. Unatoč tome, Faeova momčad želi izbjeći ponovni zaostatak, budući da su primili prvi gol u posljednje tri utakmice.

S druge strane, momčad Konga pod vodstvom Sebastiena Desabrea, ulazi u ovu utakmicu nakon pobjede nad Gvinejom u četvrtfinalu. Zaslugom Chancela Mbembe, Yoanea Wisse i Arthura Masuakua, Leopardi su ostvarili pobjedu 3:1 i plasirali se među četiri najbolje momčadi turnira prvi put od 2015. godine. Iako su poraženi u prethodna dva polufinala (1998. i 2015.), Kongo se nada da će treća sreća biti ovog puta protiv domaćina.

Obala Bjelokosti bit će oslabljena odsustvom suspendiranog Sergea Auriera, Oumara Diakitea, koji je isključen nakon postizanja odlučujućeg gola u četvrtfinalu te Odilona Kossounoua koji je isključen protiv Malija nakon dva žuta kartona u 45 minuta. S druge strane, Sebastien Desabre se suočava s neizvjesnošću oko nastupa bivšeg igrača Chelseaja, Gaela Kakute, koji je upitan za nastup nakon izostanka u osmini finala i četvrtfinalu. Ako Kakuta ne bude spreman, Leopardi bi mogli zadržati nepromijenjen sastav za polufinale.

Ova dva tima nisu se susrela od Afričkog Kupa nacija 2022. godine, kada je njihova utakmica grupne faze završila 0:0. Kongo ima priliku prekinuti svoj niz bez pobjede protiv Obale Bjelokosti na turniru, budući da je posljednju pobjedu ostvario 2002. godine. S momčadi Obale Bjelokosti je i Hajdukov Ismael Diallo, no za sada je svaki susret promatrao s klupe.

Što su rekli

Emerse Fae, izbornik Obale Bjelokosti: "Svjesni smo da smo ostvarili spektakularan povratak, pogledate li utakmicu protiv Malija, preživjeli smo gotovo čudesno. To je mentalni sklop koji nam omogućuje da izvedemo takve čuda, ali nećemo se opustiti i reći da smo osvojili trofej jer smo čudesno pobijedili. Čudo protiv Malija nije palo s neba, nije se dogodilo samo tako, dogodilo se jer su igrači nastavili boriti se i vjerovati do samog kraja."

Sebastien Desabre, izbornik Konga: "Prilazimo ovome s mirnoćom i strpljenjem, a momci su se dobro oporavili nakon pobjede nad Gvinejom. Dodatni dan odmora u usporedbi s našim suparnikom također može biti ključan. Oni imaju kvalitetnu momčad čak i bez trojice igrača, posjeduju druge prednosti i duboku klupu. Mi smo natjecatelji, želimo se plasirati u finale i učinit ćemo sve kako bismo to postigli."

Mjesto, vrijeme, suci

Stade Olympique Alassane Ouattara, Abidjan, 21:00

Sudac: Ibrahim Mutaz

Nedostaju

Obala Bjelokosti: Serge Aurier, Oumar Diakite, Odilon Kossounou

Kongo: Gael Kakuta(pod upitnikom)

Zadnji susret

Posljednji put ove dvije momčadi susrele su se u 2. kolu Afričkog prvenstva, 18. siječnja 2023. godine. Tada je Obala Bjelokosti nadigrala Kongo uputivši 17 udaraca od kojih je pet išlo u okvir gola, no unatoč tome susret je završio remijem bez pogodaka.

Prognoza

Obala Bjelokosti će na domaćem terenu biti favorit, nošena pobjedama u knockout fazi. Kongo će imati svojih prilika te je moguće da i prvi dođe do vodstva, ako je suditi prema dosadašnjim utakmicama obje momčadi na turniru, no i u tom slučaju je domaćin demonstrirao mirnoću i preciznost kada je najbitnije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis07.02.2024. u 15:43
    caf nema natjecanje »lige nacija« kao concacaf i uefa.
    cameosis