Nogomet

Iz Fife poručili: 'Vijesti o plavom kartonu na elitnoj nogometnoj razini su netočne i preuranjene'

Mario Borko • petak, 09.02.2024.
Iz Fife poručili: 'Vijesti o plavom kartonu na elitnoj nogometnoj razini su netočne i preuranjene'
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dan nakon što se nogometnom javnosti proširila vijest o uvođenju plavog kartona iz Fife su to demantirali…

Iako je nogomet najgledaniji i najpopularniji sport na svijet, želja za promjenama i nečim novim konstantno je prisutna. Kao i u svemu uvijek postoje dvije strane, oni koji predlažu nešto novo sebe smatraju progresivnima, a one koji brane staro konzervativnima i tako u krug. Na red je došla tema uvođenja trećeg, plavog, kartona koji bi se koristio uz postojeći žuti i crveni.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Glasine se brzo šire, a kad puknu tu je kraj pjevali su Idoli. Vijest o plavom kartonu vrlo brzo se proširila i najavljivala se njegova implementacija u engleski FA Cup u muškoj i ženskoj konkurenciji od iduće sezone. Ipak FIFA je brzo demantirala te glasine i u priopćenju navela: “FIFA želi razjasniti da su vijesti o takozvanom plavom kartonu na elitnoj nogometnoj razini netočne i preuranjene“.

Plavi karton trebao bi se koristit kao kazna isključenja iz igre u trajanju od deset minuta. Koristio bi se u slučaju još uvijek nerazjašnjenog “ciničnog prekršaja“ i nepoštovanja pokazanog prema sucu. Kao primjer ciničnog prekršaja vjerojatno bi se moglo navesti povlačenje igrača za dres radi sprječavanja kontre. Dva plava kartona ili kombinacija žutog i plavog rezultirali bi crvenim kartonom.

FIFA je u nastavku priopćenja dodala da ako se takvo pravilo i uvede, prvo će biti testirano na nižim razinama. O svemu će se dodatno raspravljati na sastanku Odboru međunarodnog nogometnog saveza (IFAB) u ožujku.

Predsjednik Uefe, Aleksander Čeferin protivi se uvođenju novog pravila: “Ovo više nije nogomet, Uefa to pravilo neće primjenjivati u svojim natjecanjima. Smatram da nema potrebe za promjenom pravila, ne trebaju nas pamtiti kao osobe koje su promijenile nogomet, to nije potrebno. Trebamo shvatiti da smo samo prolaznici.“

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!