Nogomet

Sopić najavio povratak ozlijeđenih: 'I da Real Madrid dođe na Rujevicu, mi ga se ne bojimo!'

Mario Borko • ponedjeljak, 12.02.2024.
Sopić najavio povratak ozlijeđenih: 'I da Real Madrid dođe na Rujevicu, mi ga se ne bojimo!'
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dan nakon pete uzastopne pobjede u prvenstvu Željko Sopić prokomentirao je teške uvjete Velikoj Gorici, pohvalio dvostrukog strijelca i najavio povratak ozlijeđenih igrača za utakmice protiv Lokomotive...

Rijeka je i nakon 22. kola vodeća momčad SuperSport HNL-a. Nakon ledenih uvjeta na otvaranju polusezone u Velikoj Gorici, Riječane su ovog puta dočekali vodeni, ali ponovno su oni bili ti koji su se na njima snašli bolje nego domaćini. Momčad Željka Sopića je protiv njegove bivše momčadi slavila s 0:2 i tako nastavila juriš prema naslovu.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Gostujući u emisiji Radio Rijeke Pod stijenama Kantride, trener je odgovorio na mnoga pitanja.

Uvjeti za igru u Velikoj Gorici bili su na rubu regularnosti, vrlo brzo nakon početka utakmice pala je velika količina kiše i teren je bio prepuno lokvi, ali utakmica nije prekinuta.

"Ja sam sucu nakon utakmice rekao da me iznenadilo to što nije prekinuo utakmicu. On je rekao da je bio u dilemi treba li prekinuti utakmicu, ali nije jer se nadao da će kiša popustiti. Ona je ipak nastavila sve jače padati i utakmica se na kraju pretvorila u vaterpolo, a tu smo, gledajući rezultat utakmice, mi bili ti koji su se bolje snašli."

I u zaostaloj utakmici četvrtog kola SuperSport HNL-a između ove dvije momčadi, igranoj prije dvadesetak dana, svjedočili smo katastrofalnim uvjetima. Tada je umjesto kiše na terenu bio led, ali je stil igre u obje utakmice s obzirom na vremenske prilike bio sličan, a takve su bili i potezi trenera.

"Prije kraja prvog poluvremena sam rekao svojim suradnicima da ćemo u nastavku krenuti s Grgićem umjesto Pašalića zbog terena. Takvi uvjeti više odgovaraju višim i jačim igračima koji se lakše mogu oduprijeti duelu. Teren nije dopuštao nikakvu igru, vođenje ili dribling, moglo se samo nabijati i tako osvajati prostor. Za vrijeme predaha sam razgovarao s Mitrovićem, znajući u kojem smjeru ide utakmica želio sam da što više učvrstimo obranu i dobijemo čovjeka više na ofenzivnom skoku. Znamo da imamo specijalistu za bacanje dugog auta u Smolčiću koji bez obzira na uvjete uvijek može baciti dugi aut, a onda u sredini imamo impozantne skakače koji nam mogu stvoriti situaciju da se imamo čemu nadati."

Rijeka je u više navrata pokazala da je opasna iz prekida. Ivan Smolčić sjajno izvodi aut i to je u utakmicama na lošem terenu dodatna prednost.

"Nije da se posebno pripremamo za to prije utakmice. Ponovili smo prije Gorice znajući da postoji šansa da teren neće biti dobar, ali u odnosu na prvu utakmicu smo se stvarno nadali dobrom terenu. Takav je i bio kad je utakmica počela, ali nažalost to je običan teren kojem kada padne jako puno kiše treba vremena da upije vodu, a sinoć su bile enormne količine i to nije bilo moguće."

Utakmica je bez obzira na uvjete bila vrlo zanimljiva i bogata prilikama, a po prvi puta nakon 1999. godine i susreta Rijeke i Cibalije vidjeli smo četiri kaznena udarca na jednoj utakmici.

"Vi kad uklizavate u vodu, igrač koji vodi loptu zbog vode koja se diže ne može je više vidjeti, a niti izbjeći start. Svaki start je 50:50 hoće te li udariti loptu ili igrača. Prvi kazneni udarac u našu korist i jedanaesterac gorice su isključivi plod terena."

Sopić je otkrio plan igre svoje momčadi nakon što je teren postao natopljen vodom: "U odnosu na Goricu mi imamo veću kvalitetu i naravno da je lošiji teren išao njima u prilog. S druge strane moramo znati da oni imaju odlične skakače koji vam u tom segmentu igre mogu stvoriti probleme i taj teren im je pogodovao. Mi smo znali na koji način želimo igrati na takvom terenu, da ne možemo igrati kratke pasove nego duge iza zadnje linije i pokazati voljni momenat utrčavanja u prostor."

Niko Janković igra odličnu sezonu, zabio je sedam golova i upisao tri asistencije, a protiv Gorice je zbog ozljede drugu uzastopnu utakmicu teren morao napustiti u već u prvom dijelu.

"Janković je ozlijedio gležanj, prve pretrage pokazuju da nije ništa slomljeno. Tijekom ponedjeljka će se napraviti magnetska rezonanca nakon koje ćemo znati više. Udarac koji je primio je bio jak, noga se malo izvrnula, ali poznavajući njega vjerujem da će stisnuti zube za Lokomotivu."

Jorge Obregon ponovo je bio čovjek odluke. Realizirao je dva kaznena udarca, a svih pet golova koje je ove sezone postigao stigli su nakon što bi ulazio s klupe. Zanimljivo da je od nastavka prvenstva u četiri utakmice dosuđeno šest kaznenih udaraca u korist Rijeke, a čak pet u dvije utakmice igrane u Velikoj Gorici.

"Svaka mu čast na preuzetoj odgovornosti, zabio je dva bitna gola. Prije utakmice smo imali razgovor u kojem sam mu objasnio zašto ne igra od prve minute i da ne klone duhom. On je na to reagirao jako dobro i rekao da će se staviti u službu ekipe, a mislim da je to i pokazao na terenu."

Rijeka je bez obzira na brojne izostanke u pobjedničkom nizu i svi igrači koji igraju pokazuju zavidnu razinu forme, a Sopić je objasnio zašto je tome tako: "Protiv Gorice smo igrali bez šest igrača, od kojih bih trojica bili u početnom sastavu. Banda i Bogojević su dan prije utakmice, kad smo već bili u Zagrebu, dobili crijevnu virozu. Čabraja, Goda, Dilaver i Fruk su ostali u Rijeci, Niko Janković se ozlijedio na startu i to je impozantna brojka i za puno veće klubove nego što je Rijeka. Dečki su na pripremama jako dobro radili, ciljano smo za igrače koji su igrali manje radili dodatne utakmice i sada nam se to vraća pošto su svi maksimalno fokusirani i svi imaju utakmice u nogama, a to je jako bitno za igrače koji nisu u prvom planu. Upravo su nam ti igrači donijeli boljitak u igri, energiju i zaslužni su što smo pobijedili Goricu."

Trener Rijeke pohvalio je navijače i dotaknuo se bacanja dresova: "Navijači su nevjerojatni, ljudi kisnu od prve do posljednje minute. Kad se dobije utakmica svi su sretni i zadovoljni i ja mislim da je u toj situaciji najmanje što igrači mogu napraviti za te ljude je baciti svoj dres. Uvijek imate 70 % igrača koji će baciti dres, ostale trebate poticati pa im kažem da ću ja platiti za bačen dres, a kada ga bace se predomislim. Stvorila se dobra sinergija između igrača i navijača, mi smo mlada ekipa koja raste iz dana u dan, jako vjerujemo u trenažni proces i najvažnije da smo s dvije noge čvrsto na zemlji."

Na Rujevici u idućem kolu gostuje Lokomotiva koja je bez poraza u prvenstvu već sedam utakmica, a u tom su periodu dva puta igrali protiv Dinama i jednom protiv Hajduka. Ipak Rijeci se uoči te utakmice vrača velik broj ozlijeđenih igrača i bit će favorit.

"Ovaj tjedan se u pogon vraćaju Goda, Dilaver i Fruk. Banda i Bogojević bi nakon viroze također trebali biti spremni i ja ih od srijede očekujem u treningu, tako da će naš sastav biti popunjeniji nego prije. Lokomotiva ima odličnog trenera koji s njima radi dugo, imaju jednu od najboljih omladinskih škola i konstantno stvaraju nove igrače. Jako su dobri, potentni, poletni i odlično trče u kontre, ali igramo na svojoj Rujevici i da dođe Real Madrid mi ga se ne bojimo!"

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!