Vodeni sportovi

Hrvatska protiv starog znanca u borbi za polufinale Svjetskog prvenstva

Petar Jenjić • utorak, 13.02.2024.
Hrvatska protiv starog znanca u borbi za polufinale Svjetskog prvenstva
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Pred Hrvatskom je četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Dohi. Viza za Olimpijske igre osigurana je plasmanom i svaka sljedeća pobjeda može biti samo bonus. Barakude za plasman među četiri čeka dvoboj sa Srbijom...

Hrvatska vaterpolska reprezentacija igrat će danas od 17 sati četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Dohi. Na suprotnoj strani stajat će Srbija protiv koje je igrala prije dvije godine na istom natjecanju u Budimpešti kada su do pobjede stigle Barakude.

Igraj na Srbija - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Cilj ovog prvenstva bilo je osiguravanje vize za Olimpijske igre, a to se ostvarilo plasmanom u četvrtfinale. Sve ostalo može biti samo bonus i definitivno je da će moći igrati nešto rasterećenije, iako je u pitanju dolazak u borbu za medalje. Svjesni su toga i naši vaterpolisti koji su dobili one utakmice koje su trebali dobiti.

Prvo je u grupnoj fazi igrala protiv Australije i svladala je 13:8. Uslijedila je repriza finala Europskog prvenstva protiv Španjolske i poraz od 10:6. Posljednje kolo donijelo je tek nešto jači trening protiv Južnoafričke Republike (29:6), da bi u osmini finala bez većih problema svladali Kinu rezultatom 22:4.

S druge strane, Srbija je na ovom prvenstvu odigrala jednu utakmicu manje, s obzirom na tri pobjede u skupini. Prvo je svladala Japan sa 17:10, nakon toga bila je bolja od Crne Gore s 14:6 te na koncu protiv Sjedinjenih Američkih Država 14:12. S obzirom na sedmo mjesto na Europskom prvenstvu, sigurno će se htjeti iskupiti dobrim nastupom u Katru.

Hrvatska reprezentacija je svoj cilj ostvarila i po najavi izbornika Ivice Tucka ne postoji nikakav rezultatski pritisak jer da se olimpijska viza osigurala ranije u Dohu, zbog natrpanog rasporeda, ne bi ni došla u najjačem sastavu. To i više nego dovoljno govori o prenatrpanosti natjecanjima kojima se umanjuje njihova prvotna važnost.

Aktualni olimpijski pobjednici u blagom su padu od Tokija, ali i dalje se radi o jako kvalitetnoj ekipi. U zadnjih pet natjecateljskih utakmice, Srbija je slavila tri puta, a Hrvatska dva puta. Potrebno je izdvojiti da su upravo te dvije hrvatske pobjede stigle posljednje.

U polufinalu će igrati protiv boljih iz dvoboja između Mađarske i Francuske. Igrati četvrtfinale bez prevelikog pritiska, zaista čudno zvuči, ali tako je kako je. Pravi omjer snaga očekujemo vidjeti u Parizu.

Što su rekli

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "Još jedna velika utakmica u nizu. Iza nas je naporno Europsko prvenstvo, ovdje smo odigrali već pet utakmica, iako moramo bit iskreni da nas posljednje dvije nisu pretjerano potrošile i to vidim kao našu prednost. Što se tiče protivnika ne treba ništa specijalno govoriti, o velikim utakmicama koje smo igrali. Oni nemaju kvalitetan rezultat od osvajanja olimpijskog zlata 2021. godine i od tad su u rezultatskom deficitu, ali to je uvijek jedna sjajna reprezentacija, vaterpolska velesila i maksimalno ih respektiramo. Ali i mi imamo svoje šanse i napravit ćemo sve da ih pobijedimo."

Đorđe Vučinić, reprezentativac Srbije: "Što reći o Hrvatskoj, a da se već ne zna. To je momčad s vrhunskim pojedincima koji se odlično poznaju. Svaka linija im je jaka, golman Bijač, jaki centri i odlični šuteri. Najvažnija je zajednička obrana i požrtvovnost u svakom trenutku. Nema dvojbe da će nas čekati teška utakmica, ali sigurno ćemo napraviti sve kako bismo pobijedili i prošli u polufinale."

Mjesto, vrijeme

Doha, Katar, 17:00

Zadnji susret

Zadnja natjecateljska utakmica bila je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2022. godine kada je Hrvatska slavila s 14:12.

Prognoza

Dvoboji Hrvatske i Srbije redovito su neizvjesni, a takav bi trebao biti i današnji. Srbi su blagi favoriti, ali današnja prognoza ide na stranu Barakuda. 511465

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!