Rukomet

Nexe drugi krug Europske lige otvara protiv vodeće momčadi švedskog prvenstva

Petar Jenjić • utorak, 13.02.2024.
Nexe drugi krug Europske lige otvara protiv vodeće momčadi švedskog prvenstva
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Pred rukometašica Nexea početak je drugog kruga Europske lige. Prvu utakmicu igrat će pred svojim navijačima, a protivnik će biti švedski Sävehof...

Veljača je rezervirana za novi krug Europske lige u kojem će nastupati i našički Nexe. S početkom u 20:45, u sklopu prvog kola, igrat će protiv švedskog Sävehofa, a dvoboj će suditi mađarski sudački par Peter Horvath - Balazs Marton.

Igraj na Nexe - Sävehof na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nexe je jedna od tri ekipe u ovoj rundi koja je prošla sve do završnice natjecanja u prošlosti. Prvu fazu odradio je u skupini D gdje je s deset bodova osvojio prvo mjesto ispred Skjerna, Brage i Povazske Bystrice. Time je u ovu fazu, u skupinu 2, prenio ukupno dva boda.

Samo su dvije ekipe prenijele maksimalna četiri, Hannover-Burgdorf i branitelj naslova Füchse Berlin, a jedina ekipa koja je prenijela tri upravo je današnji protivnik hrvatskog kluba. Momčad je to koja je u skupini C osvojila prvo mjesto s 11 bodova i iza sebe ostavila Gorenje, Cuencu i Pfadi Winterthur.

Radi se o ekipi koja se sastoji od gotovo isključivo švedskih igrača, uz jednog iz Danske i jednog s Farskih Otoka. Njihov vratar Simon Möller treći je najbolji vratar ovog natjecanja sa 70 obrana i ukupno 39 posto, tako da će Našičani sigurno morati pripaziti da ga razbrane.

Nexeu će ovo biti druga utakmica u ovoj kalendarskoj godini. Prošlu je godinu zaključio visokim slavljem protiv Bjelin Spačve s 46:39, a ovu je otvorio prolaskom u četvrtfinale hrvatskog kup pobjedom protiv Moslavine (41:26). U skupini B domaćeg prvenstva drži uvjerljivo prvo mjestu s 14 pobjeda iz 14 utakmica. S druge strane, Sävehof je vodeći u švedskom prvenstvu s 32 boda iz 19 utakmica, a u prošlom kolu, prije tri dana, remizirao je 30:30 protiv 12. ekipe prvenstva Hallbyjem.

Nexe bi danas mogao igrati bez jako važnog igrača, Lovre Jotića zbog ozljede ramena, kao i Adira Cohena koji se vraća nakon ozljede. Trener Branko Tamše svjestan je da mu momčad ima dosta problema s ozljedama i bolestima, no tu nema previše mjesta za kukanje.

Dodajmo i to da su ove dvije ekipe igrale u skupini ovog istog natjecanja u sezoni 2021./22. Nexe je na domaćem terenu slavio s 39:31, a Šveđani pred svojim navijačima u uzvratu s 33:23.

Što su rekli

Branko Tamše, trener Nexea: "Odmah smo se okrenuli pripremi za utakmicu u utorak, u goste nam stiže Sävehof, klasična skandinavska momčad. Ekipa je to koja je strašno brza u tranziciji, pri tome mislim i na individualnu tranziciju posebno njihovih krila u kontrama i polukontrama, ali i na ekipnu. To je odlika koja ih krasi, a uz to imaju i izvrsnu kombinatoriku i jako brz protok lopte u napadu. Morat ćemo ih, figurativno rečeno “najprije uhvatiti”, a nakon toga i čvrstom igrom u obrani “istući” i natjerati na greške. To će zahtijevati izuzetnu discipliniranost, posebice u napadu jer svaka greška i poklonjena lopta bit će kažnjena brzom kontrom i lakim golovima."

Michael Apelgren, trener Sävehofa: "Odlično je što smo prošli u drugi krug, a sada nas odmah čeka jako težak početak ove faze natjecanja. Igramo kod Nexea u gostima, bit će nam jako teško, ali veselimo se izazovima koji su pred nama."

Mjesto, vrijeme, suci

Našice, 20:45

Suci: Peter Horvath, Balazs Marton (oba Mađarska)

Zadnji susret

22. veljače 2022. godine švedska ekipa na domaćem je terenu slavila s visokih deset razlike. Bilo je 33:23.

Prognoza

Nexe u današnji susret ulazi u statusu favorita i vjerujemo da će doći do pobjede.. Očekujemo ukupno barem 60 pogodaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!