Nogomet

Ivanušecov Feyenoord protiv Rome traži 'treću sreću'

Mario Borko • četvrtak, 15.02.2024.
Ivanušecov Feyenoord protiv Rome traži 'treću sreću'
Foto: EPA

U doigravanju za osminu finala Europske lige od 18:45 sastaju se stari znanci Feyenoord i Roma. Ovo je četvrti puta da se ovi klubovi sastaju u nokaut fazi europskih natjecanja, a Rimljani su u prethodna tri navrata bili bolji...

Ponovo je ples kuglica u Nyonu spojio Feyenoord i Romu. Prošle sezone susreli su se u četvrtini finala Europske lige, a ove godine igrat će dva kola ranije, u doigravanju za osminu finala. Rimljani su prošle godine zaustavljeni tek u finalu i to na jedanaesterce od Seville. Godinu prije podigli su prvi europski trofej osvajanjem Konferencijske lige, a tada su u finalu s 1:0 svladali upravo klub iz Rotterdama. Ipak u odnosu na dva prethodna dvoboja na klupi Vučice više nema specijalista za europska natjecanja Josea Mourinha.

Igraj na utakmice Europske lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Feyenoord je prošle sezone izdominirao domaće prvenstvo. Ove godine to čini PSV, a aktualni prvaci su na drugom mjestu i uhvatili su zavidnu formu pa u posljednjih devet utakmica ne znaju za poraz. Pet utakmica nisu primili pogodak i željno iščekuju dolazak Rome koja im je dvije godine u nizu rušila europske snove. Nizozemski velikan u dva je navrata osvajao Europsku ligu, odnosno Kup Uefa kako se tada zvao, a posljednji puta početkom stoljeća. U doigravanju za osminu finala dospjeli su preko neuspješne kampanje u Ligi prvaka gdje su u skupini s Atletico Madridom, Celticom i Lazijom zauzeli treće mjesto.

Arne Slot preuzeo je klub iz Rotterdama u ljeto 2021. godine i napravio sjajne uspjehe. Vratio je klub u europsko finale nakon više od dvadeset godina. Vratio je i naslov prvaka prvi nakon šest, drugi nakon 24 godine, ali u Ligi prvaka nije uspio proći skupini. U zadnjoj provjeri prije Rome u prvenstvu, Feyenoord je s 2:0 slavio protiv gradskog rivala Sparte, a prije toga su pobjedom protiv AZ-a ušli u polufinale nizozemskog kup. U prošloj sezoni su na domaćem terenu protiv Rome slavili s minimalnih 1:0, a danas će to pokušati ponoviti.

Luka Ivanušec je nakon zimske stanke u potpunosti pao u drugi plan. Od mogućih sedam, nastupio je u samo tri utakmice, a na terenu je proveo 51 minutu. U prošlom kolu odmah po ulasku u igru je upisao asistenciju i trebao bi dobiti određenu minutažu u susretu s Romom.

Medeni mjesec Rome s legendom na klupi je iza nje. Daniele De Rossi preuzeo je klub, u kojem je proveo gotovo cijelu igračku karijeru, od Josea Mourinha i startao s tri pobjede. Ipak pravi test dogodio se u prošlom kolu kada je na Olimpico stigao vodeći sastav Serie A, Inter. Nerazzurri su u golijadi slavili s 2:4 i tako bivšem kapetanu nanijeli prvi poraz na klupi matičnog kluba. Roma je trenutno šesta u prvenstvu s četiri boda zaostatka za mjestom koje vodi u Ligu prvaka. Vučica je u ovu fazu Europske lige dospjela preko drugog mjesta u skupini. Tamo je iznenađujuće ispred nje završila Slavija Prag.

b>Romelu Lukaku je još uvijek igrač Chelsea i u Romi je na posudbi do kraja sezone. U klubu se od njega najviše očekuje, ali Belgijac je tri utakmice bez gola, a u posljednjih osam zabio je samo dva puta. U Europskoj ligi je drugi strijelac natjecanja s pet golova i Romine europske ambicije će uvelike ovisiti o njemu, ali i Paulu Dybali koji je u grupnoj fazi odigrao samo 132 minute, bez učinka. Argentinac se konstantno muči s ozljedama, ali kad je na terenu je vrlo produktivan. U 17 ligaških nastupa zabio je osam golova i šest puta asistirao.

Ozljede bi mogle igrati veliku ulogu o ovom dvomeču. Feyenoordu su upitni Lutsharel Geertruida i Quinten Timber, a otprije su otpali prvi golman Justin Bijlow i najbolji strijelac momčadi Santiago Tomas Gimenez. Kod Rome neće biti Tammyja Abrahama koji ove sezone još uvijek čeka na prvi nastup.

Što su rekli

Arne Slot, trener Feyenoorda: "Ne želim pričati o osveti, samo želim pobijediti. Žao mi je što više nema Mourinha, ali ne očekujem da će se njihova igra drastično razlikovati pod novim trenerom. De Rossi je trener koji pokušava izvući maksimum iz svojih igrača, a gledano iz povijesne perspektive Roma je favorit."

Daniele De Rossi, trener Rome: "Očekuje nas vatrena atmosfera, ali pobjednik se odlučuje isključivo između bijelih linija na terenu i moramo se fokusirati na naš plan. Oni igraju jako dobar nogomet, imaju dobre igrače i respektiram ih, ali ići ćemo na pobjedu.

Mjesto, vrijeme, sudac

Rotterdam, De Kuip, 18:45

Sudac: Petrescu Radu Marian

Prošli dvoboj

U prošlosezonskom četvrtfinalu Europske lige, Feyenoord je kod kuće slavio s minimalnih 1:0, a u uzvratu je Roma nakon produžetaka pobijedila s 4:1 i tako prošla dalje. U uzvratu je bilo vrlo dramatično, Nizozemci su deset minuta prije kraja susreta izjednačili na 1:1 i bili na putu za polufinale, ali Paulo Dybala je u posljednjoj minuti zabio za produžetak, a tamo je Roma izdominirala i zasluženo slavila.

Prognoza

Feyenoord je blagi favorit u ovom dvoboju. Roma je bez obzira na pobjede po dolasku De Rossija u tim utakmicama izgledala neuvjerljivo i za njih najvažnije da ostanu ne poraženi.

FOTO: EPA/OLAF KRAAK

Europska liga, nokaut faza

1/16 finala - prve utakmice

Feyenoord1:1Roma
Galatasaray3:2Sparta Prag
Šahtar2:2Marseille
Young Boys1:3Sporting
Milan3:0Rennes
Benfica2:1Toulouse
Braga2:4Qarabağ
Lens0:0Freiburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!