Nogomet

Dinko Jeličić o problemima Gorice: 'Moramo vratiti identitet koji nas je krasio i koji smo izgubili'

Filip Mihoković • subota, 17.02.2024.
Dinko Jeličić o problemima Gorice: 'Moramo vratiti identitet koji nas je krasio i koji smo izgubili'
Foto: Admir Buljubašić/HINA

Gorica će pokušati prekinuti niz od pet uzastopnih poraza u SuperSport HNL-u na gostovanju kod Osijeka, a trener Dinko Jeličić nada se povratku momčadskog identiteta iz prvog dijela sezone...

Gorica i Osijek, dvije momčadi s velikim očekivanjima za drugi dio sezone SuperSport HNL-a, rezultatski su podbacile otvaranje proljetne polusezone, a sada će međusobno odmjeriti snage. Trener Gorice, Dinko Jeličić, utakmicu priprema na isti način kao i svaku ostalu, a nada se boljem rezultatu i stavu igrača protiv Osijeka:

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Pripreme teku kao i za svaku utakmicu, u ritmu koji je standardiziran. S druge strane, u ovakvim okolnostima, pod pritiskom rezultatske situacije, siguran sam da ćemo i u Osijeku pokazati dobar gard, a sve ćemo napraviti da i rezultat bude povoljniji nego do sada."

Gorica je nakon susreta s Rijekom odigrala prijateljsku utakmicu s Dugim Selom kako bi priliku dobili igrači s malom minutažom u SuperSport HNL-u. Jeličić smatra da je momčad apsolvirala zadatak, a pojedince ne želi izdvajati:

"Ne bih nikoga istaknuo, momci su odradili tu utakmicu sukladno planu i dobro su reagirali. Utakmicu smo iskoristili za kompenzaciju nedostatka minuta u prvenstvu i s druge strane, kao poligon da se pojedini igrači još dodatno nametnu i da usmjere odluke stožera na čelu sa mnom da nekog već protiv Osijeka stavimo za startera."

Osijek je bez pobjede u dvije utakmice, a Jeličić smatra da se suprotstavljene momčadi nalaze u sličnim situacijama. U njihovom ogledu vjeruje da će presuditi detalji te da će profitirati koncentriranija ekipa:

"Možda možemo pronaći i neke poveznice s našom i njihovom situacijom, budući da i oni nisu ušli u ovaj dio prvenstva u skladu sa svojim očekivanjima, kao i mi. I njima je ovo izrazito bitna utakmica da se vrate u ritam koji su očekivali od samog početka, a s druge strane, mi smo možda i u goroj situaciji od njih, tako da očekujem izrazito zahtjevnu, borbenu utakmicu s obje strane, u kojoj će sigurno opet jedan detalj presuditi na jednu stranu. Prije svega tu mislim na koncentraciju, tko će biti stabilniji sigurno će profitirati više."

Dino Štiglec postigao je pogodak za Goricu u posljednjem susretu protiv Osijeka kada su Goričani slavili 3:0. Štiglec smatra da se taj susret ne može uspoređivati s nadolazećim zbog situacija u kojima se nalaze klubovi, a o Osijeku misli da je kvalitetna momčad s više prijetnji od samoga Ramona Miereza:

"Dosta je teško komentirati tu utakmicu iz ove perspektive jer smo sada u drugačijem raspoloženju. U našem slučaju mislim da je svaki bod dobrodošao kako bi mogli preokrenuti stvari u svoju korist i krenuti prema naprijed. Mislim da je Mierez njihov najbolji igrač, uz Nejašmića i Bralića koji čine okosnicu ekipe. Generalno su tvrd i kvalitetan protivnik i zbog toga mislim da ne bi trebali pričati samo o Mierezu, već o njima kao ekipi."

Gorica je u četiri utakmice primila devet golova, od kojih je pet palo s bijele točke, dva iz udarca iz kuta te dva iz igre. Sada će igrati protiv Osijeka na čelu s Mierezom koji je sposoban raditi probleme protivničkoj momčadi u svim fazama igre. Trener Jeličić smatra da se momčad treba vratiti na postavke iz prve polusezone te smanjiti broj grešaka:

"To je simptomatično, da smo došli iz perioda gdje nam je obrana bila nosioc stabilnosti smo došli u fazu gdje nam obrana slabije reagira. S tim da ne usmjeravam krivnju ili isključivo odgovornost na obranu jer je 11 igrača na terenu i svako ima svoju ulogu koju mora odraditi da bi i obrani bilo lakše odraditi bazični dio posla. Bilo je dosta grešaka, komuniciramo o tome i pokušavamo usmjeriti da nam se to ne ponavlja. Momčad je toga svjesna, bitno je da sada kvalitetno reagiramo. Radimo na tome, ispravljamo to i duboko sam uvjeren da ćemo sve napraviti kako bi smanjili te greške na najmanji mogući nivo."

Na pitanje što Gorica trenutno nudi na terenu, Jeličić odgovara da je situacija prekompleksna za promatrati iz perspektive četiri uzastopna poraza jer je svaki od tih susreta odigran u drugačijim uvjetima i okolnostima:

"Prije svega, moramo se vratiti na segment stabilnosti obrane i naglašene timske igre s puno trke i kontakt igre. Jako je teško pričati iz aspekta četiri utakmice koje smo odigrali u različitim uvjetima i okolnostima. U zadnjoj utakmici je momčad po meni jako dobro reagirala u otvaranju utakmice protiv Rijeke gdje smo izlazili u njihovu završnu trećinu točno po planu kako samo radili i htjeli. Nedostajalo je malo kvalitetnije reakcije u završnici, a onda u momentu kada je kiša preusmjerila igru smo slabije reagirali upravo u tim segmentima. Prije svega moramo vratiti identitet koji nas je krasio i koji smo izgubili."

Goricu uz rezultatske, muče i kadrovski problemi, a trener smatra da je u porazima njegove momčadi bilo previše oscilacija:

"Sastav moram mijenjati zbog kartona i bolesti. Moramo imati opcije, vidite da smo mijenjali sustav igre iako ja to ne volim raditi. U ovim okolnostima i sukladno kadru koji imamo na raspolaganju smo pokušali na taj način svesti protivnika na minimum, a mi biti što uspješniji. U prvoj utakmici protiv Rijeke smo dobro ušli i poveli 2:0, a nažalost sve je otišlo u krivo. Imamo oscilacije, ali ne mogu biti isključiv i reći da je sve bilo loše. Bilo je tu i dobrih stvari, ali sve je išlo u krivo."

Štiglec smatra da iskusniji igrači moraju demonstrirati odlučnost i karakter na terenu kako bi pomogli mlađim igračima u ovakvoj situaciji:

"Definitivno nije isto igrati u situaciji s pet pobjeda zaredom ili s pet poraza. Mislim da mi stariji igrači trebamo pomoći mladima primjerom što znači na terenu preuzeti odgovornost, i u smislu komunikacije i u smislu da ćeš suigraču davati opciju više. Po meni je to jedini način na koji možemo pomoći mladim igračima u ovakvim situacijama. Ako se misliš baviti ovim sportom, moraš biti spreman igrati pod pritiskom, a ako nisi, jednostavno nisi za to i nema tu neke prevelike priče."

Branič je zaključio da ovo nije utakmica koja će Gorici presuditi prvenstvo te da je momčad svjesna loših rezultata i trudi se svom silom, promijeniti ih:

"Mi smo prije svega sportaši i prije svake utakmice je u svakome od nas želja pokazati sebi i svima oko sebe da ovo nije stvarno stanje stvari i da ćeš probati davati sve od sebe da promijeniš stvari u svoju korist. Svaka utakmica može okrenuti momčad u lošem smjeru, svjesni smo da smo u lošem nizu. Ne želim reći da je to sad ključna utakmica, svaka je bitna i može se okrenuti u našu korist, nema daljnje filozofije."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!