Vodeni sportovi

Tucak: 'Između nas postoji ogromno međusobno povjerenje, imamo sjajnu kemiju i atmosferu'

Mario Borko • subota, 17.02.2024.
Tucak: 'Između nas postoji ogromno međusobno povjerenje, imamo sjajnu kemiju i atmosferu'
Foto: EPA

Hrvatska je treći puta u svojoj povijesti postala svjetski vaterpolski prvak. U finalu je nakon peteraca pala Italija, a izbornik Ivica Tucak kojem je ovo deveta medalja na klupi reprezentacije nije mogao sakriti oduševljenje...

Još jedan veliki dan za hrvatski sport. Vaterpolska reprezentacija je nakon peteraca (15:13) pobijedila Italiju i osvojila treći naslov svjetskog prvaka. U nepunih dva mjeseca Barakude su igrale finale Europskog prvenstva i osvojile svjetski naslov. Izbornik Ivica Tucak je nakon utakmice bio pun emocija i riječi hvale za svoje igrače.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Mislim da smo zaslužili pobjedu. Odigrali smo vitešku utakmicu, padali se i dizali, protiv jednog strašnog protivnika koji je danas igrao možda i najbolju utakmicu otkako ih ja pratim. Igrali su iznad svojih mogućnosti, nisu se štedjeli, kao ni mi. Mislim da smo napravili jednu veliku stvar, naslov svjetskog prvaka. Da nam je netko rekao da ćemo igrati dva finala, da ćemo biti prvaci na ovakav način vjerojatno nitko ne bi vjerovao. Sad smo malo umorni, potrošeni i još nismo svjesni svega što smo napravili."

Hrvatska je i nakon smjene generacija nastavila sa sjajnim rezultatima. Nakon europskog naslova 2022. godine stigao je i svjetski 2024. Posljednji je prije toga osvojen 2017. godine.

"Ovaj je naslov izvojevan s jednom novom ekipom koja je formirana prije dvije godine. Sjećam se riječi velikog broja ljudi koji su govorili da nas čekaju teški dani hrvatskog vaterpola, a mi smo u dvije godine postali svjetski i europski prvaci. Što mogu reći osim da sam presretan. Ovo mi je životna matura, oformiti ekipu i doći do naslova svjetskog prvaka."

"Kolo sreće se okreće". Ovo je za Barakude bilo drugo finale u točno mjesec dana, a nakon dramatičnog poraza protiv Španjolske stigla je još dramatičnija pobjeda protiv Italije.

"To što ni u jednom trenutku nismo pali je jednako vrijedno kao i samo zlato. I kad su nas prozivali nakon finala Europskog prvenstva, to je bio splet nesretnih okolnosti, a mi nismo pali moralom, željom i voljom. Nekad te ti peterci nagrade, nekad ne. To je rulet i opet smo pogodili s izborom vratara. Igrači su pobjedu izvojevali teško, borili smo se kao lavovi i ovo je bila jedna strašna utakmica puna preokreta. Na kraju je pobijedio vaterpolo, a ja sam presretan što smo ponovo svjetski prvaci."

Na ljeto slijede Olimpijske igre u Parizu, a bit će to treći olimpijski turnir za Tucka. 2016. godine osvojeno je srebro, 2021. peto mjesto, a 2024. po riječima izbornika postoji samo jedan cilj.

"Olimpijsko zlato je moja životna želja, moja misija i moj put. Ja želim olimpijsko zlato i dok ga ne budem imao u svojim vitrinama neću biti miran. Nadam se da će to biti s hrvatskom reprezentacijom. Osvojio sam sve, igrao sam olimpijsko finale, ali želim to učiniti s ovim predivnim momcima. Između nas postoji ogromno međusobno povjerenje, imamo sjajnu kemiju i atmosferu. Olimpijske igre su san i ja ću napraviti sve da napravimo veličanstven rezultat, a nakon toga mogu u mirovinu"

Barakudama slijedi zasluženo slavlje, a da će biti žestoko potvrdio je i sam izbornik:

"Slijedi nam veliko slavlje, mislim da smo to zaslužili. Ovdje smo bili kao u bunkeru, nitko nije izlazio iz hotela više od 20 dana. Stalno smo imali analize, razgovore, vožnje na treninge i stvarno smo premoreni, ali nitko sretniji od nas što je završilo kako je."

SP 2024., nokaut faza

finale

Italija13:15 *Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!