Rukomet

Mandić: 'Nadam se da ćemo zaustaviti Kolstad i nakon dugo vremena biti u prilici za prolaz'

Filip Mihoković • srijeda, 21.02.2024.
Mandić: 'Nadam se da ćemo zaustaviti Kolstad i nakon dugo vremena biti u prilici za prolaz'
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Rukometni klub Zagreb suočava se s ključnom utakmicom u EHF Ligi prvaka u srijedu kada u utakmici tjedna igra protiv Kolstada. Pobjeda bi dovela hrvatske prvake na rub doigravanja, a vratar Matej Mandić uvjeren je da će Zagreb proći u nokaut fazu.

Zagreb je uvijek prisutan u EHF Ligi prvaka, a sada igra svoju 30. sezonu u natjecanju. Četverostruki finalisti iz 1990-ih nisu se vratili u četvrtfinale od sezone 15/16., a ove sezone, Zagreb je postavio cilj povratka na pravi put s mješavinom iskusnih igrača i mladih zvijezda, uključujući talentiranog vratara Mateja Mandića.

Igraj na Kolstad - Zagreb na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Mandić se pridružio Zagrebu u sezoni 21/22 iz ljubuškog Izviđača. Nesretna kombinacija zdravstvenih problema i ozljede zadnje lože prisilila ga je da propusti gotovo cijelu sezonu 22/23, a odlučan da uspije, Mandić je dao sve od sebe tijekom predsezone i postao prvi vratar Zagreba za sezonu 23/24:

"U lipnju sam otišao u juniorsku reprezentaciju i konačno se vratio među vratnice. To mi je vratilo samopouzdanje, a sa Zagrebom sam počeo pripreme u dobrom raspoloženju. Bio sam odlučan pokazati što mogu ove sezone, biti na visokoj razini, i od prvog dana davati sve od sebe. Mislim da se to vidi ove sezone."

Vratar Zagreba ima učinak obrana od 39.4 posto u hrvatskoj ligi i nalazi se među top pet vratara u najvišem europskom rangu s 113 obrana i učinkom od 33 posto. Od neigranja gotovo sedam mjeseci do povratka na Svjetsko prvenstvo juniora IHF-a 2023., imajući četiri sjajna mjeseca u Zagrebu i istaknuvši se na Europskom prvenstvu 2024., Mandićevi posljednji mjeseci zvuče kao turbulentna avantura, a vratar cijeni sva iskustva koja je stekao prethodnih mjeseci:

"Europsko prvenstvo bilo je sjajno iskustvo za mene i sve mlade igrače. To je bilo prvenstvo na kojem sam igrao i gdje sam imao važnu ulogu. Hrvatska možda nije imala dobar rezultat na kraju, ali trojica vratara su odradila dobar posao. Nadam se da ćemo nastaviti graditi na tome."

Međutim, prva utakmica u EHF Ligi prvaka nakon dvomjesečne pauze u natjecanju, nije išla prema planu. Protiv Aalborga u 11. kolu, Zagreb je gubio od prve minute i pretrpio poraz od deset golova, a Mandić smatra da momčad ne može biti zadovoljna vlastitom izvedbom:

"Nismo izgledali dobro na terenu. Naš napad nije bio na željenoj razini i primili smo previše lakih golova. Možda je obrana bila dobra u nekim situacijama, ali općenito ne možemo biti zadovoljni svojom izvedbom. Trener Nenad Šoštarić bio je s nama kroz sve pripreme i samo nekoliko dana prije utakmice saznali smo da zbog zdravstvenih problema više ne može biti trener, pa je to također igralo ulogu."

Zagreb ima četiri pobjede, dva neriješena rezultata i pet poraza u skupini A i nalazi se na šestom mjestu s deset osvojenih bodova. Zagrebovi sljedeći protivnici, Kolstad na sedmom mjestu, imaju samo bod manje na ljestvici, a s tri kola do kraja, njihov ogled u srijedu važan je faktor u utrci za doigravanje:

"Nadam se da će nam se sve posložiti protiv Kolstada. Ova utakmica jedna je od najvažnijih ove sezone, a postoji dobra šansa da će i odlučiti mjesto u doigravanju. Moramo dati sve od sebe i imati maksimalan fokus. Igraju tipični skandinavski rukomet, brzu igru s prijelazima. Moramo smanjiti svoje pogreške u napadu na minimum jer će kazniti svaku pogrešku koju napravimo."

Mandić smatra da je motor momčadi Kolstada Sander Sagosen, kao i vratar Torbjorn Bergerud, koji sjajno brani ove sezone:

"Najveće prijetnje su Sagosen i Torbjorn Bergerud, koji je trenutno jedan od najboljih vratara. On bi mogao biti glavna razlika. Nadam se da ćemo učiniti sve što možemo da ih zaustavimo i, nakon dugo vremena, biti u poziciji da prođemo."

Vratar Zagreba ima lijepe uspomene na uzvratnu utakmicu u Hrvatskoj prošlog rujna, kada je njegov klub slavio uvjerljivu pobjedu od 31:20, a on sakupio 16 obrana za postotak od 47 posto:

"Ovo će biti potpuno drugačija utakmica od one koju smo igrali kod kuće. Kolstad će imati dodatnu motivaciju pobijediti nas nakon što smo ih nadmašili, a mi moramo biti pametni. Bit će vrlo teško tijekom svih 60 minuta. Oni se također bore proći u doigravanje i s toliko toga u igri, oboje ćemo ići preko maksimuma."

Kolstad proživljava uspone i padove svojoj debitantskoj sezoni u EHF Ligi prvaka, a trenutno je na nizu od tri poraza. Međutim, također je pokazao za što su sve njegovi igrači sposobni, a Mandić ipak vjeruje u svoje suigrače, istaknuvši složnost ekipe tijekom cijele sezone:

"Prva utakmica protiv Kolstada bila je dobra i za naše samopouzdanje, a nakon toga smo odigrali dobre utakmice, borili se do posljednje sekunde. Mi smo momčad u svakom smislu cijele sezone i vjerujem da će nas to odvesti pravim putem."

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!